Κορονοϊός: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών στην Ελλάδα - 242 τα θύματα της πανδημίας
Πρόκειται για δύο άνδρες σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, ένας 71χρονος κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Είχε εισαχθεί για νοσηλεία στις 4 Αυγούστου, μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ στις 13 του μήνα και κατέληξε σήμερα, λίγο μετά τις 6:30 το πρωί.
Επίσης, κατέληξε ένας 72χρονος στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε διακομιστεί μέσα το βράδυ από το Ιπποκράτειο και είχε διασωληνωθεί.
Ο ηλικιωμένος διέμενε στον οίκο ευγηρίας στην Αγία Κυριακή και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση).
Σε συναγερμό η χώρα: 4.000 κρούσματα σε μόλις 22 μέρες
Την ίδια ώρα, προβληματισμός στην Ελλάδα για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τον Αύγουστο, ολοένα και μεγαλώνει μιας τα μισά κρούσματα στην χώρα μας έχουν εντοπιστεί σε μόλις 22 μέρες!
Η ανευθυνότητα ορισμένων και ο Αύγουστος φαίνεται ότι αποτελούν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους ειδικούς που προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία του κορονοϊού που δείχνει να επελαύνει τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 22 ημέρες του Αυγούστου προέκυψαν σχεδόν τα μισά κρούσματα από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Αναλυτικότερα, από την πρώτη ημέρα του Αυγούστου μέχρι και χθες έχουν ανακοινωθεί 4.033 κρούσματα, ενώ το τελευταίο 10ημερο έχουν σταθεροποιηθεί οι αριθμοί πάνω από τα 200 κρούσματα. Και όλα αυτά σε σύνολο 8.381 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στην χώρα μας, με το 55,1% να είναι άνδρες.
Παρόμοια είναι η εικόνα και αν μελετήσει κανείς την πορεία των αριθμών καθώς απο τις 3 Αυγούστου τα κρούσματα είναι τριψήφια - τότε η έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 77 κρούσματα και την αμέσως επόμενη ημέρα αυξήθηκαν στα 121.
Από τις 12 Αυγούστου, δε, και μέχρι σήμερα μόνο μια ημέρα καταγραφηκαν λιγότερα από 200, στις 17 Αυγούστου όταν ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 150.
Τα στοιχεία ανησυχούν τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση που καθημερινά είναι σε επαφή με τους ειδικούς και παίρνει έκτακτα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι η Αττική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό», αφού είναι δύο πόλεις που βρίσκονται σταθερά στις πρώτες δύο θέσεις της κατανομής των κρουσμάτων.
Έντονη είναι η ανησυχία καθώς εκτός από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, από τους 31 διασωληνωμένους ασθενείς, οι δύο είναι ανήλικοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 233 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 10 με γνωστή συρροή.
Αναλυτικότερα:
- 29 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου χώρας.
- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 91 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 51 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή και 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 2 στην Π.Ε. Αργολίδας
- 4 στην Π.Ε. Αχαϊας
- 5 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
- 1 από Π.Ε. Έβρου
- 1 στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 5 στην Π.Ε. Ημαθίας
- 3 στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 στην Π.Ε. Καβάλας
- 10 στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 4 στην Π.Ε. Καστοριάς
- 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
- 5 στην Π.Ε. Κοζάνης
- 2 στην Π.Ε. Κορίνθου
- 11 στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 3 στην Π.Ε. Λάρισας
- 2 στην Π.Ε. Mυτιλήνης
- 7 στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 4 στην Π.Ε. Ξάνθης
- 3 στην Π.Ε. Πέλλας
- 1 στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 2 στην Π.Ε. Σερρών
- 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
- 3 στην Π.Ε. Φλώρινας
- 1 στην Π.Ε. Φωκίδας, το οποίο συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 5 στην Π.Ε. Χανίων
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Πάνω από 1 ο δείκτης R0
Ο δείκτης R για την μετάδοση του κορονοϊού στην Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από το 1, όπως είπε το πρωί του Σαββάτου (22/08) στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.
Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, η υπέρβαση του ορίου του 1 υπολογίζεται ότι σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου.
Επιμένοντας στην ανάγκη τήρησης των μέτρων, είπε χαρακτηριστικά οτι «με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης».
Τα μέλη της επιτροπής πρόσθεσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εκτιμούν ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρεια τους στο τέλος του μηνός και στο καλό σενάριο θα έχουμε σταθεροποίηση».
Ο Νίκος Σύψας πρόσθεσε δε ότι «είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κρούσματα που δεν ανιχνεύονται αλλά δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται».
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε και στο infodemics, «την πανδημία της παραπληροφόρησης που ακολουθεί μια πανδημία και παίζει ρόλο στη διασπορά της καθώς πείθει τους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε κανένα μέτρο».
«Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και δεν πιστεύω ότι θα διολισθήσουμε σε τέτοιου είδους μεγάλες εικόνες παραπληροφόρησης» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο ίδιος χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνα και λόγω κλίματος, και γιατί ανοίγουν τα σχολεία που σε κάποιο βαθμό θα επιβαρύνουν το δείκτη R, αλλά και γιατί αναγκαστικά υπάρχει υπερπληθυσμός στα αστικά κέντρα με χρήση ΜΜΜ, συν την εποχική γρίπη.
Εκτίμηση για πάνω από 10.000 ενεργά κρούσματα
Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πορεία της πανδημίας έκρουσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενέβης, τονίζοντας πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πια τόσο μεγάλος που ούτε οι νέοι πλέον προστατεύονται.
Όπως εξήγησε, όταν έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα θα δούμε και τις σπάνιες περιπτώσεις, άνθρωποι που ενδεχομένως έχουν κάποια σπάνια ευαισθησία, την οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και αυτή δεν εμπίπτει στον ορισμό του υποκείμενου νοσήματος, να έχουν μια πολύ άσχημη εξέλιξη όσον αφορά την νόσο.
«Είναι τραγικό αλλά με δεδομένους τους αριθμούς είναι μάλλον αναμενόμενο» κατέληξε, υπογραμμίζοντας πως όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα ούτε οι νέοι προστατεύονται.
Σε απόλυτο πλαίσιο τα πράγματα είναι σοβαρά, τόνισε ο καθηγητής, αναφέροντας εκ νέου την εκτίμηση του για ύπαρξη 10.000-15.000 πραγματικών ενεργών κρουσμάτων.
«Είναι πολλά. Είναι περίπου 1 στους 1000 και λιγότερο» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι πλέον μεγάλη η πιθανότητα ένας πολίτης να συναντήσει ένα κρούσμα.
«Νομίζω ότι μια ένταση από πολίτες και πολιτεία συνολικά, τις επόμενες 15 μέρες, να κρατήσουμε τα μέτρα ώστε να πέσουν τα κρούσματα σε διψήφιο αριθμό, κι αν είναι δυνατόν σε χαμηλό διψήφιο, θα κάνει καλό σε όλες τις δραστηριότητες που έχουμε», κατέληξε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Θερμό επεισόδιο: Τι θέλουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο – Το βρώμικο σχέδιο Κίσινγκερ του 1976