Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών στο κέντρο της Αθήνας
Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη, Κώστας Πλιάκος
Το πολυνομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη με τους εκπαιδευτικούς να βγαίνουν και πάλι στους δρόμους.
Λίγο μετά τις 14:00, κι αφού η πορεία έφτασε στη Βουλή, επικράτησε ένταση.
Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά του νομοσχεδίου και έσπρωξαν τις κλούβες της αστυνομίας, επιχειρώντας να σπάσουν το φραγμό.
Ωστόσο, η ένταση εκτονώθηκε και μισή ώρα αργότερα η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε με τους εκπαιδευτικούς να δίνουν αύριο, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ραντεβού και πάλι έξω από τη Βουλή.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:
Η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών ήταν δυναμική και υπολογίζεται ότι σε αυτή συμμετείχαν τουλάχιστον 3.000 άτομα.
Πρόκειται για το πέμπτο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ζητούν να αποσυρθεί το «αντιεκπαιδευτικό» -όπως το χαρακτηρίζουν- πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
Δείτε εικόνες από το συλλαλητήριο στη gallery και το βίντεο που ακολουθούν:
Δείτε εικόνες από την πορεία των εκπαιδευτικών προς τη Βουλή:
Το νομοσχέδιο για την «Αναβάθμιση του Σχολείου» που επιφέρει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εισήχθη σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν -μεταξύ άλλων- πως στο πολυνομοσχέδιο αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε 25 παιδιά, με αποτέλεσμα τη συγχώνευση τμημάτων, τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τις μετακινήσεις μαθητών.
Διεκδικούν να μην εφαρμοστεί η τροπολογία που προβλέπει κάμερες για την ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες, γιατί «παραβιάζει προσωπικά δεδομένα μαθητών, εργασιακά δικαιώματα καθηγητών και συνταγματικές ελευθερίες».
Ζητούν επίσης να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία, να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει ξανά συλλαλητήριο και συναυλία έξω από τη Βουλή. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς υπέρ ψήφισε η ΝΔ και κατά οι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Άρχισε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου
Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Αναβάθμιση του Σχολείου». Είναι δημοκρατική υποχρέωση η ενθάρρυνση της διάκρισης, τόνισε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Γιάννης Αδριανός.
Έντονη ήταν η κριτική της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της οποίας υπήρξαν και αναφορές στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται ομιλίες αρχηγών κομμάτων, με πρώτη αυτή του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα (σήμερα) και αύριο κατά πάσα πιθανότητα, του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη διαφορά προσέγγισης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Αδριανός: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ως δημοκρατική υποχρέωση, όχι την ενθάρρυνση της διάκρισης αλλά την εξισωτική ισοπέδωση. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή αυτής της θεώρησης στο δημόσιο σχολείο «διευρύνει τις ανισότητες και το χάσμα με πλούσιες οικογένειες», είπε ο κ. Αδριανός. Σημείωσε, επίσης, ότι η προσέγγιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαπτίζει ρετσινιά την αριστεία, απορρίπτει εξ αρχής κάθε συζήτηση για αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, και θέλει την καθυπόταξη των πανεπιστημίων σε ασφυκτικό κεντρικό έλεγχο που καταπνίγει πρωτοβουλία, αλλά και σε βίαιες και περιθωριακές μειονότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την αποστολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης είπε ότι την ώρα που εμείς δίνουμε τη μάχη να μη περάσει αυτό το νομοσχέδιο, που οι διατάξεις του είναι διαποτισμένες από ένα είδος κοινωνικού πολέμου εναντίον της μεγάλης πλειοψηφίας της νέας γενιάς, και που οδηγεί σε απαρτχάιντ διακρίσεων κατά των παιδιών των κατώτερων τάξεων, χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στην Αθήνα, με σύνθημα «καμία ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη».
Η αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου επέκρινε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι αντί να πιάσει το νήμα από το 2014, από την τότε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ συνεχίζει με «ρετούς» την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής σημείωσε ότι ο αγώνας σε όλο τον κόσμο, για τις πιο στοιχειώδεις αστικές ελευθερίες, ενάντια στη ρατσιστική και κρατική βία, σε ένα συμπέρασμα μόνο οδηγεί, ότι όποιος κι αν είναι ο διαχειριστής του, ο καπιταλισμός σημαίνει φτώχεια, ρατσισμό, άγρια καταστολή, πόλεμο, σημαίνει "δεν μπορώ να αναπνεύσω". Όσο για το νομοσχέδιο, είπε ότι έχει ψευδεπίγραφο τίτλο, και στη πράξη χαντακώνει τις ανάγκες των νέων της λαϊκής πλειοψηφίας, ξεπαραδιάζει τους γονείς και ροκανίζει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Το νομοσχέδιο εκπροσωπεί τις παθογένειες του παρελθόντος είπε η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου. Στην κριτική της στάθηκε κυρίως στη στελέχωση των σχολείων στην επαρχία, καθώς και στην ανάγκη στήριξης της ειδικής αγωγής.
Θέλετε μια εκπαίδευση που να παράγει «εργαλεία» για την αναπαραγωγή του συστήματος τόνισε η αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σ. Σακοράφα, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Η συντηρητική λογική της κυβέρνησης «αποστρέφεται την ιδέα της ευρείας παιδείας και δημιουργεί κάστες εκπαίδευσης με διαχωρισμούς από την τρυφερή ηλικία» είπε η κα Σακοράφα. Ειδικά για την αναγραφή της διαγωγής, μίλησε για στιγματισμό που οδηγεί στην περιθωριοποίηση του μαθητή στο σχολείο και θα τον ακολουθεί σε όλη τη ενήλικη ζωή του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι και πόσα χρήματα θα πάρουν