Κορονοϊός: Αγωνία στην Ελλάδα! Τα εισαγόμενα κρούσματα, τα πανηγύρια και ο κίνδυνος από Βαλκάνια
Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας καθώς μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα των συνόρων, η Ελλάδα μετρά 113 κρούσματα κορονοϊού με τα 43 εξ αυτών να είναι «εισαγόμενα».
Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι ο αριθμός των «εισαγόμενων» κρουσμάτων είναι αρκετά μεγάλος, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να έχουν υπάρξει είτε ασυμπτωματικοί ασθενείς που εισήλθαν στη χώρα, είτε να μην υποβλήθηκαν καν σε έλεγχο.
Η κατάσταση αναθεωρείται συνεχώς και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις. Κάτι αντίστοιχο έγινε, άλλωστε, και με τη Σερβία, καθώς ανεστάλη από τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Ιουλίου η διέλευση Σέρβων πολιτών από όλα τα σημεία εισόδου της Ελλάδας. Ωστόσο, λόγω του συνωστισμού που παρατηρήθηκε στη «νεκρή ζώνη» στον Προμαχώνα ανάμεσα σε Βουλγαρία κι Ελλάδα, επετράπη σε κάποιους εκ Βελιγραδίου ορμώμενους να εισέλθουν στη χώρα, καθώς είχαν φτάσει στον μεθοριακό σταθμό πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου.
Δυσαρέσκεια στο Βελιγράδι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει σύντομα την απόφασή της. Ο κ. Ντάτσιτς σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας δήλωσε ότι η απόφαση της Ελλάδας λήφθηκε εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στη Σερβία και διότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό κάποιοι Σέρβοι τουρίστες, που πέρασαν τα σύνορα τις προηγούμενες ημέρες. Εκτίμησε ότι, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τη νέα αξιολόγηση των δεδομένων για την επιδημία, θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από τη Σερβία.
Ανοίγουν τα «σύνορα» με την Βρετανία
Την ίδια στιγμή, ανοίγουν τα σύνορα για την Βρετανία από τις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (06/07) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τη Σουηδία, παρακολουθούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. «Είμαστε μία από τις λίγες χώρες που εξακολουθεί να κάνει στοχευμένους ελέγχους ταξιδιωτών» είπε διευκρινίζοντας πως όλοι οι επισκέπτες συμπληρώνουν ειδικό έντυπο 48 ώρες πριν την άφιξή τους και λαμβάνουν QR Code.
Ανησυχία με τα πανηγύρια
«Μας απασχολεί ιδιαίτερα η κατάσταση που είδαμε με τα πανηγύρια» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ωστόσο, δεν σχολίασε αν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, κάτι που όπως έχουν δείξει οι προηγούμενες αντιδράσεις της κυβέρνησης, είναι πιθανό.
Ο τρόμος που προκαλείται στην επιστημονική κοινότητα από τα πανηγύρια και τον συνωστισμό που παρατηρείται είναι ακόμη μεγαλύτερη από τα εισερχόμενα κρούσματα.
Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με το γεγονός ότι ο κόσμος συγχρωτίζεται σαν να μην συμβαίνει και να μην έχει προϋπάρξει τίποτα απ' όσα ζήσαμε στο προηγούμενο διάστημα.
Μετά το Γουδί και το πανηγύρι των Ζωγραφιωτών, όπου συγκεντρώθηκαν γύρω στις 2.000 άνθρωποι, χαμός έγινε σε πανηγύρι και στον Αλίαρτο.
Το περασμένο Σάββατο (4/7) στήθηκε ολονύχτιο πάρτι με ζωντανή μουσική, λουλούδια, αγκαλιές και χορούς στο Αλσος του Ελληνικού Στρατού στο Γουδί, ενώ την Κυριακή (5/7) έγινε... πατείς με πατώ σε στην κωμόπολη της Μαγνησίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «παρών» έδωσαν βουλευτές της περιφέρειας, αλλά και οι δήμαρχοι Λειβαδιάς και Αλιάρτου.
Διαβάστε επίσης: Τι αποκαλύπτει ο βουλευτής της ΝΔ που βρέθηκε στο πανηγύρι στην Αλίαρτο
«Ο Covid 19 μεταδίδεται με τον αέρα»
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο εξάπλωσης του κορονοϊού κρούουν 239 επιστήμονες από 32 χώρες, οι οποίοι, με ανοικτή επιστολή τους προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιούν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Covid 19, ευρισκόμενος σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η επιστολή προς τον ΠΟΥ, η οποία θα δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα, επισημαίνει πως ο οργανισμός οφείλει να αναθεωρήσει τις οδηγίες του ως προς τους τρόπους προφύλαξης των ανθρώπων έναντι του κορονοϊού.
«Είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορονοϊός μεταφέρεται αερογενώς και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους αν εισπνευσθεί», προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Κατά τον ΠΟΥ, η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων προερχομένων από την μύτη ή το στόμα, τα οποία εκτοξεύονται όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον Covid 19 βήχει, φτερνίζεται ή μιλά.
Στην πλέον πρόσφατη ενημέρωση του ΠΟΥ, στις 29 Ιουνίου, αναφέρεται ότι η αερογενής μετάδοση του ιού είναι πιθανή μόνο με ιατρικές διαδικασίες παράγουν εκνεφώματα ή σταγονίδια μικρότερα των 5 microns (σ.σ. 1 micron ισούται με το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους NYT, ο διεθνής οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο ιός μεταδίδεται αερογενώς, δεν είναι πειστικά.
«Ειδικά τους τελευταίους έναν δυο μήνες, έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι θεωρούμε πως η αερογενής μετάδοση είναι δυνατή, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν υποστηρίζεται από στέρεα και σαφή στοιχεία», δήλωσε η Μπενεντέτα Αλεγκράντσι, τεχνικός επικεφαλής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων του ΠΟΥ, σύμφωνα με τους New York Times.
Κατά τα λοιπά, στον οδηγό ελέγχου επιμολύνσεων, πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ΠΟΥ τόνιζε εμφατικά τη σημασία του πλυσίματος των χεριών ως πρωταρχική στρατηγική πρόληψης, αν και υπήρχαν περιορισμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν τη μετάδοση του ιού μέσω επιφανειών.
Πλέον, σύμφωνα με τους NYT, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σημειώνει πως οι επιφάνειες ενδέχεται να διαδραματίζουν μικρότερο ρόλο στη μετάδοση της ασθένειας, σε σύγκριση με αυτόν που τους αποδιδόταν μέχρι πρότινος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Μάκης Παντζόπουλος: Ποιος είναι ο σύζυγος της Μενεγάκη με την τεράστια περιουσία