Μόρια - Στήνουν νέο καταυλισμό: Μεταφέρουν με ελικόπτερα σκηνές - Χάος στο Καρά Τεπέ
Φωτογραφίες από το πρακτορείο ΙΝΤΙΜΕ δείχνουν ότι μεταφέρονται με ελικόπτερο σκηνές για να αρχίσει το στήσιμο του καταυλισμού χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό πότε ακριβώς θα ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σταδιακά με τη συγκρότηση του νέου καταυλισμού που όπως λέγεται θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, θα αρχίσει η προώθηση μεταναστών και προσφύγων σε αυτόν.
Την ίδια ώρα τεταμένο είναι το κλίμα στη Μυτιλήνη μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια. Οι αρχές θεωρούν ως βασικό ενδεχόμενο για τις φωτιές, τον εμπρησμό, την ώρα μάλιστα που ολοένα και αυξάνεται η αστυνομική παρουσία στο νησί.
Έτσι το πρωι της Παρασκευής έφτασαν με πλοίο κλούβες των ΜΑΤ, οχήματα της ΕΛΑΣ αλλά και οι δύο «Αίαντες», τα ειδικά οχήματα ρίψης νερού. Οι κλούβες τοποθετήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου ζουν μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια. Τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ.
Δείτε φωτογραφίες από τις αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν στη Μυτιλήνη:
Αντίστοιχα, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του Newsbomb.gr, Ευδοκία Μύτιλη, στην είσοδο του Καρά Τεπέ έχουν μαζευτεί περισσότερα από 3.000 άτομα.
Δείτε την κατάσταση που επικρατεί στη gallery:
30 Αφγανοί στο στόχαστρο της ΕΥΠ για τις πυρκαγιές
Την ίδια ώρα, τριάντα «σκληρούς» Αφγανούς έχει στοχοποιήσει η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή της Μόριας τους οποίους θεωρεί ύποπτους για τις πυρκαγιές και τις εξεγέρσεις στο νησί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής οι συγκεκριμένοι Αφγανοί είναι άτομα νεαρής ηλικίας που ταξίδεψαν στην Ελλάδα μόνοι τους, χωρίς οικογένειες και η δράση τους συνδέεται με παράνομες δραστηριότητες.
Φαίνεται να έχουν δράση στην διακίνηση ναρκωτικών, στο trafficking αλλά και στους εκβιασμούς άλλων μεταναστών.
Οι συγκεκριμένοι νεαροί παρακολουθούνται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσαγωγές και συλλήψεις τις επόμενες ημέρες.
Έντονη είναι η παρουσία της αστυνομίας, τη στιγμή που οι κάτοικοι είναι στα κάγκελα ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα, έτοιμη να εκραγεί.
Οι αρχές δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για εμπρησμό, αν και αναμένεται η σχετική έρευνα από την Πυροσβεστική και την ΕΛ.Α.Σ. Υπό εξέταση βρίσκεται ο ρόλος κάποιων συγκεκριμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και τα μηνύματα που αυτές έστειλαν λίγα λεπτά πριν το ξέπασμα της πυρκαγιάς για εκκένωση της δομής.
Οι πληροφορίες που εξετάζει η αστυνομία είναι ότι οι εξεγέρσεις υποκινούνται από συγκεκριμένες ομάδες που έχουν προφίλ στο facebook, αλλά και με SMS που στέλνονται στους μετανάστες που μένουν μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας.
Η ένταση στο «κόκκινο» - Μετανάστες στους δρόμους, κάτοικοι αγανακτισμένοι
Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη
Στο κόκκινο παραμένει η ένταση στην Μυτιλήνη με τους κατοίκους αλλά και τους μετανάστες να βρίσκονται σε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση με τις απανωτές πυρκαγιές της Τρίτης, της Τετάρτης και της Πέμπτη, στη Μόρια.
Οι ντόπιοι είναι εξοργισμένοι καθώς φοβούνται πως αυτή τη στιγμή μία υγειονομική βόμβα είναι έτοιμη να σκάσει στο νησί, με τους θετικούς στον κορονοϊό μετανάστες να έχουν αναμειχθεί με τους υπόλοιπους, ενώ από την άλλη λένε «όχι» στην ανακατασκευή του ΚΥΤ μην επιθυμώντας εκ νέου εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή.
