Κορονοϊός - Επιστρέφουν Τσιόδρας-Χαρδαλιάς: Συναγερμός από την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Επανέρχεται η τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο της πανδημίας και χθες Κυριακή, σημειώθηκε ρεκόρ 284 κρουσμάτων.
INTIME NEWS
9'

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Στις 16.00 έχει οριστεί η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, στην οποία θα συμμετέχει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προκειμένου να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Ρεκόρ κρουσμάτων - Πονοκέφαλος στους επιστήμονες

Την επιστροφή των αδειούχων από τις διακοπές περιέγραψε ως τη μεγάλη πρόκληση στην εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν στους επιστήμονες τα στατιστικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την εξάπλωση του κορoνοϊού στη χώρα μας, καθώς την Κυριακή σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων, με 284 ανθρώπους να βρίσκονται θετικοί στην Covid-19.

«Η επόμενη ημέρα καθορίζεται από τις μάσκες, τις αποστάσεις και την αίσθηση ατομικής και κοινωνικής ευθύνης», υπογράμμισε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως «η επιστροφή των αδειούχων από τις διακοπές είναι μεγάλη πρόκληση ως προς την εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης».

«Είναι περίοδος όπου η πληθυσμιακή ομάδα των 20 έως 40 ετών μετακινείται, επιστρέφει από τις διακοπές και μπορεί να μεταδώσει τον ιό ασυμπτωματικά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες», είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τόνισε δε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν μπορεί να ξεχωρίζει η ατομική από την κοινωνική ευθύνη, την αλληλεγγύη που δείχνουμε στους ανθρώπους γύρω μας.

Ερωτηθείς για το αν τα περιοριστικά μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα είπε πως «μετά από οριζόντιο lockdown μηνών είναι αδύνατο να κρατήσεις κλειδωμένη για πάντα την κοινωνία».

«Ξεκινάς από συστάσεις και παραινέσεις, εάν αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα πας σε επιμέρους μέτρα, όπου αυξάνει η επιδημιολογική καμπύλη» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας πως αυτό γίνεται σε συναπόφαση με τους επιδημιολόγους.

«Η προστασία της υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο από εκεί και πέρα οφείλουμε να στηρίξουμε την οικονομία», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού είπε πως η Ελλάδα το έκανε πιο επιτυχημένα από άλλες χώρες, και απηύθυνε έκκληση προς όλους για πειθαρχία και τήρηση των μέτρων προκειμένου να το διατηρήσουμε.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Τα 141 από τα 284 κρούσματα είναι στην πρωτεύουσα

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Κυριακής (23/08) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 284 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Από τα 265 εγχώρια κρούσματα, τα 34 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 30 με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

  • 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 141 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 15 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 5 στην Π.Ε Αχαΐας
  • 2 στην Π.Ε Γρεβενών
  • 2 στην Π.Ε. Δράμας
  • 6 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
  • 7 στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 στην Π.Ε Ζακύνθου
  • 1 στην Π.Ε Ηλείας
  • 3 στην Π.Ε Ημαθίας
  • 2 στην Π.Ε Ηρακλείου
  • 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων
  • 2 Π.Ε Καβάλας
  • 5 στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 1 με γνωστή συρροή
  • 2 στην Π.Ε Καστοριάς
  • 2 στην Π.Ε Κοζάνης
  • 20 στην Π.Ε Κυκλάδων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 8 στην Π.Ε Λάρισας , εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 12 στην Π.Ε Μυτιλήνης, εκ των οποίων 10 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 3 στην Π.Ε Μαγνησίας
  • 1 στην Π.Ε Πέλλας
  • 3 στην Π.Ε Πιερίας
  • 1 στην Π.Ε Πρέβεζας
  • 1 στην Π.Ε Σερρών
  • 2 στην Π.Ε Τρικάλων
  • 1 στη Π.Ε Φωκίδας
  • 4 στην Π.Ε Χανίων
  • 2 στην Π.Ε Χίου
  • 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο χάρτης της διασποράς του ιού

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Μαγιορκίνης: Βιώνουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού

Μιλώντας στο «ΜEGA» το πρωί της Δευτέρας (24/08), ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα βιώνει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

«Βιώνουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού. Όμως είναι πιο ήπιο από το πρώτο. Δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Είναι ήπιο γιατί λήφθηκαν στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη» σημείωσε, προσθέτοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επανεξεταστούν στο τέλος της εβδομάδας.

Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, ανέφερε ότι «το θέμα είναι πόσο σταθερή είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε. Θα θέλαμε να μην είναι αυξητικές οι τάσεις (κρουσμάτων) και να συρρικνώνονται. Προς το παρών αυτό ωστόσο δεν είναι ορατό. Να δούμε πώς θα κινηθούν τις επόμενες μέρες».

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, είπε, ότι αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη δυνατότητα μείωσης της πυκνότητας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Καταστήματα εστίασης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί, εάν χρειαστεί, γενικευμένη χρήση μάσκας.

«Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους» υποστήριξε.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Βατόπουλος: Η ραγδαία αύξηση θα μας υποχρεώσει να πάρουμε σοβαρότερα μέτρα

Το πρωί της Δευτέρας (24/08), ο καθηγητής Μικροβιολογία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Έχουμε τρία όπλα. Τη μάσκα, τις αποστάσεις και την υγιεινή των χεριών. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά τα τρία όπλα» δήλωσε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο καθολικής επιβολής μέτρων, υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει έντονη ενημέρωση του κόσμου ώστε να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και μόνος του να αυτά τα μέτρα. «Προφανώς και πρέπει να υπάρχουν, εγκύκλιοι, κανονισμοί και νομοθετικές ρυθμίσεις. Όμως το βασικό είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν παίρνονται για να ταλαιπωρήσουμε κάποιους. Παίρνονται γιατί είναι αναγκαίο να παρθούν λόγω της επιδημίας. Και επίσης πρέπει να παίρνονται πάντα πολύ νωρίς, γιατί όταν θα έχουμε πολλά κρούσματα πλέον είναι πάρα πολύ αργά».

«Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις θα υποχρεώσουν την Πολιτεία να πάρει πολύ σοβαρότερα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Πάνω από 1 ο δείκτης R0

Ο δείκτης R για την μετάδοση του κορονοϊού στην Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από το 1, όπως είπε το πρωί του Σαββάτου (22/08) στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.

Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, η υπέρβαση του ορίου του 1 υπολογίζεται ότι σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου.

Επιμένοντας στην ανάγκη τήρησης των μέτρων, είπε χαρακτηριστικά οτι «με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης».

Ο Νίκος Σύψας πρόσθεσε δε ότι «είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κρούσματα που δεν ανιχνεύονται αλλά δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται».

Τέλος, ο ίδιος χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνα και λόγω κλίματος, και γιατί ανοίγουν τα σχολεία που σε κάποιο βαθμό θα επιβαρύνουν το δείκτη R, αλλά και γιατί αναγκαστικά υπάρχει υπερπληθυσμός στα αστικά κέντρα με χρήση ΜΜΜ, συν την εποχική γρίπη.

Δημόπουλος: Δύσκολο ένα καθολικό lockdown

O καθηγητής Εντατικής Θεραπείας και υπεύθυνος της Μονάδας Covid 19 στο νοσοκομείο «Αττικόν», Γιώργος Δημόπουλος υπογράμμισε τη Δευτέρα πως «ο πιο βασικός δείκτης επιδείνωσης της κατάστασης είναι το γεγονός ότι 31 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έναντι 24 την περασμένη εβδομάδα».

Σε δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως η επιβολή ενός καθολικού lockdown είναι δύσκολη, «διότι οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή τι θα γίνει σε μια εβδομάδα από τώρα.

«Άρα η απάντηση εδώ, είναι βλέποντας και κάνοντας. Το τοπικό lockdown, που έχει εφαρμοστεί έδειξε πχ στον Πόρο ότι υπάρχει μείωση των κρουσμάτων στα τελευταία νούμερα που έχουμε. Δούλεψε το τοπικό lockdown», συνέχισε ο κ. Δημόπουλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Γιάννης Πουλόπουλος - Θρήνος στην ελληνική μουσική σκηνή