Κορονοϊός: «Σιγοβράζει» η πανδημία στην Ελλάδα – Τα κρούσματα και η ανησυχία των επιστημόνων
Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στις αρχές Αυγούστου φαίνεται ότι έχει περιοριστεί, σημείωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαργιοκίνης, κατά την χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, μαζί με το υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα του ιού τις δύο τελευταίες εβδομάδες με μέσο όρο 200 κρούσματα καθημερινά και αύξηση των νοσηλειών. Ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι ότι παρατηρείται σχετική επιβραδυνση, η οποία, όπως είπε ο καθηγητής, ήρθε νωρίτερα καθώς σε διαφορετική περίπτωση και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μοντέλων θα είχαμε δραματική αύξηση κρουσμάτων που θα οδηγούσε σε 400 κρούσματα καθημερινα' αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.
Η επιδημία σιγοβράζει και χρειάζεται επαγρύπνηση απ' όλους, είπε. Ανέφερε επίσης ότι το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενομενου με εκτεταμένη διασπορά στις νεότερες ηλικίες. Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι "κλειστή" και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες, είπε ο καθηγητής εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μάσκας.
Ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε έμφαση στους στοχευμένους εργαστηριακούς ελέγχους ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την διασπορά του ιού στην κοινότητα είπε ότι αυτή είναι χαμηλότερη από αυτή που είχαμε Απρίλιο-Μάιο. Ωστόσο, είναι δυσκολότερη η εκτίμηση της κατάστασης στον παρόντα χρόνο και αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μόνο με διενέργεια τεστ αντισωμάτων και επιδημιολογικές μελέτες. Στην πρώτη φάση εκτιμούσαμε ότι θα είχαμε 10.000 με 20.000 κρούσματα. Σήμερα εκτιμούμε είπε ότι ειναι λιγότερα.
Πρόσθεσε ότι αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με κύρια αιτία τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Αναφέρθηκε, τέλος, στην επαναμόλυνση που ανακοινώθηκε στο Χονγκ Κονγκ λέγοντας ότι τα στοιχεία επαναμόλυνσης δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς.
Υπενθυμίζεται ότι η ενημέρωση θα γίνεται πλέον δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), από τον κ. Ν. Χαρδαλιά και τον κ.Σ.Τσιόδρα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Ανησυχία για την διασπορά στους νέους
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους νέους, λέγοντας πως προκαλεί ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε μικρότερες ηλικίες.
Τόνισε πως παρατηρούνται, περιορισμένα, περιστατικά βαριά ασθενών νεαρής ηλικίας.
«Σε κάθε περίπτωση», ο καθηγητής τόνισε πως «οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης ακόμη και όταν κανείς την περάσει με ήπια συμπτώματα δεν είναι ακριβώς γνωστές».
Σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση του 2ου κύματος διαδραματίζει «η ενεργητική επιδημιολογική επιτήρηση της επιδημίας, μέσω μαζικών αλλά και στοχευμένων ελέγχων από τον ΕΟΔΥ» σημείωσε επιπλέον ο Γκίκας Μαγιορκίνης.Όπως είπε, η διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών επιτρέπει στους ειδικούς τον περιορισμό της διάδοσης με μικρό κοινωνικοοικονομικό κόστος.
Ο καθηγητής σχολίασε πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων. Ο κ. Μαγιορκίνης έκρινε πως ενδεχομένως η κόπωση από τόσους μήνες πανδημίας, «έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριδορές της κοινωνικής απόστασης».
Χαρδαλιάς: Δεν κάνουμε διάκριση σε καμία περιοχή
Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας για τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες περιοχές ανέφερε πως:
«Δεν κάνουμε διάκριση σε καμία περιοχή, περνούμε μέτρα για να προστατεύσουμε πολίτες και επισκέπτες».
«Η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στον τουρισμό»
Συνέχισε λέγοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία, η έξαρση της πανδημίας δεν φαίνεται πως οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού.
«Βλέπουμε χώρες που τα πήγαιναν καλά στην έναρξη της πανδημίας, τώρα βιώνουν το δεύτερο κύμα. Αυτό έγινε και στην Ελλάδα. Η άνοδος προκύπτει από την διασπορά του ιού εντός της χώρας. Για αυτό έχουν παρθεί και έκτακτα μέτρα σε διάφορες περιφέρειες», τόνισε.
Μιλώντας για τα τεστ που γίνονται στα σύνορα, σημείωσε πως «ο αλγόριθμος για όσους κάνουν τεστ στα σύνορα αξιολογείται από την ηλικία, τη χώρα προέλευσης του ταξιδιώτη, αλλά και τα πρόσφατα ταξίδια του. Δεν γίνεται τυχαία η επιλογή όσων υποβάλλονται σε τεστ».
Ο υφυπουργός τόνισε για ακόμη μια φορά πως δεν αποκρύπτονται κρούσματα.
Παράλληλα, σημείωσε πως βρισκόμαστε σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο.
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε καλό επίπεδο. Δεν πρέπει να εφησυχαστούμε όμως. Η επιστροφή από τις διακοπές και η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο στην διαχείριση της πανδημίας και πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.
Ακούμε καθημερινά θεωρίες συνωμοσίες. Τέτοιες θεωρίες μπορούν να αποβούν μοιραίες καθώς οδηγούν στον κίνδυνο το σύνολο των πολιτών. Μέχρι να έχουμε εμβόλιο ή θεραπεία θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με τον ιό. Να δίνουμε την καθημερινή μας μάχη. Είναι κατανοητό πως υπάρχει κούραση μετά από τόσους μήνες, όμως ο ιός δεν κουράζεται και έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Μέχρι σήμερα δώσαμε τη μάχη ενωμένοι και βγήκαμε νικητές. Μόνο έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε και να κερδίσουμε οριστικά αυτόν τον πόλεμο».
Πέθανε γυναίκα στο ΑΧΕΠΑ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες πέθανε την Τρίτη (25/8) μια 74χρονη ασθενής από κορονοϊό στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θυμάτων στη χώρας μας στους 244.
Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες η 74χρονη υπέφερε από υποκείμενα νοσήματα, καθώς είχε αρτηριακή υπέρταση ενώ είχε περάσει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
Νωρίτερα, την Τρίτη (25/8) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 168 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Από τα 145 εγχώρια κρούσματα, τα 11 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικότερα:
- 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 στην Π.Ε. Αργολίδας
- 2 στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
- 4 στην Π.Ε. Ημαθίας
- 10 στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 3 στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
- 2 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή και 1 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 8 στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 1 στην Π.Ε Λάρισας
- 6 στην Π.Ε. Λασιθίου
- 12 στην Π.Ε. Μυτιλήνης
- 2 στην Π.Ε Μαγνησίας
- 1 στην Π.Ε Ξάνθης
- 6 στην Π.Ε Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 3 στην Π.Ε. Ροδόπης
- 3 στην Π.Ε. Τρικάλων
- 3 στη Π.Ε Χανίων
- 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.987, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.
Συνολικά, 1.910 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.074 (45.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τέλος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχει καταγραφεί ένας νέος θάνατος, ωστόσο νωρίτερα έγινε γνωστό πως κατέληξε άλλη μία συμπολίτης μας.
Έτσι, οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 244.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
H ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορoνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 25 Αυγούστου 2020 (ώρα 15:00).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Την ίδια ώρα, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 9 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 38.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Στο σύνολό τους, 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 872.550 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 9.668(1.1%) ήταν θετικά στον κορoνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Ωμή απειλή πολέμου από Τσαβούσογλου: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και δεν θα είναι ατύχημα»