Κορονοϊός: Κρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα – Η αγωνία για τους ασυμπτωματικούς
Η κατάσταση είναι κρίσιμη ως προς την περίοδο που εμφανίζεται η αύξηση κρουσμάτων covid-19, διότι ακολουθεί η φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδος που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Ταυτόχρονα, η στιγμή είναι κατάλληλη για να θέσουμε σε εφαρμογή ό,τι μέσα έχουμε και ό,τι δυνατότητες έχουμε, ώστε να περιορίσουμε την διασπορά του κορονοϊού σε αυτή τη φάση, τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της covid-19 στην Ελλάδα.
Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνο για περιορισμό του προβλήματος, πως σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε και αυτό θα γίνει με την κατάλληλη επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων. Με τεστ, έγκαιρη αντιμετώπιση κρούσματος και σωστή νοσηλεία στα νοσοκομεία, πράγμα το οποίο γίνεται πλέον οργανωμένα με τους κατάλληλους αλγόριθμους και θεραπευτικά μέτρα, και βέβαια με την καλή ιχνηλάτηση των επαφών.
Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου για την διασπορά του ιού, είπε ότι αυτή είναι μεγαλύτερη από αυτό που βλέπουμε - και αυτός είναι ένας λόγος που τα οριζόντια μέτρα είναι αναγκαία (χρήση μάσκας) ενώ πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι και η συμμόρφωση συνολικά με τα μέτρα προστασίας.
Τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός της μετατόπισης της καμπύλης νόσησης προς τις ηλικίες των 50 και 60 ετών, ανέφερε ο κ. Γώγος.
«Η καμπύλη ηλικιών του Αυγούστου δείχνει ότι τα κρούσματα ήταν στην ηλικία των 20 με 29, και σιγά-σιγά η καμπύλη μετατίθεται προς μεγαλύτερες ηλικίες και πάει προς την ηλικία των 39 κατά μέσον όρο και μπορεί να πάει και παραπάνω. Αυτό είναι προβλεπόμενο πως θα συμβεί, γιατί η διασπορά ξεκινάει από τους νέους, και αυτό που φοβόμαστε είναι η μεταφορά σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες των ασυμπτωματικών. Αυτές οι ηλικίες δεν είναι μακριά από την βαριά νόσηση και αυτό το θέμα μας απασχολεί και θα πρέπει να το προσέξουμε», είπε.
Συνεχίζοντας, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην προέλευση των κρουσμάτων: Μίλησε για 841 εισαγόμενα κατά την περίοδο του Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με πάνω από 6.000 συνολικά κρούσματα, δηλαδή περίπου το 13%. Το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά, ενώ το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τέλος, υπάρχουν και δεδομένα με γνωστές συρροές.
Ο κ. Γώργος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, ενώ απηύθυνε και έκκληση να κλείσουμε τ' αυτιά στην παραπληροφόρηση και να ακούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Χρειάζεται, είπε, μια σαφής και στοχευμένη ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας, εντατικοί έλεγχοι, εμβολιασμοί για το χειμώνα, καθώς η περίοδος είναι δύσκολη. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία, ότι τα μέτρα για τον κορονοϊό θα εμποδίσουν παράλληλα και την διασπορά των υπολοίπων ιογενών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και την γρίπη.
Μεγάλη παγκόσμια διασπορά
Η πανδημία του covid-19 συνεχίζεται με μια μεγάλη παγκόσμια διασπορά και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ούτε το μέγεθος, ούτε την αντίδρασή της σε ποικίλα υγειονομικά, κοινωνικά οικονομικά μεγέθη, ανέφερε ο καθηγητής. Αυτό δείχνουν, πρόσθεσε και τα δυσάρεστα στοιχεία που υπάρχουν παγκοσμίως: πάνω από 26 εκατ. κρούσματα και πάνω από 830.000 θάνατοι. Και βέβαια, συνέχισε, φαίνεται και από την ημερήσια κατανομή, που είναι πάνω από 400.000 κρούσματα και 10.000 θανάτους παγκοσμίως. Αναφέρθηκε στην έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στην Ευρώπη και το βασικό όπως είπε, είναι ότι υπάρχει μια καινούργια έξαρση, δηλαδή ένα δεύτερο κύμα στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Όλο αυτό το φαινόμενο στην Ευρώπη, σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του Μαΐου και βέβαια στην σχετική χαλάρωση και έλλειψη συμμόρφωσης με τα μέτρα προστασίας.
