Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Κάνετε ψευτομαγκιές στο Αιγαίο - Η Ελλάδα σφυρίζει στο νεκροταφείο
Εμπρηστικής ρητορικής συνέχεια από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του το πρωί της Τετάρτης (26/08) διεμήνυσε πως η χώρα του θα «πάρει ό,τι δικαιούται σε Μεσόγειο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα» και υποστήριξε πως «εάν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, να έρθει να μας αντιμετωπίσει» - Απείλησε ότι η Τουρκία θα αντιδράσει πολιτικά, οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά!
«Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις» είπε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει η αγγλική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Sabah.
«Εάν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπίσει. Αν δεν έχουν το κουράγιο, να μην μπαίνουν εμπόδιο».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε απειλητικά ότι «καλούμε τους συνομιλητές μας να μείνουν μακριά από λάθη που θα τους προκαλέσουν καταστροφή», ενώ έκανε λόγο για «ψευτόμαγκες στο Αιγαίο».
«Εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σε άθλια κατάσταση την Ανατολία πριν από έναν αιώνα, τώρα κάνουν ψευτομαγκιές στο Αιγαίο και δεν είναι παρά μια ψυχολογική αντίδραση ότι σφυρίζουν στο νεκροταφείο», είπε.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα ανάξια της βυζαντινής της κληρονομιάς.
Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται μόλις την επομένη της διαμεσολαβητικής προσπάθειας του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας και ενώ η ελληνική Βουλή αναμένεται να κυρώσει σήμερα τις συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.
Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τη «σκυτάλη» της προκλητικότητας από τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του υποστήριξε πως η Ελλάδα κάνει τα λάθος βήματα.
«Αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί χωρίς να διστάσουμε» είπε ο ίδιος.
Απευθυνόμενος στον Χάικο Μάας ανέφερε, μάλιστα, πως «είμαστε έτοιμοι για διάλογο, όμως μην μας φέρνετε ελληνικούς όρους και προϋποθέσεις. «Με αυτούς τους όρους δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο» σημείωσε.
Στη Βουλή οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο
Στην Ολομέλεια της Βουλής τίθενται σήμερα, Τετάρτη (26/08), προς κύρωση οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ, με τη συζήτηση να έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ της Ιταλίας και της Αιγύπτου, είναι αντίστοιχα επωφελείς και δίκαιες, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επεξεργασία και συζήτηση των δύο συμβάσεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ξεκαθάρισε στους εισηγητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ειδικούς αγορητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πως σε όσα επικριτικά ανέφεραν για τις δύο συμφωνίες, επιλέγει να είναι «ολιγόλογος και προσεκτικός», καθώς ό,τι ειπωθεί από την δική του πλευρά, θα συνοδεύει την κύρωση των συμφωνιών σε μια μελλοντική επιδιαιτησία. Δήλωσε όμως, ότι είναι «πάντοτε στην διάθεση των κομμάτων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορεί να αναλύονται σε δημόσιες συνεδριάσεις, γιατί θα είναι βλαπτικό για το εθνικό συμφέρον».
Η συμφωνία με την Ιταλία αναμένεται να περάσει με μεγάλη πλειοψηφία καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ θα την υπερψηφίσουν. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο, ενώ «ναι» με ορισμένες επιφυλάξεις λέει το ΚΙΝΑΛ. Αρνητική ψήφο και στις δύο συμφωνίες δίνουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία θα διεξαχθεί αύριο στις 3 το μεσημέρι.
Δείτε LIVE την ψηφοφορία για τις συμφωνίες
«Ασπίδα» Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας στην Αν. Μεσόγειο
Άλλο ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα για την προκλητικότητά της στην περιοχή της Αν.Μεσογείου στέλνουν Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία με την τετραμερή αεροναυτική άσκηση EUNOMIA που ξεκινάει σήμερα νοτίως της Κύπρου. Ήδη από χθες έχουν προσγειωθεί στη αεροπορική βάση της Πάφου δύο ελληνικά F-16.
Όπως τονίζεται από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας οι εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης και λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.).
Οι εντάσεις αυτές επιδεινώνονται από την ανακάλυψη υπεράκτιων φυσικών πόρων στην περιοχή. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δεσμευτική και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει.
Η Τετραμερής Πρωτοβουλία θα συμβάλλει στην επίτευξη μιας ενισχυμένης συλλογικής ναυτικής και αεροπορικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, το διάλογο και στη συνεργασία. Η διπλωματική οδός πρέπει να παραμείνει ο προνομιακός τρόπος διευθέτησης των ζητημάτων, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας κατά νου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.
Ως πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω Πρωτοβουλίας, που σηματοδοτεί και την έναρξή της, με την ονομασία EUNOMIA, θα είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 και η συνεργασία στην διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα Επιχειρήσεων Επιφανείας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.
Η Πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Διπλό επεισόδιο στην Χάλκη: Τούρκοι προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφος του Λιμενικού