Κορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων - Νέα μέτρα στο «τραπέζι»
Η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη αλλά τα δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό - Μπαράζ ελέγχων με «βροχή» τα πρόστιμα
Ένα μίνι κύμα του νέου κορονοϊού καταγράφουν οι αριθμοί για τον μήνα Ιούλιο στη χώρα μας, καθώς ένα στα τέσσερα συνολικά εντοπίστηκε τις τελευταίες 30 ημέρες.
Υπό τις εξελίξεις αυτές και δεδομένου ότι προς ώρας η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε «λευκή επιταγή» στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για επιπλέον λήψη μέτρων, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας ο κορονοϊός κυκλοφορεί κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας, στη Δυτική Αττική και στα Δυτικά προάστια της Αθήνας.
Ωστόσο καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Αττικής φιλοξενεί 3,7 εκατ. κατοίκους, διαπιστώνει κανείς ότι σε μεγάλο στοίχημα εξελίσσεται η προσπάθεια των ειδικών να μην λειτουργήσουν τα κρούσματα πολλαπλασιαστικά με αποτέλεσμα να... χαθούν τα ίχνη του κορονοϊού, σύμφωνα με «Τα Νέα».
Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης είναι η δεύτερη γεωγραφική «εστία» -όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ- με συνολικά 105 κρούσματα από τις αρχές του μήνα.
Έλεγχοι για μάσκες
Έτσι σε μια προσπάθεια να «πείσουν» τους πολίτες να κάνουν χρήση της μάσκας, την Τετάρτη (29/07) η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Ελληνική Αστυνομία και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή διεξήγαγαν 1.178 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, όπου και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 97 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα συνολικού ύψους 26.200 ευρώ.
Άλμα με 65 νέα κρούσματα
Την Πέμπτη (30/07) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 65 νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.401, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.
Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα
- δεκαεπτά (17) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- δεκαεπτά (17) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα δεκαέξι (16) εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά,
- έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
- τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.
Νέα μέτρα στο «τραπέζι»
Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρθούν νέα συμπληρωματικά μέτρα.
«Αν δούμε ότι συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα, αυτό θα μας ανησυχήσει», επισήμανε στο OPEN ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Οι λοιμωξιολόγοι, μάλιστα, έχουν ετοιμάσει ήδη πακέτο νέων μέτρων για να εφαρμοστούν, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.
Αυτά τα μέτρα, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:
- Απαγόρευση συναυλιών εάν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα
- Απαγόρευση σε beach bar και πάρτι
- Απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων, όπου υπάρχει συνωστισμός
«Έχουμε μία κατάσταση με φωνές, με τραγούδια, με γέλια. Αυτό ενδεχομένως να μπορεί να οδηγήσει σε μία υπερμετάδοση του κορονοϊού, όταν βρεθεί κάποιος ασυμπτωματικός φορέας σε ένα τέτοιο χώρο συγχρωτισμού και συνωστισμού», αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.
Μαγιορκίνης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πλαφόν πελατών στα κέντρα διασκέδασης
Σενάριο επιβολής πλαφόν θαμώνων σε κέντρα διασκέδασης έθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ επισήμανε πως «εάν δούμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες θα μπορούσαμε να δούμε πως μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε επιχειρήσεις, ή και μειώσεις πυκνότητας σε κάποιους χώρους διασκέδασης».
Όπως είπε, «το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων έχουμε δει σε χώρες να έχει αποτελεσματικότητα, όμως είναι νωρίς ακόμα, έχουμε περιθώριο ακόμα με ελέγχους».
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι το διαφαινόμενο κύμα οφείλεται και στην επιπολαιότητα των νέων που μεταδίδουν τον ιό, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «έχουμε δει ήδη θανάτους νέων, όχι τόσο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα».
«Υπάρχει το φαινόμενο οι νέοι να μεταδίδουν μεταξύ τους γιατί έχουν την αίσθηση της ασφάλειας ένας νέος έχει πιθανότητα 10 έως 100 φόρες μικρότερη να πεθάνει αλλά όχι μηδενική», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Κοιτάμε τα αυξημένα κρούσματα στους νέους στη χώρα μας, δε θέλω να κινδυνολογήσω, η έκταση είναι ακόμα μικρή, αλλά αν συνεχιστεί σε αυτή την κατάσταση με γεγονότα υπερμετάδοσης σε μπαράκια κέντρα διασκέδασης, κάποιοι από αυτούς όχι πολλοί, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα» σημείωσε ο καθηγητής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Καλλιθέα: Ζούσε με την νεκρή μητέρα της μέσα στην ντουλάπα (pics)