Πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών - Σε εξέλιξη η συγκέντρωση στο υπ. Υγείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδήλωση των νοσοκομειακών γιατρών στο υπουργείο υγείας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΝΓΕ)
8'

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη, Λευτέρης Παρτσάλης

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

Ένα από τα βασικά συνθήματα που ακούγεται κάτω από τις μάσκες είναι: «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, δωρεάν υγεία για κάθε ασθενή».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται για τις «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές» τονίζοντας ότι «με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης» και «μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία, με «εντέλλεσθε» για 10 και 15 εφημερίες τον μήνα» δεν θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Δείτε φωτογραφίες του Newsbomb.gr στην gallery:

Τι δήλωσε μέλος ΓΣ της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδος, Γιώργος Σιδέρης:

Δείτε εικόνα από το σημείο:

Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι βρισκόμαστε «μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος και το, έτσι και αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας «ζορίζεται», αναφέροντας ότι «το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά».

Κάνει λόγο για «αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών» και για «οn-off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα, μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών».

Η ΟΕΝΓΕ ζητά την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ, σχεδιασμό για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα, καμία απόλυση επικουρικού και συμβασιούχου, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στις κλειστές δομές. Επίσης άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.

Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ στην Αττική – Μία ανάσα πριν τα νέα μέτρα

Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, αναγκάζει σε καθημερινή βάση τους ειδικούς, να κάνουν εκκλήσεις στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μάχη των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών στη χώρα μας να ελέγξουν την επιδημία κορονοϊού στη χώρα, κυρίως στην Αττική, και να διασφαλίσουν τη νοσηλεία των ασθενών στο σύστημα υγείας.

Η κατάσταση, ειδικά στην Αττική, είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική, κυρίως γιατί όπως τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί μέσα στον Σεπτέμβριο, φτάνοντας σε επίπεδα… Απριλίου.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε άλλα 358 περιστατικά από τα οποία τα 194 εντοπίστηκαν στην Αττική, η οποία βρίσκεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στο όριο του συναγερμού και της λήψης νέων μέτρων. Και στο λεκανοπέδιο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο, κοντά στα 200 ημερησίως, δίνοντας στη συγκεκριμένη περιφέρεια την αρνητική πρωτιά πανελλαδικά σε ό,τι αφορά το μέγεθος της διασποράς του κορωνοϊού, και με τεράστια απόσταση από τις άλλες περιοχές. Για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη καταγράφει πλέον μικρό αριθμό θετικών κρουσμάτων, χθες ήταν 10, έχοντας πλέον αντιμετωπίσει το δυνατό κύμα του περασμένου Αυγούστου.

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν την κυβέρνηση στο να προετοιμάζει κάθε λεπτομέρεια ενόψει νέων μέτρων περιορισμού σε περίπτωση που επιδεινωθούν περαιτέρω τα στοιχεία.

«Έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα υλοποιούμε αναλόγως από τις περιπτώσεις που θα βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει στην Αθήνα και έχουμε 107 κλίνες πολυδύναμες ΜΕΘ για ασθενείς με COVID. Αυτές τις 107 μέσα σε μία εβδομάδα μπορούμε να τις κάνουμε 150, ενεργοποιώντας και μετατρέποντας κάποιες άλλες κλίνες από πολυδύναμες μονάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή μπορώ να πω με μεγάλη υπερηφάνεια ότι οι ελληνικές μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν καλύτερη επιβίωση από αρκετές άλλες χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα και από την Ιταλία».

«Στο πρώτο κύμα καταφέραμε και είχαμε μία θνητότητα της τάξεως 30 με 40%, ενώ οι ΗΠΑ σε κάποιες πολιτείες φτάσανε το 80 και 90%. Μάλιστα αυτή τη στιγμή έχουμε και πιο γρήγορη διακίνηση των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ και αυτό είναι το πολύ αισιόδοξο. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι αυτές οι 150 κλίνες που μπορούμε άμεσα να διαθέσουμε επαρκούν για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες», υπογράμμισε η κυρία Κοτανίδου.

Οι διασωληνωμένοι ανά ημέρα τον Σεπτέμβριο

  • 1 Σεπτεμβρίου: 38
  • 2 Σεπτεμβρίου: 38
  • 3 Σεπτεμβρίου: 39
  • 4 Σεπτεμβρίου: 38
  • 5 Σεπτεμβρίου: 40
  • 6 Σεπτεμβρίου: 41
  • 7 Σεπτεμβρίου: 42
  • 8 Σεπτεμβρίου: 42
  • 9 Σεπτεμβρίου: 46
  • 10 Σεπτεμβρίου: 49
  • 11 Σεπτεμβρίου: 52
  • 12 Σεπτεμβρίου: 53
  • 13 Σεπτεμβρίου: 54
  • 14 Σεπτεμβρίου: 59
  • 15 Σεπτεμβρίου: 67
  • 16 Σεπτεμβρίου: 67
  • 17 Σεπτεμβρίου: 69
  • 18 Σεπτεμβρίου: 71
  • 19 Σεπτεμβρίου: 65
  • 20 Σεπτεμβρίου: 78
  • 21 Σεπτεμβρίου: 79
  • 22 Σεπτεμβρίου: 77
  • 23 Σεπτεμβρίου: 73

Η έκρηξη στις ΜΕΘ

Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ έχει εκτιναχθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, την 1η Σεπτεμβρίου ήταν κατειλημμένες 43 κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με τον αριθμό των κλινών – και συνεπώς των ασθενών- να έχει ανέλθει σήμερα σε 85.

Ο διπλασιασμός των ασθενών στις ΜΕΘ αποδεικνύει τη σφοδρότητα του επιδημικού κύματος που προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ωστόσο δείχνει και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό αυξάνονται βάσει των αναγκών. Από τις συνολικές κλίνες ΜΕΘ δεσμεύονται κλίνες για κορωνοϊό, με παράλληλη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων για τις οποίες είναι αναγκαία η νοσηλεία στην Εντατική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40%, αναφέρει η επιστημονική εταιρία.

Ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου- χειμώνα που έρχεται και λόγω κορωνοϊού και λόγω συννοσηρότητας με εποχική γρίπη, το υπουργείο Υγείας υλοποιεί ευρύτερο σχέδιο για την ενίσχυση των ΜΕΘ, αξιοποιώντας τις δωρεές. Όπως ανέφερε κατά την προχθεσινή ενημέρωση για τον κορΟονοϊό ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα προστεθούν 22 κλίνες ΜΕΘ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, άλλες 67 μέσα στον Οκτώβριο και επιπλέον 41 μέχρι τον Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή, προχωρούν οι δωρεές που αναμένεται να δώσουν επιπλέον χώρο στο πεδίο των ΜΕΘ. Πρόκειται για 50 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, μια δωρεά στη Νίκαια, 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός, υπάρχουν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ και εννέα κλίνες ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) στα ήδη λειτουργούντα Νοσοκομεία της χώρας επιπλέον, που είναι από εξοπλισμό και ανανέωση του εξοπλισμού μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Τα 7 στοιχεία που έφεραν συναγερμό στην Αττική

Χθες, ο καθηγητής Νίκος Σύψας, σε σχεδόν δραματικό τόνο, είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση στην Αττική. Πέρα από την πολιτεία, πρέπει και οι πολίτες να κάνουν αυτό που πρέπει». Ο καθηγητής άρχισε να απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους η κατάσταση είναι πολύ κακή, τονίζοντας πως «όλα τα ποιοτικά στοιχεία της επιδημίας είναι άσχημα», απαριθμώντας τα εξής:

  • αύξηση κρουσμάτων
  • θάνατοι
  • εισαγωγές στα νοσοκομεία
  • διασωληνώσεις
  • κάλυψη κλινών ΜΕΘ
  • ποσοστό δειγμάτων που βγαίνουν θετικά
    δείκτης R

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Μαύρη» ημέρα στην Ελλάδα - Και έκτος νεκρός σε λίγες ώρες - 363 τα θύματα