Αποκάλυψη: Lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας - Η κρίσιμη ημερομηνία που κρίνει τα πάντα

Η κυβέρνηση έλαβε αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσει την πανδημία στην Αττική και στους δήμους της Αθήνας και των προαστίων, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και θα έχουν ισχύ μέχρι και την 4η Οκτωβρίου.
5'

Ωστόσο, στην επιστημονική κοινότητα και δη στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που εισηγούνται και η κυβέρνηση πράττει με τη λήψη μέτρων, υπάρχουν πολλές φωνές που ζητούν πιο αυστηρά μέτρα.

Σε 9 μέρες από σήμερα λοιπόν, η 30ή Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί ως η ημέρα, που θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν νέα, σκληρότερα μέτρα, που αυτομάτως θα επιτείνουν τη διάρκεια των τρεχόντων μέτρων ή θα πάμε σε οριζόντιο lockdown.

Αυτό που περιμένουν στην κυβέρνηση, είναι να δουν πρωτίστως πώς θα πάει η κατάσταση στις ΜΕΘ. Αν θα καταφέρουν τα μέτρα να επιφέρουν μείωση των διασωληνωμένων, άρα και των κρουσμάτων, κι εν τέλει των θανάτων.

Ο αμέσως επόμενος «πονοκέφαλος» είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κι ο συνωστισμός που παρατηρείται αλλά και τα πολλά κρούσματα απειθαρχίας επιβατών, που επιβιβάζονται χωρίς μάσκα.

Αν, λοιπόν, τα παραπάνω «στραβώσουν» τότε ένα βήμα πριν το lockdown θα επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 12:00 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 7:00 το πρωί της επόμενης.

Όπως αποκάλυψε το OPEN στο τραπέζι βρίσκονται και σκληρότερα μέτρα, ωστόσο, προς το παρόν μένουν ως προτάσεις.

Αν τελικά επιβληθεί το παραπάνω μέτρο, θα ισχύσει σε πρώτη φάση για 14 μέρες.

Η κυβέρνηση ανησυχεί καθώς, έρχεται ο χειμώνας, άρα θα περιοριστούν οι ανοιχτοί χώροι, που μπορούν μέχρι και σήμερα να συναθροίζονται οι πολίτες.

Στο μεταξύ, ο κ. Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό», είπε ο κ. Σύψας.

Ο κ. Σύψας επικαλέστηκε μάλιστα και τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου».

Προειδοποίησε δε πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας - το lockdown».

Κατά την άποψη του κ. Σύψα, πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει».

Η Αττική είναι στο πορτοκαλί χρώμα και εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα και η Αττική φθάσει στο «κόκκινο» τότε θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα, είπε.

Μπορεί να χρειαστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες ή και κλείσιμο στην εστίαση και το λιανεμπόριο - όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας.

Ενώ «εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα κλείσουν και τα σχολεία».

Οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας, υπογράμμισε.

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Στην Αττική εντοπίζονται τα 2.100 από τα περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού της χώρας με 1.037 να καταγράφηκαν σε μια εβδομάδα, από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, εντοπίστηκε βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που δρομολόγησε στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις για τη μείωσή του.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα 966 από τα 2.100 κρούσματα είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας είχαν αξιολογηθεί από την περασμένη εβδομάδα ως ιδιαίτερα ανησυχητικά τα κρούσματα σε αλλοδαπούς κατοίκους του κέντρου της Αθήνας και τα «φορτωμένα» επιδημιολογικά δημοτικά διαμερίσματα, όπως αυτά προέκυπταν από τα νοσοκομεία αναφοράς.

Συγκεκριμένα στον «Ευαγγελισμό» και στο «Σωτηρία» οι αλλοδαποί ασθενείς αυξάνονταν συνέχεια τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά από κάθε εφημερία. Στο «Σωτηρία» το 25% των νοσηλευομένων είναι αλλοδαποί ηλικίας κάτω των 30 χρόνων. Στο 5% υπολογίζεται το ποσοστό των αλλοδαπών ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Στον «Ευαγγελισμό» δε οι αλλοδαποί με λοίμωξη COVID-19 αποτελούν το 55% των νοσηλευομένων, και μάλιστα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 17-25 χρόνων. Στις ΜΕΘ του νοσοκομείου το 15% των σοβαρών περιστατικών και διασωληνωμένων είναι επίσης αλλοδαποί.

Ποιες περιοχές στην Αττική είναι στο «κόκκινο»

Τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, τα Σεπόλια και η Κάτω Κυψέλη είναι μεταξύ των περιοχών με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ολόκληρη η Αττική βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών, οι οποίοι δίνουν έμφαση στο κέντρο της Αθήνας, στο Δήμο Πειραιά, στο Δήμο Κηφισιάς, αλλά και σε άλλους Δήμους των βορείων προαστίων όπως οι Δήμοι Αμαρουσίου και Φιλοθέης - Ψυχικού.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Κυριακής (20/09) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 170 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 89 εντοπίζονται στην Αττική.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.142, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα 2.591 (17.1%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 6.348 (41.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Αττική: Ποια σχολεία και καταστήματα είναι κλειστά - Τι ισχύει για Δημόσιο και ΜΜΜ