Δέος: Θαμμένη πόλη στην Αμφίπολη δίπλα στον τύμβο Καστά

Η ομάδα του καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ., Γρηγόρη Τσόκα ξεκινάει νέες γεωφυσικές διασκοπήσεις γύρω από τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, την ίδια ώρα που οι αρχαιολόγοι πιάνουν δουλειά στον γειτονικό Λόφο 133, βόρεια της ανασκαφής στο ταφικό μνημείο. 

Δέος: Θαμμένη πόλη στην Αμφίπολη δίπλα στον τύμβο Καστά
2'

Οι γεωφυσικές έρευνες στο Λόφο 133 έγιναν στις αρχές του χρόνου και όπως είπε στο «Έθνος» ο κ. Τσόκας «έδειξαν πως στο υπέδαφος υπάρχουν αρχιτεκτονικά λείψανα». Στο πάνω μέρος του Λόφου είναι εμφανής με γυμνό μάτι, εκτεταμένη κεραμική και υπάρχουν άλλες ενδείξεις αρχαίας κατοίκησης. Σύμφωνα με τον κ. Τσόκα, τα αρχιτεκτονικά λείψανα στο υπέδαφος παραπέμπουν σε οικιστικές μονάδες ή δημόσια κτίρια, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει στο εσωτερικό κάποιο ταφικό μνημείο, ανάλογο του τύμβου Καστά. Στον Λόφο 133 έκανε δοκιμαστικές τομές και έρευνα ο αείμνηστος ανασκαφέας της Αμφίπολης, ο αρχαιολόγος, Δημήτρης Λαζαρίδης, τα έτη 1964-1965. Βρέθηκαν και συλλέχθηκαν όστρακα αγγείων από την γεωμετρική, την αρχαϊκή και την κλασική εποχή και από διάφορα εργαστήρια, ιωνικά, αττικά και ντόπια, όχι όμως οικιστικά κατάλοιπα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «το αμέσως επόμενο διάστημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ξεκινά ένα πρόγραμμα συστηματικών αρχαιολογικών καθαρισμών στον Λόφο 133». Σκοπός είναι, να αποσαφηνιστούν εκείνα τα σημεία που με βάση τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων αναλαμβάνει την αποτύπωση και την μελέτη των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών που εντοπίστηκαν στον Λόφο 133.

Με αφορμή τηλεδιάσκεψη που είχε πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με θέμα τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, έγινε γνωστό ότι προχωρούν οι εργασίες στο ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά, το οποίο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα. Συγκεκριμένα εκτελείται ερευνητικό πρόγραμμα για την απεικόνιση του ζωγραφικού διάκοσμου, με τρισδιάστατους σαρωτές υψηλής ανάλυσης και ακρίβειας και υπερσύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους.

Παράλληλα, δρομολογούνται πρόδρομες εργασίες για την συντήρηση της θύρας του ταφικού μνημείου και των φτερών των Σφιγγών του μνημείου. Οι δύο ολόγλυφες Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου βρέθηκαν ακέφαλες και χωρίς φτερά, ενώ η κεφαλή της μίας (της ανατολικής) εντοπίστηκε στη διάρκεια των αρχαιολογικών ερευνών στο εσωτερικό του μνημείου.

Τις επόμενες μέρες ξεκινά η ψηφιοποίηση των σπαραγμάτων που έχουν συλλεχθεί από το χώρο, με τη βοήθεια τρισδιάστατων σαρωτών και θα ελεγχθεί η δυνατότητα επανατοποθέτησής τους στην αρχική τους θέση.

Με βάση τα δεδομένα της ψηφιοποίησης θα δημιουργηθούν αντίγραφα των τμημάτων των φτερών, ώστε να διευκολυνθεί ο προσδιορισμός της αρχικής τους θέσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βιτριόλι: Η 35χρονη είχε γίνει η σκιά της - Πιθανότατα ετοίμαζε νέες επιθέσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
08:42ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μια Pagani Zonda από κέρματα