Κορονοϊός: Τι ώρα θα κλείνουν τα νυχτερινά κέντρα – Τι απάντησε ο Χαρδαλίας

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για θέματα που αφορούν την νόσο COVID-19 - Νέα μέτρα θα ισχύσουν και στο ωράριο στα νυχτερινά κέντρα.
8'

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς:

  • Απαγορεύεται από αύριο, Τετάρτη 5/8, στις 7 το πρωί η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά για να εξασφαλιστούν πιο στοχευμένοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα εγκαθίσταται στον συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων, με τη συμμετοχή υγειονομικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και του ΕΟΔΥ σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ηπείρου.
  • Από την Κυριακή 16/8 όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, υποχρεούται σε επταήμερη κατ' οίκον απομόνωση η οποία και θα ελέγχεται σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τη διεύθυνση που έχει δηλώσει στο PLF, το οποίο είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει οποιοσδήποτε μπει στη χώρα.
  • Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες) έως τις 31/8. Το όριο αφορά τόσο στο χώρο τέλεσης του μυστηρίου όσο και στο χώρο δεξιώσεων.
  • Θα πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και σε συνεννόηση με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας. Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των κανόνων αποτροπής διασποράς του COVID-19 εντάσσεται για την επίβλεψη του τομέα της βιομηχανίας τροφίμων και ο ΕΦΕΤ προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ορθών μηχανικών πρακτικών.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας στα πλοία ανεξαρτήτως πυκνότητας επιβατών και απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις εντός πλοίου.
  • Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Περαιτέρω υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους εργαζομένους όσο και για το κοινό στις εξής περιπτώσεις:

  • Χώρους γραφείων όπου υπάρχει επαφή με το κοινό (δημόσιους και ιδιωτικούς)
  • ΜΜΜ
  • Σούπερ μάρκετ
  • Νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία
  • Κομμωτήρια
  • Ασανσέρ
  • Καταστήματα λιανικής
  • Εκκλησίες

Επίσης, υποχρεωτικά πρέπει να φορούν μάσκα οι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε γυμναστήρια. Τέλος, υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας στις σκάλες και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν μπορούν να υπάρχουν ασφαλείς αποστάσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς», διαμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ τόνισε ότι δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση. «Είμαστε σήμερα εδώ μιλώντας καθαρά όπως πάντα από την αρχή της πανδημίας, επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν, και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα. Η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος. Δεν είμαστε στον Μάρτιο, παρότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί η αύξηση αυτή δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, ενδεικτικά οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν 13 στις 2 Αυγούστου έναντι 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου. Οι διασωληνωμένοι ήταν 12 στις 2 Αυγούστου έναντι 37 στις 2 Μάϊου και 92 στις 2 Απριλίου.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, από τις 25 Φεβρουαρίου δηλαδή μέχρι και τις 2 Αυγούστου, ανέρχονται σε 4.662, εκ των οποίων τα 650 είναι ενεργά. «Πρέπει όμως να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό. Βλέπουμε μία έξαρση της πανδημίας παγκοσμίως. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες, όμως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, παραμένει ευμετάβλητη», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα σημείωσε: «Ξέραμε ότι με το άνοιγμα της χώρας θα είχαμε παραπάνω κρούσματα, λάβαμε όλα τα μέτρα στις πύλες εισόδου, εφαρμόζοντας προληπτικά μέτρα που δεν εφαρμόζονται πουθενά στον κόσμο, όπως τα τεστ με ειδικό αλγόριθμο, τον αλγόριθμο EVA και τα δελτία εισόδου τα PLF, και όπου χρειάστηκε κλείσαμε τις πύλες εισόδου στον τουρισμό δίχως να υπολογίσουμε τις οικονομικές συνέπειες με μόνο γνώμονα τη δημόσια υγεία».

Αναφορικά με τους ελέγχους που έχουν γίνει στα σημεία εισόδου της χώρας, από 1η Ιουλίου μέχρι 2 Αυγούστου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 215.184 έλεγχοι σε σύνολο 1.702.980 εισερχομένων στη χώρα και τα επιβεβαιωμένα εισερχόμενα κρούσματα είναι 401, από αυτά τα 77 είναι ακόμη ενεργά, 240 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσης και 84 είναι μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας.

«Συνεχίζουμε να εκτιμούμε διαρκώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και να προσαρμόζουμε τα μέτρα, αυτό δεν είναι δείγμα ούτε ασυνέπειας ούτε προχειρότητας. Αντιθέτως είναι δείγμα υπεύθυνης στάσης και προσαρμογής στην πραγματικότητα με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Έτσι η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε. Όμως είμαστε σε φάση που βλέπουμε η επιδημιολογική εικόνα να επιβαρύνεται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Κύρια πηγή ανησυχίας για μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου από τις οποίες εισέρχονται Έλληνες, έχοντες άδεια διαμονής και ομογενείς, καθώς και ο συγχρωτισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις στη διασκέδαση και στα μέσα μεταφοράς. Ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές Περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. «Όπως στην αρχή, έτσι και τώρα όλοι μαζί πολίτες, επιχειρήσεις και κράτος θα συνεργαστούμε για να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι αυτοί συνεχίζονται χωρίς τιμωρητική διάθεση με εντατικούς ρυθμούς. Από 1η Ιουλίου έως 2 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 38.949 έλεγχοι, καταγράφηκαν 1.698 παραβάσεις, ποσοστό 6,68% και επιβλήθηκαν 1.955 πρόστιμα.

«Τίποτα δεν μπορεί να γίνει δίχως την πειθαρχία και τη συνεργασία των πολιτών. Δεν γίνεται να υπάρχει ένας αστυνομικός σε κάθε μπαρ, σε κάθε παραλία, σε κάθε κοινωνική εκδήλωση προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Εκτός από τον εφησυχασμό έχουμε σαν κοινωνία να αντιπαλέψουμε ανορθολογικές και συνωμοσιολογικές θεωρίες που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Δεν πρωτοτυπούμε βέβαια σε όλο τον κόσμο συμβαίνει και θρέφουν δυστυχώς τον κορονοϊό και υπονομεύουν την κοινωνική υπευθυνότητα που πρέπει να δείξουμε όλοι», σημείωσε κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει Δεκαπενταύγουστου και ζητώντας να εφαρμοστούν από όλους οι κανόνες υγιεινής.

Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη σημερινή του δήλωσή του προς τους πιστούς να φορούν μάσκες στις εκκλησίες.

«Ο κορονοιός είναι ακόμα εδώ, τα δεδομένα το δείχνουν ξεκάθαρα και μπορεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή να είναι διαχειρίσιμη, αλλά χρειάζεται η συνεργασία όλων μας για να παραμείνει έτσι. Η πολιτεία πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να αντιδρά άμεσα όπου χρειάζεται, για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και οι πολίτες πρέπει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα πάντα και παντού, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς δικαιολογίες, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε στιγμή και ιδιαίτερα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, περίοδο που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της νόσου στην πατρίδα μας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν εξετάζεται η επαναφορά των SMS, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «υπάρχουν πολλά εργαλεία στη φαρέτρα της κυβέρνησης, τα εξετάζουμε βήμα-βήμα», παρόλα αυτά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ζήτημα επαναφοράς των sms, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Αυτός είναι ο 19χρονος πιλότος – Του έδωσε τις πρώτες βοήθειες η μητέρα του