Οι μετανάστες δε, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, αφού μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο στέγασής τους σε σκηνές, ξενοδοχεία και πλοία, κοιμούνται στοιβαγμένοι στους δρόμους και νεκροταφεία. Οι περισσότεροι κρατούν σακούλες με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους. Μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχει κατευθυνθεί στον Καρά Τεπε.
Δείτε το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr το πρωί της Παρασκευής:
Δείτε εικόνες από την κατάσταση στη Μόρια, στη gallery που ακολουθεί:
Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι στήνουν μπλόκα για να αποτρέψουν τις εργασίες αποκατάστασης, διαμαρτυρόμενοι για την ανατροπή στη ζωή τους που έχει επιφέρει το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, μεγάλο βάρος του οποίου έχει επωμισθεί το νησί.
Δείτε μαρτυρίες κατοίκων στο Newsbomb.gr:
Οι κάτοικοι ζητούν πλέον όχι μόνο να μη γίνει καμία εργασία αποκατάστασης, αλλά να μεταφερθούν αλλού οι πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να μην επιτρέπουν στους διαμένοντες του ΚΥΤ να προχωρήσουν στην ενδοχώρα ενώ οι Αρχές του νησιού κάνουν λόγο για υγειονομική βόμβα, δεδομένων μάλιστα και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα tonisi.gr, στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης είχαν κλείσει το δρόμο την Πέμπτη στο ύψος της θέσης Φανός τοποθετώντας μάλιστα και μηχανήματα του Δήμου, με αίτημα να μην πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού της καμένης έκτασης του ΚΥΤ. Ώστε να στεγασθούν όσοι από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν δεύτερη νύχτα στους δρόμους και τα χωράφια.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης ο οποίος έχει στα χέρια του και τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που κάνουν λόγο για «καμία δομή στο νησί» καλεί όλους τους κατοίκους να συνδράμουν όσο μπορούν στην διαφύλαξη του μπλόκου.
Σε δήλωση που διένειμε στα Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Κύτελης ανέφερε πως «ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο».
Δείτε φωτογραφίες από το lesvosnews.gr
Δεν είναι τυχαίο πως από την πρώτη στιγμή τα βλέμματα όλων είχαν στραφεί στα 35 άτομα που είχαν αρχικώς βρεθεί θετικά στον κορονοϊό, αλλά δεν εντοπίστηκαν μετά την φυγή των μεταναστών από την κατεστραμμένη Μόρια.
Τις εικόνες που σοκάρουν, με τους χιλιάδες μετανάστες να κοιμούνται σε δρόμους και χωράφια δίπλα σε σκουπίδια μετά την καταστροφική φωτιά στη Μόρια, σχολίασε και ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης (10/09), ο κ. Βατόπουλος τόνισε:
«Είναι μια κατάσταση αδιέξοδη. Δεν έχω πλήρη εικόνα αλλά είναι απολύτως σαφές πως χιλιάδες άνθρωποι χωρίς υποδομή, τουαλέτες κλπ, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον είναι προϋπόθεση για μετάδοση νοσημάτων. Φοβάμαι για τροφικές δηλητηριάσεις, για μολυσμένο νερό, όπως βλέπω τις εικόνες. Μιλάμε για μια κατάσταση ανθυγιεινή που πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί».
Τι είπαν Σχοινάς και Μηταράκης
«Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε. Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική», διεμήνυσε σε δραματικό τόνο από τη Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επέρριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνοντας λόγο για αδυναμία συνεργασίας, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι εκτός ελέγχου το υγειονομικό ζήτημα, αφού αγνοούνται όλοι όσοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. «Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοϊδης και η ελληνική αστυνομία ψάχνουν τα αίτια» ανέφερε.
Εικόνες - σοκ από τη Μόρια. Πρόσφυγες και μετανάστες στους δρόμους,
Οι μετανάστες κοιμήθηκαν στους δρόμους, σε πάρκινγκ καταστημάτων άλλα και στα χωράφια δίπλα στο ΚΥΤ, που όπως μεταδώσαμε πρώτοι στο Newsbomb.gr, καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τη διπλή πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Τετάρτης.
Η τελευταία πυρκαγιά, πάντως, είχε τρείς εστίες και αποτέλειωσε τις ελάχιστες σκηνές που δεν είχαν καταστραφεί ολοσχερώς στον καταυλισμό.
Δείτε στη gallery που ακολουθεί, πώς βρήκε το ξημέρωμα της Πέμπτης τους πρόσφυγές και τους μετανάστες της Μόριας.
Οι κάτοικοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση στη Μόρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης: