Κορονοϊός: Τα αυξημένα κρούσματα φέρνουν νέα μέτρα – Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους
H έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, έχει δημιουργήσει αναταραχή στα κυβερνητικά στελέχη αλλά και στους επιστήμονες, που αναζητούν τις καλύτερες λύσεις για την ομαλή επιστροφή στην πραγματικότητα και την ελεγχόμενη μείωση της διασποράς του ιού.
Την εκτίμηση πως η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Γκίκας Μαγιορκίνης επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
«Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια.
Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής μάλιστα, έχει γίνει ήδη σχετική εισήγηση για το θέμα της μάσκας, σε περίπτωση που υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ο κ. Μαγιορκίνης δεν θεωρεί ότι είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο.
Η επιδημία ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας πως ακόμη και με το R κάτω από το 1 θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων.
«Μπορεί να δούμε αύξηση πριν δούμε την μείωση», τόνισε και πρόσθεσε πως αν γίνει πραγματικότητα το ενδεχόμενο των 500 κρουσμάτων, στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα, θα δούμε πίεση στο σύστημα υγείας.
«Γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε στους 50 με 60 διασωληνωμένους» επεσήμανε.
Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής ανέφερε πως το σενάριο για άνοιγμα στις 14 του μήνα, έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και η ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους.
Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο σενάριο ανοίγματος των σχολείων σε δύο φάσεις.
«Ας πούμε του δημοτικού θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου και Λυκείου αργότερα».
Προ των πυλών νέα σκληρά μέτρα - Οι αποφάσεις για μπαρ και εστιατόρια
Από την δική της πλευρά, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα μέτρα με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του φονικού ιού στη χώρα μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο το επόμενο πακέτο μέτρων, το οποίο δεν αποκλείεται να δούμε σε εφαρμογή πολύ σύντομα.
Τo πακέτο μέτρων
Ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το «πακέτο» που βρίσκεται στο τραπέζι του Μαξίμου είναι το κλείσιμο καταστημάτων, μπαρ και εστιατορίων, τα μεσάνυχτα σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η απόφαση αυτή βασίζεται στο γεγονός πως έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί φεύγουν από τα αστικά κέντρα -όπου υπάρχει η απαγόρευση- και μεταφέρονται σε άλλους νομούς ή πιο περιφερειακά, ώστε να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους.
Ένα ακόμα μέτρο είναι η καθολική χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
Τι θα κρίνει τα νέα μέτρα
Σύμφωνα με το MEGA, την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα κρίνουν δύο παράγοντες.
Πρώτον, το αν θα συνεχιστεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων, αν δηλαδή θα πάμε σε περισσότερα από 300 κρούσματα τη μέρα.
Και δεύτερον αν θα υπάρξει αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ.
Δείτε το ρεπορτάζ:
Στα 259 τα κρούσματα - Τα 107 στην Αττική
Νωρίτερα, σήμερα, Πέμπτη (27/08) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 259 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Από τα 228 εγχώρια κρούσματα, τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, τα 14 με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 4 με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:
- 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 107 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 23 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 στην Π.Ε. Δράμας
- 1 στην Π.Ε. Έβρου
- 3 στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 7 στην Π.Ε. Ημαθίας
- 5 στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 στην Π.Ε. Καβάλας
- 3 στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 7 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 1 στην Π.Ε. Κορινθίας
- 4 στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 5 στην Π.Ε Λάρισας
- 22 Π.Ε. Μυτιλήνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και 14 με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
- 1 στην Π.Ε. Ξάνθης
- 6 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 3 στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 9 στην Π.Ε. Χανίων
- 2 στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 8 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.531, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
Συνολικά, 1.975 (20.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4271 (44.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τέλος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί έξι νέοι θάνατοι, ωστόσο νωρίτερα έγινε γνωστό πως κατέληξε άλλος ένας συμπολίτης μας. Έτσι, οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 255.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:
Την ίδια στιγμή, 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 11 (31.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 45.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 903.432 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 10.103(1.12%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Άνοιγμα σχολείων: Νέα ημερομηνία για το πρώτο κουδούνι - Τι θα ισχύσει με τις μάσκες