Κορονοϊός: Σε ποιες περιοχές ισχύει ανώτατο όριο 50 ατόμων σε εκδηλώσεις – Πρόστιμα - «φωτιά»
Ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων επιβάλλεται σε κοινωνικές ή δημόσιες εκδηλώσεις σε συγκεκριμένες περιφέρειες και δήμους της χώρας, όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Το μέτρο ισχύει από σήμερα και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.
Στο ΦΕΚ αναφέρονται και ειδικοί κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με απαγόρευση λειτουργίας από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, επίσης σε σειρά περιοχών, και με πρόστιμο 10.000 ευρώ σε περίπτωση παραβίασής τους.
Σύμφωνα με την απόφαση, εντός των ορίων:
α) των Περιφερειών Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
β) των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κέρκυρας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Μυτιλήνης και Ημαθίας και
γ) των Δήμων Μυκόνου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου, Κω, Πάρου και Αντιπάρου
Τίθεται ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως εάν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με αυτές τις τελετές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων.
Στο όριο του πρώτου εδαφίου δεν συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό υποστήριξης αυτών των εκδηλώσεων.
Το όριο των 50 ατόμων δεν αφορά στη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος (όπως παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής) και τις υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών.
Σε περίπτωση παράβασης, στα φυσικά πρόσωπα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ και στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκδηλώσεις πρόστιμο 3.000 έως 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.
Ειδικοί κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των ορίων α) των Περιφερειών Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, β) των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας και Καρδίτσας και γ) των Δήμων Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Κω, Πάρου και Αντιπάρου απαγορεύεται από τις 12:00 έως τις 5:00 της επόμενης ημέρας.
Η απαγόρευση καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30 και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών) /ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών) /ΚΑΔ 93.29.19.01. Επιτρέπεται, όμως, η διανομή προϊόντων (delivery), οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) τηρουμένης της απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των πελατών, καθώς και drive-through και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων που ασκούν τις δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της παρούσας.
Η απόφαση αφορά και τις όμοιες δραστηριότητες που παρέχονται εντός των τουριστικών καταλυμάτων.
Σε περίπτωση παράβασης, το διοικητικό πρόστιμο είναι 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας μέχρι και 20 ημέρες.
Κανόνες λειτουργίας λαϊκών αγορών
Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν ως ακολούθως:
(α) Οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
(β) Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως).
(γ) Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.
(δ) Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 3 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.
Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται στον φορέα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς διοικητικό πρόστιμο έως 10.000 ευρώ και αναστολή δραστηριότητας της αγοράς για 15 ημερολογιακές μέρες και για αμφότερους τους πωλητές πρόστιμο έως 3.000 ευρώ και αναστολή δραστηριότητας σε οποιαδήποτε λαϊκή αγορά έως και 30 ημερολογιακές ημέρες.
Μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας
Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας. Από την υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.
Σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο είναι 150 ευρώ.
Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.
Σημειώνεται ότι από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, όπου προβλέπεται, εξαιρούνται:
(α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προ- βλημάτων, και (β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.
Δήλωση γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή:
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Πάνος Σταμπουλίδης: «Εφαρμόζουμε στοχευμένα μέτρα μέσω του χρονικού περιορισμού των εμπορικών δραστηριοτήτων μετά τη 12η βραδυνή, προς αποφυγή των συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους, που αποτελούν εστία διασποράς του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, με την αλλαγή του ωραρίου διευκολύνουμε όσους προσέρχονται μετά την 5η πρωινή στους χώρους εργασίας. Είναι αποκλειστικά στο χέρι όλων μας, τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα, να ανακόψουμε τη μετάδοση του ιού πριν οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο, αναγκαστικό και γενικευμένο lockdown, που αποτελεί για όλους μας το απευκταίο σενάριο».
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ΦΕΚΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Τουρκικό drone στο Καστελόριζο! Έπαιξε τον τούρκικο εθνικό ύμνο - «Δεν φοβόμαστε», λένε οι κάτοικοι