Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης - Πότε θα αποσυρθούν οριστικά από την Ελλάδα
Το στόχο να γίνει η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αποσύρει τα Πλαστικά Μιας Χρήσης, εναρμονιζόμενη με την κοινοτική Οδηγία, έθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ε.Ε για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.
Ο κ. Χατζηδάκης ξεκινώντας την παρουσίαση αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργείας θέλει να γίνει η χώρας μας από τις πρώτες που θα αποσύρει τα πλαστικά μιας χρήσης.
«Αρχικά διότι θέλουμε να υλοποιήσουμε την κοινοτική μας υποχρέωση για εναρμόνιση της Οδηγίας αλλά και γιατί με το παρόν νομοσχέδιο φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα του υδάτινου» ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε και στοιχεία που αποτυπώνουν το πρόβλημα των πλαστικών μίας χρήσης στην Ελλάδα.
«Δύο δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών και νερών διατίθενται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα περισσότερα από 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια για το σερβίρισμα του καφέ κάθε χρόνο» τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως θα απαγορευτεί η διάθεση στην αγορά 10 προϊόντων από τον Ιούλιο του 2021. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι:
- Μαχαιροπίρουνα
- πιάτα
- καλαμάκια
- περιέκτες
- κυπελλάκια ποτών από φελιζόλ
- περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ
- αναδευτήρες ποτών
- μπατονέτες
- στηρίγματα για μπαλόνια
- καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).
Για όσα προϊόντα απαγορεύονται θα υπάρχουν και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον. «Η απαγόρευση θα ξεκινήσει 6 μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα, να δείξουμε στον κόσμο ότι κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα και ότι τα λόγια μας με τις πράξεις μας συμβαδίζουν» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Ενώ παράλληλα έθεσε το στόχο για «μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026» ανέφερε ο υπουργός.
Αναφορικά με τις πλαστικές φιάλες και τους περιέκτες ποτών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής των πλαστικών μπουκαλιών 77% το 2025 και 90% το 2030. «Τον στόχο αυτό μπορούμε να τον καταφέρουμε μέσα από την εφαρμογή ενός συστήματος επιστροφής εγγύησης στον πολίτη» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση στην gallery του Newsbomb.gr:
Προάγουμε την επαναχρησιμοποίηση
«Θεσπίζουμε μέτρα για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης όπως την υποχρέωση διάθεσης επαναχρησιμοποιήσιμων εναλλακτικών προϊόντων από 01.01.2022» είπε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε πως «προκειμένου να διευκολύνουμε τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών φιαλών νερού, θεσπίζουμε την υποχρέωση δωρεάν παροχής νερού σε δημόσιες βρύσες μέσω των Ο.Τ.Α., σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές, από τον Ιούλιο του 2021».
Στόχος είναι να πετύχουμε ως χώρα τα υψηλά ποσοστά συλλογής στα πλαστικά μπουκάλια. Γι αυτό όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης «εφαρμόζουμε τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και θεσπίζουμε πανελλαδικό σύστημα επιστροφής εγγύησης στον πολίτη» τόνισε και πρόσθεσε πως «από 05/01/2023 οι πολίτες που θα επιστρέφουν στα σημεία πώλησης τα πλαστικά μπουκάλια, για τα οποία θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά, θα παίρνουν πίσω τα επιπλέον χρήματα, ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση» διευκρίνισε.
Για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου και τον καθορισμό της εγγύησης ο κ. Χατζηδάκης είπε πως θα πραγματοποιηθεί μελέτη εφαρμογής έως τον Ιούλιο του 2021.
Πρόστιμα για τους παραβάτες
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, το νομοσχέδιο προβλέπει κυρώσεις για τη διάθεση προϊόντων που υπόκεινται σε απαγόρευση και αυτές είναι:
- Στον παραγωγό –1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος
- Στην επιχείρηση εστίασης: 5 ευρώ ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά (ελάχιστο πρόστιμο 500 ευρώ).
Για τη μη απόδοση της Εισφοράς από τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων:
- Στην επιχείρηση εστίασης – 200 έως 5.000 ευρώ ανά παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμός (όπως και στην πλαστική σακούλα).
Για τη διάθεση προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές σχεδιασμού για ανακυκλωμένο περιεχόμενο:
- Στον παραγωγό – 1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου, η οποία αναφέρθηκε και στην κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου με το Ίδρυμα για μια «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης».
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» οι πρώτοι πρεσβευτές της πρωτοβουλίας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης», προσωπικότητες που στηρίζουν την καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Καμίνι η χώρα τις επόμενες ημέρες - Έως και 40 βαθμούς η θερμοκρασία