Το «ξύπνημα» του Εγκέλαδου

Πολίτες αναστατωμένους στους δρόμους, μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα και αντικρουόμενες απόψεις σεισμολόγων έχουν «γεννήσει» οι σεισμοί που εκδηλώνονται στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης.

Το «ξύπνημα» του Εγκέλαδου
3'

Τα ξημερώματα μία νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έβγαλε για άλλη μία φορά τους κατοίκους της Κρήτης έξω από τα σπίτια τους. Ο νέος σεισμός σημειώθηκε στις 3:33 και είχε ίδιο επίκεντρο με τον πρώτο μεγάλο σεισμό το πρωί της Πέμπτης. Ο τελευταίος αυτός σεισμός είχε εστιακό βάθος 13 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το σεισμολόγο κ. Σταύρο Τάσο, που μίλησε στο Newsbomb.gr, πρόκειται για φυσική ακολουθία, καθώς στην ευρύτερη αυτή περιοχή «υπάρχει μία συνηθισμένη σεισμική δραστηριότητα». Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε «είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να γίνει μεγαλύτερος σεισμός. Ωστόσο, είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί μιλώντας για ένα φυσικό φαινόμενο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε». «Συνήθως ο μεγάλος, καταστροφικός σεισμός δεν προειδοποιεί. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε χθες ήταν ο κύριος» υποστήριξε ο γνωστός σεισμολόγος.

Οι συσχετισμοί των σεισμών Κρήτης - Σαντορίνης

Ο κ. Τάσος αναφερόμενος στο αν οι σεισμοί αυτοί έχουν σχέση με της Σαντορίνης, δήλωσε ότι «οι σεισμικές δονήσεις γίνονται αισθητοί περισσότερο στην Κρήτη. Ωστόσο, εκδηλώνονται στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ του νησιού και της Σαντορίνης. Ο συγκεκριμένος χώρος γύρω από τη Σαντορίνη «δίνει» συχνά σεισμούς.

Πάνω από 40 μετασεισμοί

Στο χορό των Ρίχτερ βρίσκονται εδώ και ένα 24ωρο το νησί αλλά και οι Κυκλάδες. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό ακολούθησαν πάνω από 40 μετασεισμοί προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους, ενώ ακόμα το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η πολιτεία... δεν «δονείται» από τους σεισμούς

Για μία πολιτεία που φαίνεται να μην «ταράζεται» από το φαινόμενο των σεισμών, που είναι πολύ συχνό στη χώρα μας, κάνει λόγο ο κ. Σταύρος Τάσος. Ο σεισμολόγος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα προβλήματα που υπάρχουν στην αντισεισμική προστασία. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον καταστροφικό σεισμό. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Κάτι που δεν κάνει η Πολιτεία» ανέφερε ο σεισμολόγος τονίζοντας ότι «υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στην αντισεισμική προστασία. Δεν υπάρχουν προγράμματα. Θα έπρεπε, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, να πραγματοποιείται εθνική άσκηση ετοιμότητας».

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει ο κ. Τάσος «δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, όπου μπορούν οι πολίτες να συγκεντρωθούν έπειτα από ένα μεγάλο σεισμό», με αποτέλεσμα να συνωστίζονται όπου βρουν.

Ο σεισμός του '99 στην Αθήνα άφησε πληγές

Περίπου 13 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αττική αφήνοντας πίσω του θύματα και ανθρώπους στο δρόμο, οι προσεισμικοί έλεγχοι σε δημόσια κτήρια που είχε υποσχεθεί η τότε κυβέρνηση φαίνεται πως έμειναν στα λόγια. Ο κ. Τάσος, υποστηρίζει πως «έχουν γίνει πάρα πολύ λίγοι έλεγχοι».

Newsbomb: Δηλώσεις για το σεισμό της Κρήτης
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή