Ξεκίνησε στην Αθήνα το 22ο Συμπόσιο της Σύμης με θέμα «Πανδημία: Ο κόσμος μετά το Covid19»
Σε χαιρετισμό του, κατά την έναρξη του Συμποσίου, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι το φετινό Συμπόσιο θα επικεντρωθεί «στον αντίκτυπο της πανδημίας στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Μπορούσε κανείς μας να φανταστεί ότι θα περιοριζόμασταν στα σπίτια, στις πόλεις, στις χώρες μας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας;» αναρωτήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας: τους ανέργους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τις μειονότητες» πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Αυτά τα ζητήματα», συμπλήρωσε ο ίδιος, «βρίσκονται στον πυρήνα των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπάρχουν νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία. Η τεχνολογία έχει εισέλθει στην καθημερινότητά μας. Είμαστε, πιο πολύ από ποτέ, εξαρτώμενοι από τον ψηφιακό κόσμο. Εξελιγμένοι αλγόριθμοι και τεχνητή νοημοσύνη καταγράφουν κάθε μας κίνηση. Σε ποιον ανήκει ο ψηφιακός κόσμος; Σε ποιον ανήκουν τα δεδομένα μας; Ποιος κερδίζει από την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας;»
«Και σήμερα», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο δίλημμα: θα εξελιχθεί ο Covid19 σε σύγχρονο Κουτί της Πανδώρας, με καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια κοινωνία μας ή θα μας κάνει σοφότερους;» επιτρέποντάς μας να «βελτιώσουμε τις κοινωνίες μας και να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για τις μελλοντικές προκλήσεις».
«Μια από αυτές τις προκλήσεις είναι η ανάγκη στενότερης διεθνούς συνεργασίας για την αποτροπή βιολογικών και χημικών εχθροπραξιών» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Θέλω να μιλήσω για έναν εξαιρετικό επιστήμονα, που αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτό το σκοπό. Τον Τζούλιαν Πέρι Ρόμπινσον, που πέθανε το 2020. Ήταν θύμα του Covid-19. Ένας αντι-ήρωας του ακαδημαϊκού κόσμου με σημαντικότατη συνεισφορά στις διαπραγματεύσεις για το Συνέδριο Βιολογικών Όπλων του 1993. Το φετινό Συμπόσιο της Σύμης είναι αφιερωμένο στη μνήμη του».
Εκ μέρους του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Πέππας υπογραμμίζοντας ότι: «Η φετινή διεξαγωγή του συνεδρίου, συμπίπτει με την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης».
«Η σημασία», συνέχισε ο Νικόλαος Πέππας, «της ενσωμάτωσης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε λύσεις για βιώσιμη αστική ανάπτυξη είναι η κυρίαρχη κατεύθυνση στην οποία δείχνουν σήμερα, για την μετά-Covid εποχή, οι κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί». «Το καλοκαίρι αυτό κρίνει όσο ποτέ την αξιοπιστία της χώρας μας υγειονομικά», σχολίασε και συμπλήρωσε: «Ταυτόχρονα, καλούμαστε να διατηρήσουμε την επιτυχία μας στη διαχείριση της κρίσης και να φιλοξενήσουμε τουρίστες και επισκέπτες προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης».
Για τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έκανε λόγο στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Χανίων και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιήθηκαν ευρέως "έξυπνες" εφαρμογές εντοπισμού και παρακολούθησης κρουσμάτων. Η εκτενής επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όπως ταξιδιωτικών και ιατρικών πληροφοριών, καθώς και κοινωνικών δικτύων, επιτάχθηκε κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης στο όνομα της δημόσιας υγείας. Αλγόριθμοι και τα προγράμματα μηχανικής εκμάθησης χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή για να προβλέψουν προφίλ υψηλού ρίσκου πολιτών, ταξιδιωτών, και κοινωνιών» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Βέβαια», συνέχισε η ίδια, «δεν είναι μόνο η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας που δημιουργεί προκλήσεις. Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια την ανθεκτικότητα των κοινωνιών, των δημοκρατικών θεσμών, των συστημάτων υγείας, των οικονομιών. Είδαμε χώρες σε όλο το κόσμο, και μάλιστα μερικές μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, να κάνουν βήματα πίσω όσο αφορά θέματα διαφάνειας και κράτους δικαίου, σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να οπισθοχωρούν στις υποχρεώσεις τους για προστασία της ελευθερίας, της ζωής, της ιστορίας και του πολιτισμού, που συνιστούν την ραχοκοκαλιά και ουσία της δημοκρατίας μας. Η Ελλάδα, και είμαι περήφανη που το λέω, δεν ήταν μια από αυτές τις χώρες».
«Το ελληνικό κοινοβούλιο παρέμεινε ανοικτό. Η εκτελεστική εξουσία, εντός του συνταγματικού πλαισίου, λογοδοτούσε διαρκώς στο κοινοβούλιο, με την επικύρωση όλων τον πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Η λογική, η επιστήμη και τα δεδομένα είχαν τον πρώτο λόγο» συνέχισε η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Αυτό που κατάφερε η Ελλάδα, και που έγινε το success story μας, δεν ήταν μόνο η επιτυχής διαχείριση της κρίσης, η προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Αυτό που καταφέραμε ήταν να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους προς την ορθή λειτουργία της κυβέρνησης, των θεσμών, της ίδιας της δημοκρατίας. Και στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι που διακυβεύεται σε μια περίοδο κρίσης: να διατηρήσεις και να ενισχύσεις την ανθεκτικότητα, την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση των πολιτών, της κοινωνίας, και του ίδιου του έθνους στις αρχές που διέπουν την λειτουργία της δημοκρατίας και της πολιτείας» ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Δεν παρέλειψε, δε, να εκφράσει τη λύπη της για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι «προσβάλλει όχι μόνο τον χριστιανισμό αλλά ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο».
Τα εύσημα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας απέδωσε στην ομιλία του ο Φρανκ Σβάμπε, πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών, Δημοκρατών και Πρασίνων στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που κατάφεραν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις της πανδημίας» σχολίασε ενώ τόνισε ότι γνωρίζει «καλά την κατάσταση στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία». Επισήμανε, ακόμη, ότι «η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για την πανδημία, που έχει εντείνει τα προβλήματα που, ήδη, αντιμετώπιζε η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Τώρα», δήλωσε ο Φρανκ Σβάμπε, «είμαστε πιο έτοιμοι. Ξέρουμε ότι καμία οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς βοήθεια μετά την πανδημία. Ξέρουμε ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τις ευρωπαϊκές αξίες».
«Πρέπει να συζητήσουμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να κάνουμε διάλογο για να προχωρήσουμε. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με γόνιμη ανταλλαγή ιδεών και απόψεων» είπε ο Φρανκ Σβάμπε. Αναφερόμενος στην απόφαση για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, εξέφρασε την αντίθεσή του χαρακτηρίζοντας λάθος «το να παίζουν κάποιοι με τα θρησκευτικά σύμβολα για να κατοχυρώσουν την ισχύ τους, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες σε ένα πολύ όμορφο πολιτιστικό και ιστορικό κτίριο της Κωνσταντινούπολης». «Έχω επισκεφτεί την Αγιά Σοφιά πολλες φορές και είναι πραγματικά κρίμα το τί συμβαίνει εκεί» κατέληξε ο Φρανκ Σβάμπε.
Το Συμπόσιο θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την οργάνωση της υγείας, το περιβάλλον, την ιδιωτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το μέλλον της εργασίας. Θα συμμετάσχουν μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, διεθνείς προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, επιστήμονες από τον χώρο της υγείας, ακαδημαϊκοί, νομπελίστες και εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών.
Ένας από τους βασικούς στόχους του Συμποσίου, είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως προνομιακός προορισμός για τουρισμό και επενδύσεις, καθώς, η χώρα μας αντιμετώπισε παραδειγματικά την πανδημία με τη συμβολή της ελληνικής κοινωνίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Η Μέρκελ έτριξε τα δόντια στον Ερντογάν: «Οι Έλληνες δεν αστειεύονται»