Διαφύλαξη υγειονομικού συστήματος
Ο καθ. Γώγος υπογράμμισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί το υγειονομικό σύστημα. «Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον ιό» είπε, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πάμε αρκετά καλά, καθώς υπάρχει και η εμπειρία του χειμώνα. Τέλος, αναφερόμενος στις θεραπευτικές δυνατότητες, είπε ότι σήμερα είναι καλύτερες, ενώ αναμένουμε και το εμβόλιο. Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν καλά στοιχεία για την Ελλάδα, λέγοντας ότι σύμφωνα με τα πρώιμα επιστημονικά δεδομένα, η έκβαση των ασθενών είναι αρκετά καλή, γι' αυτό και η θνητότητα στην Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όριο της θνητότητας σε ευρωπαϊκές χώρες.
Χαρδαλιάς: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι
Στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ εξήγγειλε ταυτόχρονα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σε αυτές.
Ειδικότερα, ο κ.Χαρδαλιάς τόνισε:«Από την αρχή της πανδημίας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής χωρίς εκπτώσεις. Δίνουμε δε, ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες και ειδικότερα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Δυστυχώς, σε συγκεκριμένες μονάδες έχουμε δει μη τήρηση των πρωτοκόλλων, με δραματικές συνέπειες για συνανθρώπους μας. Έχουμε ξεκινήσει και συνεχίζονται οι σαρωτικοί έλεγχοι, με στόχο τις επόμενες δέκα ημέρες να ελεγχθούν όλες, σε όλη την επικράτεια. Θέλουμε να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι η συμβολή των ίδιων των εργαζομένων σε αυτές τις μονάδες. Για αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ασφαλή συμπεριφορά των εργαζομένων, η οποία είναι επιβεβλημένη. Συγκεκριμένα: Αναβολή μη αναγκαίων αδειών, υποχρεωτικός εργαστηριακός έλεγχος για κορονοϊό με τη μέθοδο pcr, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την επάνοδό τους στην εργασία, αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό, καθώς και αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση υποχρεωτικού συγχρωτισμού με άτομα από το εξωτερικό, να έχει διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά έχουν εξεταστεί για κορονοϊό. Περιορισμός σε χώρους συνάθροισης και αποφυγή επαφών, ειδικά με άτομα που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος σε αυτές τις δομές έρθει σε επαφή με κρούσμα, επιβάλλεται από τις περιστάσεις η παρακολούθηση της υγείας του και η θερμομέτρησή του δύο φορές την ημέρα, καθώς και η διαμονή του σε διαφορετικό καλά αεριζόμενο δωμάτιο».
Όσον αφορά το θέμα των ελέγχων σε στρατεύσιμους, ο υφυπουργός επισήμανε: «Τις επόμενες ημέρες παρουσιάζονται περίπου 8.450 στρατεύσιμοι. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα γίνει σε όλους τεστ για κορονοϊό στα σημεία κατάταξης, από τις 7 έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι δειγματοληψίες στο Στρατό Ξηράς, από τις 8 έως τις 14/9 στην Πολεμική Αεροπορία και από τις 15 έως τις 23/9 στο Πολεμικό Ναυτικό".
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής, ενώ πρόσθεσε: «Ήδη έχουν ανακοινωθεί περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα αυξηθούν. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η εφαρμογή των νόμων σώζει ζωές. Η εμπειρία από διάφορες περιοχές, δείχνει ότι όπου τα μέτρα τηρήθηκαν με συνέπεια και υπευθυνότητα, είχαμε σημαντική επιδημιολογική αποφόρτιση. Και η τήρηση των μέτρων σημαίνει όχι νέα μέτρα».
Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown: «Απέχουμε πολύ από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε πάρα πολλά εργαλεία - μέτρα στη φαρέτρα μας για να αποφύγουμε ένα lockdown». Σημείωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι καθημερινά γίνονται περισσότερα από 15.000 τεστ για κορονοϊό, ενώ επισήμανε πως «έχουμε προσεγγίσει τα 17.000».
Τέλος, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «μέλημά μας ήταν, είναι και παραμένει, να διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία. Από την προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Για να αποδώσουν τα μέτρα χρειάζεται συνεργασία Πολιτείας, κοινωνίας και των ίδιων των πολιτών. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας και να κερδίσουμε την μάχη με τον αόρατο εχθρό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr