Φόβοι για νέες «Μόριες» σε νησιά του Αιγαίου
Περίπου 12.000 άνθρωποι είναι άστεγοι - Προτεραιότητα σε οικογένειες με παιδιά - Επισπεύδεται η κατασκευή νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μυτιλήνη
Κυβερνητικά στελέχη, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» τονίζουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στη Μόρια, σε δομές στην ενδοχώρα.
Πρώτο βήμα, τονίζουν, είναι να δημιουργηθεί άμεσα ένας χώρος όπου θα μπορούν να στεγασθούν προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον δρόμο.
«Οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε ακύρωση όλων των προσπαθειών που έχουν γίνει έως σήμερα για περιορισμό των ροών αλλά και αποσυμφόρηση των νησιών. Την "τακτική" της Μόριας σύντομα θα ακολουθούσαν και τα άλλα ΚΥΤ σε Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω. Το "κάν' το όπως στη Μόρια" θα γινόταν το νέο σύνθημα στους καταυλισμούς», τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα ο Μάνος Λογοθέτης, ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου. Η λειτουργία του νέου ελεγχόμενου κέντρου θα βοηθήσει στην εφαρμογή όσων ζητούν η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολίτες στη Μυτιλήνη, μέσα όμως από σύννομες και συντεταγμένες πολιτικές που μπορούν να είναι αποτελεσματικές σε βάθος χρόνου, σημειώνει ο ίδιος. «Μαζικές μεταφορές αποκλείονται», ξεκαθαρίζει.
Μετά τις απανωτές πυρκαγιές στη Μόρια, την προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη, οι οποίες είχαν ως συνέπεια να καταστραφεί ολοσχερώς το ΚΥΤ που λειτουργούσε με διαφορετικές μορφές και συνθήκες από το 2013, η κατάσταση στο νησί είναι τεταμένη: Πολίτες βρίσκονται στον δρόμο, αστυνομικές δυνάμεις είναι παντού, ενώ οι μετανάστες την Παρασκευή πραγματοποίησαν ογκώδη διαδήλωση 2.000 ατόμων ζητώντας να φύγουν από το νησί.
Χαρακτηριστικό του έκρυθμου κλίματος είναι ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Σινούκ σε χώρο δίπλα στον Καρά Τεπέ (καταυλισμός όπου διαμένουν οικογένειες και ευάλωτοι), όπου από την Παρασκευή ξεκίνησε το στήσιμο σκηνών για την προσωρινή στέγαση των αιτούντων άσυλο της Μόριας. Ο χώρος φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν παραταχθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί κανείς να πλησιάσει το σημείο.
Το βράδυ της Παρασκευής (11/09), είχαν ήδη στηθεί αρκετές σκηνές με συνολική χωρητικότητα 3.000 ατόμων στο «Πεδίο Βολής», χώρο που ανήκει στο Δημόσιο, δίπλα στον Καρά Τεπέ. Η όλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε η δημοσιογράφος του Newsbomb.gr, Ευδοκία Μύτιλη:
«Αυτό που έγινε στην Μόρια -που είναι τραγωδία- πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία», τόνισε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και δεύτερον για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Θα υπάρξει στη Μυτιλήνη ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με τις ευθύνες για την καταστροφή της Μόριας ο Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες γι' αυτό που έγινε στο ΚΥΤ , λέγοντας πως «κάηκε από κάποιους "υπερδραστήριους" μετανάστες και πρόσφυγες, για να φύγουν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Συντάξεις - Αναδρομικά: «Κλείδωσαν» τα ποσά - Δείτε πόσα θα πάρετε