Κορονοϊός: Κρίσιμη η κατάσταση στην Αττική - Υγειονομικές «βόμβες» οι εκδρομείς που επιστρέφουν
Οι φόβοι των ειδικών που «έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου», μοιάζει να βγαίνουν αληθινοί. Η εξάπλωση του κορονοϊού κυρίως στα αστικά κέντρα, είναι αυξημένη, με τους εκδρομείς να αποτελούν υγειονομικές «βόμβες».
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι πλέον ορατός και η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει αν αναλογιστεί κανείς ότι περιμένουμε από αύριο και τα αποτελέσματα των εκδρομέων που επέστρεψαν σήμερα στην Αττική από τις διακοπές τους.
Αναταραχή επικρατεί και στην Μυτιλήνη, καθώς η έξαρση του κορονοϊού οδήγησε σε νέα περιοριστικά μέτρα στο νησί, καθώς είχαμε 12 νέα κρούσματα. Εξάπλωση υπάρχει και στις Κυκλάδες με 20 νέες μολύνσεις, ενώ το μόνο θετικό είναι ότι υπήρξε μείωση στη Θεσσαλονίκη.
Τα 141 από τα 284 κρούσματα είναι στην πρωτεύουσα
Σήμερα, Kυριακή (23/08) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 284 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας
Από τα 265 εγχώρια κρούσματα, τα 34 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 30 με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:
- 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 141 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 15 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 5 στην Π.Ε Αχαΐας
- 2 στην Π.Ε Γρεβενών
- 2 στην Π.Ε. Δράμας
- 6 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
- 7 στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 στην Π.Ε Ζακύνθου
- 1 στην Π.Ε Ηλείας
- 3 στην Π.Ε Ημαθίας
- 2 στην Π.Ε Ηρακλείου
- 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων
- 2 Π.Ε Καβάλας
- 5 στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 1 με γνωστή συρροή
- 2 στην Π.Ε Καστοριάς
- 2 στην Π.Ε Κοζάνης
- 20 στην Π.Ε Κυκλάδων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 8 στην Π.Ε Λάρισας , εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 12 στην Π.Ε Μυτιλήνης, εκ των οποίων 10 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 3 στην Π.Ε Μαγνησίας
- 1 στην Π.Ε Πέλλας
- 3 στην Π.Ε Πιερίας
- 1 στην Π.Ε Πρέβεζας
- 1 στην Π.Ε Σερρών
- 2 στην Π.Ε Τρικάλων
- 1 στη Π.Ε Φωκίδας
- 4 στην Π.Ε Χανίων
- 2 στην Π.Ε Χίου
- 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.664, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
Συνολικά, 1.852 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.940 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
H ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορoνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 23 Αυγούστου 2020 (ώρα 15:00).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Την ίδια στιγμή, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 8 (25.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Στο σύνολό τους, 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 848.380 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 9.366(1.1%) ήταν θετικά στον κορoνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Γώγος: «Αν χρειαστεί τα τοπικά μέτρα θα εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας»
Στη σκιά του νέου ρεκόρ των 284 κρουσμάτων σε ένα εικοσιτετράωρο που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, τα 141 κρούσματα μόνο στην Αττική, ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ).
«Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανέβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος. Ωστόσο πρόσθεσε πως «έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα».
Αναφορικά με το ότι ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, ο κ. Γώγος είπε πως «χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού, είναι κρίσιμη παγκοσμίως η έξαρση του φαινομένου πρέπει να υπάρξει συστράτευση, δεν είμαστε κλειστές κοινωνίες πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια» ανέφερε και πρόσθεσε «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι… περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο» εξήγησε ο κ. Γώγος.
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής είπε «αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτέμβριου, θα πράξουμε αναλόγως» υπογράμμισε.
Τόνισε δε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τελευταία στιγμή, σχολιάζοντας εξάλλου πως η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντινή ημερομηνία με τη 14η Σεπτεμβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Δεν φεύγουν οι Τούρκοι: Νέα NAVTEX για παραμονή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα