Στις 6 Φεβρουαρίου το Συνέδριο της Sopexa

«Η τοπική διατροφική παράδοση ως κινητήρια δύναμη της τουριστικής ανάπτυξης»
4'


Λίγες μόνο μέρες απομένουν για την έναρξη του Συνεδρίου της SOPEXA GROUPE που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της HORECA 2012, της Διεθνούς Έκθεσης για την Τροφοδοσία και τον Εξοπλισμό Ξενοδοχείων και Μονάδων Μαζικής Εστίασης, στις 6 Φεβρουαρίου 2012, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα.

Το Συνέδριο που φέρει τις αιγίδες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Γαλλίας και της Ελλάδας, πλαισιώνουν διακεκριμένοι Έλληνες και Γάλλοι ομιλητές από τον κλάδο της Γαστρονομίας και του Τουρισμού, καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι από οργανισμούς και φορείς που συνδέονται με την Αγροτική Ανάπτυξη και τον Τουρισμό. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Γενική Γραμματέας Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κα Κωνσταντίνα Μπέη και ο Γενικός Διευθυντής Γ. Εφαρμογών & Έρευνας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δρ. Ανδρέας Κατζηλάκης.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν τρία πάνελ συζήτησης με ενδιαφέρουσα και επίκαιρη θεματολογία όπως: καλές πρακτικές αξιοποίησης της τοπικής γαστρονομίας ως εργαλείο ανάπτυξης του τουρισμού, η διατροφική παράδοση ως μέσο ανάδειξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο ρόλος των επαγγελματιών του κλάδου HORECA στην ανάπτυξη του τοπικού γαστρονομικού τουρισμού και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις εταιρίες του κλάδου, καθώς και η προώθηση και επικοινωνία της τοπικής γαστρονομίας στο εξωτερικό.

Το Συνέδριο πρόκειται να παρακολουθήσουν επαγγελματίες από τη βιομηχανία των τροφίμων, παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, αγροτικοί και τουριστικοί φορείς και επιμελητήρια, ξενοδόχοι, εστιάτορες και επαγγελματίες των επισιτιστικών επιχειρήσεων, καθώς και σπουδαστές σχολών τουριστικών επαγγελμάτων. Η είσοδος στο Συνέδριο είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες της HORECA.

H SOPEXA ιδρύθηκε το 1961 από το Γαλλικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό να υποστηρίξει τις διεπαγγελματικές ενώσεις στην προβολή και προώθηση των εθνικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Σήμερα η εταιρία διαθέτει 50 χρόνια δυναμικής πορείας στο Marketing Τροφίμων, Ποτών και Lifestyle, ενώ το δίκτυό της δραστηριοποιείται σε 50 χώρες παγκοσμίως.

Το Συνέδριο, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Γαλλίας, στηρίζουν έμπρακτα οι χορηγοί του. Μέγας Χορηγός: Εμπορική Τράπεζα. Χορηγοί: Santo Wines Αυθεντικά Προϊόντα Σαντορίνης, Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, LES CHEFS ML - Κέντρο Γαστρονομικών & Ξενοδοχειακών Σπουδών και Mobartia. Υποστηρικτές: Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου. Χορηγοί Επικοινωνίας: Τρόφιμα και Ποτά, Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο, Οίνος ο Αγαπητός, Hellenic Travelling και diet up.

10.00 Προσέλευση, καφές
10.30 Εισαγωγή κα Cecile Bassot, Διευθύντρια Sopexa Groupe

Χαιρετισμοί

κα Κωνσταντίνα Μπέη, Γενική Γραμματέας Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού
Δρ. Ανδρέας Κατζηλάκης, Γενικός Διευθυντής Γ. Εφαρμογών & Έρευνας
του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

11.00 - 12.30

1η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Η τοπική γαστρονομία ως εργαλείο ανάπτυξης του περιφερειακού τουρισμού. Πώς μπορεί η διατροφική παράδοση να αναδείξει την επιχειρηματική δραστηριότητα και ποια είναι τα εργαλεία υλοποίησής της.

Συντονίστρια: Μάγια Τσόκλη

Εισηγητές:

- A. Pinatel, Πρόεδρος του Αγροτικού Επιμελητηρίου της Περιφέρειας Provence-Alpes-Côte d’Azur
- Γ. Καλώστος, Διευθυντής Aegean Cuisine
- Achille MARTINETTI, Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της Κορσικής
- Ζ. Νόβακ, Διευθύντρια Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας
- Γ. Τσιφόρος, Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΕΓΕΣ


12.30 - 12.45 Διάλειμμα καφέ
12.45 - 14.00

2η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Ο ρόλος και η δέσμευση των επαγγελματιών του κλάδου HORECA στην ανάπτυξη του τοπικού γαστρονομικού τουρισμού. Ποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται για τις εταιρίες του τουριστικού κλάδου;

Συντονίστρια: Μερόπη Παπαδοπούλου
Εισηγητές:

- Jean-Pierre Carnet, «Bienvenue à la ferme»
Γαλλικός Σύνδεσμος Αγροτικού Τουρισμού
- Α. Καραγκούνη, Project Manager του ΣΕΤΕ
- Μ. Καρούμπας, Πρόεδρος του Chef’s Club
- Γ. Πίττας, Μέλος ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου
- Ντ. Νικολάου, Chef

14.00 - 15.00 Γεύμα

15.00 – 16.30

3η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Συντονιστής: Δημήτρης Αντωνόπουλος

Εισηγητές:

- Cecile Bassot, Διευθύντρια Sopexa Groupe

- Α. Καλαμπόκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΕ

- A. Dupeyras, Υπεύθυνος Τομέα Τουρισμού, OCDE

- Γ. Αντωνιάδης, Πρόεδρος ΣΕΒΙΤΕΛ

16.30 - 17.00 Συμπεράσματα Συνεδρίου - Συζήτηση

17.00 VIP Cocktail