Μαύρη αράχνη: Αγωνία για το βρέφος – Τι λέει η γυναίκα που τσιμπήθηκε
Το βρέφος μεταφέρθηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο της Πάτρας τα ξημερώματα της Πέμπτης από περιοχή της Αμφιλοχίας και, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, δόθηκε αγώνας για να σωθεί η ζωή του.
Από τους θεράποντες ιατρούς κρίθηκε απαραίτητη η άμεση χορήγηση αντιαραχνικού ορού. Μάλιστα στήθηκε ολόκληρη γέφυρα μεταξύ Αθήνας – Πάτρας για να φτάσει έγκαιρα το συγκεκριμένο φάρμακο.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Πάτρας ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας Ανδρέας Ηλιάδης «…η χορήγηση του φαρμάκου ήταν μονόδρομος για να σωθεί η ζωή του παιδιού. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και ευεργετικά…»
Οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του βρέφους.
Την ίδια στιγμή, από αράχνη τσιμπήθηκε και μια γυναίκα σε ορεινό χωριό της Τριταίας, καθώς έκανε αγροτικές εργασίες. Η γυναίκα ένιωσε το τσίμπημα, αλλά δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Παίρνοντας όμως στη συνέχεια το αυτοκίνητο για να επιστρέψει στην Πάτρα δεν αισθάνθηκε και έχασε τις αισθήσεις της.
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τη μετέφερε στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου η γυναίκα πέρασε δύσκολες ώρες, καθώς χρειάστηκε να περιμένει το αντίδοτο από την Αθήνα που θα εμπόδιζε την επέκταση του δηλητηρίου που είχε δεχθεί από την αράχνη. Ευτυχώς τελικώς όλα πήγαν καλά και η γυναίκα σώθηκε.
Δείτο το βίντεο:
Ποιες είναι οι δηλητηριώδεις αράχνες στην Ελλάδα;
Οι αράχνες ανήκουν στα Αραχνοειδή όπου εκεί ανήκουν και τα ακάρεα, οισκορπιοί, οι ψευδοσκορπιοί και τα Solpugida. Οι αράχνες δεν είναι έντομα.
Μπορείτε να αναγνωρίσετε αν το ζωύφιο που βλέπετε είναι αραχνοειδές ή έντομο απλά μετρώντας τον αριθμό των ποδιών του. Τα πρώτα έχουν οχτώ ενώ τα δεύτερα έχουν έξι. Άλλη βασική διαφορά είναι ότι τα αραχνοειδή έχουν ενιαίο κεφάλι και θώρακα, ενώ στα έντομα το κεφάλι είναι διακριτό από το θώρακα.
Τι γνωρίζουμε για τις αράχνες
Οι αράχνες αρέσκονται στο ξηροθερμικό κλίμα. Εισέρχονται στα σπίτια για να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες και για εύρεση συντρόφου.
Όλες οι αράχνες διαθέτουν δηλητήριο. Κάποια είδη έχουν ισχυρό, αλλά τα περισσότερα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Χρησιμοποιούν το δηλητήριο επιθετικά για παράλυση του θηράματος και αμυντικά για να προστατευτούν όταν νιώσουν απειλή.
Οι αράχνες είναι χνουδωτές. Το σώμα τους καλύπτεται από τρίχες οι οποίες προκαλούν δερματικό ερεθισμό στον άνθρωπο. Όταν νιώσουν απειλή ξύνουν με τα πίσω πόδια τους τις τρίχες για να αμυνθούν.
Διαθέτουν κλωστικές θηλές με τις οποίες δημιουργούν μεταξένιες ίνες που χρησιμοποιούν για την κατασκευή του ιστού και για τη δημιουργία κουκουλιών όπου εναποθέτουν τα αυγά τους.
Οι αράχνες είναι γενικά ωφέλιμες καθώς είναι αρπακτικά και με την παρουσία τους σε ένα χώρο μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους πληθυσμούς επιβλαβών εντόμων όπως μύγες και κουνούπια.
Δείτε στην gallery τα είδη των αραχνών της Ελλάδας:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ανακοίνωση-πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα να θυμηθεί τι έπαθε στο Αιγαίο