Κορονοϊός: Κοντά στο lockdown η Αττική - Αυτά είναι τα πέντε νέα μέτρα
Είναι χαρακτηριστικό πως δύο μέρες πριν το τέλος του Σεπτέμβρη έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο αυτόν τον μήνα 118 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με τα χτεσινά δεδομένα οι διασωληνωμένοι είναι 73 και οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες ΜΕΘ 79.
Για ακόμη μία φορά το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική όπου χθες διαγνώστηκαν τα 3 από τα 4 νέα κρούσματα.
Βέβαια οι ειδικοί έχουν αναφέρει πως προς το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το αν τα μέτρα αποδίδουν και τότε μάλιστα θα αξιολογήσουν την κατάσταση.
Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και εξετάζουν τις επιλογές που έχουν στο τραπέζι προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του ιού.
Αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, τότε αυτά τα 5 μέτρα εξετάζονται:
1. Διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδυνές ώρες. Αν, όμως, συνεχιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, δεν αποκλείεται περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα. Ενδεχομένως να γίνει με τη χρήση SMS για όσους πρέπει να μετακινηθούν.
2. Περιορισμός κυκλοφορίας ηλικιωμένων. Είναι το σενάριο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση καθώς στοχοποιεί ουσιαστικά τους 65άρηδες οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρξει ωράριο για την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους και επιστροφή των SMS ή των υπογεγραμμένων δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι. O Στ. Πέτσας διέψευσε ότι εξετάζεται ένα μέτρο που θα αφορά μόνο συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
3. Καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.
4. Εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και κυλιόμενο ωράριο. Και φυσικά ενίσχυση της τηλεργασίας. Για το κυλιόμενο ωράριο η Ν. Κεραμέως είπε ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα. «Αν χρειαστεί θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία και τηλεκπαίδευση», τόνισε το πρωί η υπουργός Παιδείας.
5. Κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.
Την ίδια ώρα, για περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην πρωτεύουσα, στην πλατεία Κουμουνδούρου πραγματοποιούνται εκατοντάδες rapid test από τον ΕΟΔΥ. Μόνο σήμερα από τον συνολικό αριθμό των 422 τεστ, προέκυψαν 10 θετικά δείγματα (3 αφορούν Έλληνες και 7 αλλοδαπούς).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως λένε οι ειδικοί, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κοροναϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
«Δε θέλω να μιλώ για lockdown»
«Οι εισηγήσεις που κάνουμε γίνονται δεκτές στο συντριπτικό τους ποσοστό» αποσαφήνισε ακόμα ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.
«Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουμε κάνει καμία εισήγηση για γενικό lockdown ή απαγόρευση κυκλοφορίας στους 65αρηδες» ξεκαθάρισε.
«Αν γίνει lockdown, θα γίνεται περιοδικά μέχρι να πέσει η καμπύλη… δε θέλω να μιλώ για lockdown για να μην προκαλείται πανικός στην κοινωνία» είπε.
Η Αττική το «καυτό» σημείο της επιδημίας στην Ελλάδα
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ANT1, η Αττική είναι το «καυτό» σημείο της επιδημίας στην Ελλάδα. Αναφορικά, με το ενδεχόμενο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, ο κ. Σύψας τόνισε ότι είναι υπέρ της τήρησης των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και αν χρειαστεί θα «γίνει η απαγόρευση μετά τα μεσάνυχτα, αλλά θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία».
Μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους
Tην ώρα που ο κορονοϊός «θερίζει» στην Αττική οι νέοι βρίσκονται στις πλατείες και οι λοιμωξιολόγοι κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, όπως στο Μοναστηράκι αλλά και στα προάστια όπως στο Παγκράτι και την Κυψέλη οι πλατείες ήταν γεμάτες από κόσμο για ακόμα ένα βράδυ.
H πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Open, υπογράμμισε ότι πολύ γρήγορα θα ληφθεί το μέτρο της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους.
Και αυτό διότι όπως είπε: «καθημερινά τα κρούσματα είναι σε τριψήφιο αριθμό. Ο στόχος όλων μας είναι ο αριθμός των κρουσμάτων να πέσει στο διψήφιο».
«Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θα επιβληθεί άμεσα αυτές τις μέρες. Εάν μέχρι το τέλος της εβδομάδας συνεχίσουν να είναι έτσι τα πράγματα αναγκαστικά η μάσκα θα μπει και στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε και να καταλάβουμε πως είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Και ειδικότερα όταν φτάνουμε στις 20 Οκτωβρίου που ξεκινούν οι γρίπες και άλλες ιώσεις τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα. Δεν γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθεί ο κορονοϊός μαζί με τις γρίπες», επεσήμανε ακόμη.
«Τα νέα μέτρα ξεκίνησαν σήμερα. Εάν δεν περάσουν 15 μέρες δεν μπορούμε να κρίνουμε τα αποτελέσματά τους. Γι' αυτό λοιπόν μέχρι το τέλος της εβδομάδας χρειάζεται υπομονή. Από εκεί και πέρα βλέποντας αυτή την εβδομάδα αλλά και την επόμενη θα γίνει ένας υπολογισμός και είμαι σίγουρη ότι εάν συνεχίσουμε έτσι οι μάσκες θα μπουν πολύ γρήγορα. Εάν ήταν στο χέρι μου το συγκεκριμένο μέτρο θα τίθετο σε ισχύ από σήμερα. Έχουμε πει επιστημονικά ότι η μάσκα και οι αποστάσεις θα είχαν μειώσει πάρα πολύ τα κρούσματα. Δυστυχώς όμως δεν το καταλαβαίνουν όλοι. Τα βράδια συνεχίζεται ο συνωστισμός. Δεν είπε κανείς να μη βγουν έξω οι νέοι. Ας βγουν ανά τέσσερα άτομα, ας φορέσουν μία μάσκα και ας κάτσουν να κουβεντιάσουν. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε αυτά που βλέπουμε κάθε βράδυ. Ας σκεφτούν τις οικογένειές τους» κατέληξε η πρόεδρος του Ε.Ι.Ν.Α.Π.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός – Ανατροπή στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6: Aρνητικά τελικά τα τεστ του πληρώματος