TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ... ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

ΑΟΖ: Μετά την Ιταλία η Αίγυπτος – Η ιστορική συμφωνία και η επόμενη μέρα

Η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της ανακηρύσσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εδραιώνοντας την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και κατοχυρώνοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η συμφωνία με την Ιταλία είναι ιστορική, επόμενο βήμα ωστόσο, και πολύ πιο δύσκολο, το ανατολικό κομμάτι της ΑΟΖ.

ΑΟΖ: Μετά την Ιταλία η Αίγυπτος – Η ιστορική συμφωνία και η επόμενη μέρα
INTIME NEWS
5'

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και οι συνεργάτες του εργάζονταν εντατικά και με αφοσίωση προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας Αθήνας - Ρώμης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Τελικώς αυτή επετεύχθη το βράδυ της Δευτέρας οπότε και ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Την τελευταία εβδομάδα ήταν φρενήρεις οι διαπραγματεύσεις, επί περίπου 15-16 ώρες την ημέρα. Και καταλήξαμε χτες το βράδυ (σσ εννοεί το βράδυ της Δευτέρας 8 Ιουνίου), για να σας είμαι ειλικρινής, γύρω στις 22:45, που είχα την χαρά να πάρω τον πρωθυπουργό και να του πω ότι επιτέλους τελειώσαμε» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Ant1.

Οι υπογραφές της Τρίτης ήταν απλώς το επιστέγασμα μίας σκληρής προσπάθειας του προηγούμενου διαστήματος με στόχο να «κλείσουμε» τις εκκρεμότητες προς Δυσμάς για να επικεντρωθούμε πλέον προς Ανατολάς και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο με την οποία εδώ και χρόνια είμαστε σε καλό δρόμο ωστόσο δεν τα βρίσκουμε στο θέμα της περιοχής του Καστελλορίζου. Εκεί, το Κάιρο δεν επιθυμεί να βάλει απέναντί της την Τουρκία και αρκείται σε μία πολιτική «βρείτε τα με την Άγκυρα και εμείς υπογράφουμε».

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Newsbomb.gr, στέλνουν ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Άγκυρα τονίζοντας πως «η Ελλάδα έχει ένα τρίπτυχο πάνω στο οποίο κινείται: Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία που υπεγράφη περιλαμβάνει τα εξής:

-Η Συμφωνία έχει ασφαλώς συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών).

-Η Συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

-Σήμερα υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών. (Βιώσιμη διαχείριση)

-Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ε. Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.

-Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

Κρίσιμες επαφές στην Αίγυπτο

Σημαντικές για την επόμενη ημέρα της ελληνιής διπλωματίας είναι οι επαφές που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών στο Κάιρο προκειμένου να διαφανεί πόσο εφικτό είναι να υπογραφεί και εκεί μία συμφωνία. Για τον λόγο αυτό μεταβαίνει στις 18 Ιουνίου στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας μαζί με τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Το θετικό είναι πως οι συζητήσεις θα «πατήσουν» πάνω σε μία ήδη υπάρχουσα βάση η οποία έχει τεθεί τόσο από την τωρινή κυβέρνηση όσο και από την προηγούμενη.

Ένας τρόπος για να ξεπεραστούν οι ισχυρές διαφωνίες που υπάρχουν σε κομβικά ζητήματα είναι η τμηματική οριοθέτηση. Ωστόσο σε αυτό το σημείο οι απόψεις διίστανται καθώς ακόμα και εντός της κυβέρνησης επικρατεί σκεπτικισμός αφού μία τέτοια εξέλιξη θα παγίωνε ένα τετελεσμένο αμφισβήτησης της περιοχής του Καστελλορίζου από την Τουρκία.

Από την άλλη όμως θα εδραίωνε τα δίκαια της Ελλάδας νοτίως της Κρήτης, σε μία περιοχή στην οποία η Τουρκία είναι έτοιμη να δραστηριοποιηθεί με έρευνες. Μία τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε εν τοις πράγμασι άχρηστο και το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Πολύ στενά παρακολουθεί την όλη διαδικασία το Μέγαρο Μαξίμου και δεν αποκλείεται αν κριθεί απαραίτητο να παρέμβει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όπως έγινε και με την περίπτωση της Ιταλίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαφιόζικη εκτέλεση στη Ζάκυνθο: Θρήνος για την 37χρονη - Οι αρχές ερευνούν το παρελθόν του 53χρονου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή