Κορονοϊός: Αλματώδης αύξηση των διασωληνωμένων - Ποια είναι η επάρκεια των ΜΕΘ
Στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, βρίσκονται τα καθημερινά κρούσματα, με 411 νέα, να ανακοινώνονται μόνο κατά την χθεσινή ημέρα.
Πλέον, όπως έχει καταστεί σαφές, τα νέα μέτρα ειδικότερα στην Αττική -που έχει χτυπηθεί περισσότερο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας-, είναι θέμα χρόνου να ενεργοποιηθούν από την κυβένρηση που δεν θέλει να δει την κατάσταση να ξεφεύγει, ενώ φαίνεται να εξετάζει με μεγάλη προσοχή τις ρεαλιστικές επιλογές που υπάρχουν. Τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, είναι τόσο η καθολική χρήση της μάσκας όσο και το «σφράγισμα» των πλατειών, ενώ ταυτόχρονα ανοικτό παραμένει και ένα lock down στην Αττική.
Κυβερνητικά χείλη έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένως, πως δεν υπάρχει κανένα δίλημμα, που να αφορά τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν στην οικονομία μια δέσμη πιο σκληρών μέτρων, σε σχέση με το πόσες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν. Έτσι, η κυβένρηση είναι αποφασισμένη, εάν κριθεί απαραίτητο, να πάρει νέα σκληρά μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού.
Την ίδια ώρα μεγάλη ανησυχία στις τάξεις του υπουργείου Υγείας προκαλεί και η αλματώδης αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, με τον αριθμό χθες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, να πραγματοποιεί αρνητικο ρεκόρ, φτάνοντας τους 89, εκ των οποίων οι 59 βρίσκονται μόνο στην Αττική. Είναι ενδεικτικό ότι ακριβώς πριν από ένα μήνα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν μόλις 38.
Πόσες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες
Πρόσφατα ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλίας, είχε ενημερώσει ότι οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σε 930. Από αυτές σύμφωνα με τους αριθμούς που είχαν παρουσιαστεί στις 16/9, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά).
Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%.
Αναφορικά με την Αττική, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, μέχρι και τις 16/9, 70 μονάδες ΜΕΘ ήταν κενές. Πιο συγκεκριμένα από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ, είχαν διατεθεί 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 ήταν κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές. Υπενθυμίζεται ότι τα ημερήσια κρούσματα στις 16 Σεμπτεβρίου ήταν 312, ενώ οι διασωληνωμένοι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 67 συμπολίτες μας βρίσκονταν διασωληνωμένοι.
Στο 45- 50% η πληρότητα των κρεβατιών
Η κατάληψη κρεβατιών σε Μονάδες ΜΕΘ στην Αττική υπολογίζεται στο 45- 50%, γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ.
Όλη η υπόλοιπη Ελλάδα είναι πολύ άνετη σε ό,τι αφορά τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διευκρίνισε η καθηγήτρια μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας παράλληλα ότι η κατάληψη κλινών εκτός Αττικής, στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπολογίζεται περίπου στο 20%.
Σύμφωνα με την ειδικό, η Αττική δεν βρίσκεται ακόμη σε οριακό σημείο όσον αφορά τα κρεβάτια των ΜΕΘ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε οριακό επίπεδο τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Έως και 600 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκέμβριο
Να γίνει καθολική χρήση της μάσκας επιμένει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης ο οποίος προχώησε σε νέες προειδοποιήσεις για τον αριθμό των ημερησίων κρουσμάτων κορονοϊού, που κινδυνεύει να ξεφύγει.
Όπως τόνισε ο ίδιος, «σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός θα κυμαίνεται στα 300+ κάθε μέρα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Προς το τέλος του Νοεμβρίου θα ανεβούμε στα 400+, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 600+ μέσο όρο κάθε μέρα».Σύμφωνα με τον καθηγητή αν υπάρξει συνδυασμός του Covid-19, με τον ιό της γρίπης Η1Ν1, τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2.000 ημερησίως.
Ο καθηγητής επέμεινε, στη συνέχεια για την καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, τονίζοντας ότι πρόκειται για το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο μέτρο.
Λινού: Ανησυχητικά τα κρούσματα στην Αττική - Μεγάλος πληθυσμός σε κίνδυνο
Σε δηλώσεις της, μία μέρα νωρίτερα, στο Open Tv, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθηνά Λινού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για τα αυξανόμενα κρούσματα στην Αττική.
«Είναι πάρα πολύ ανησυχητικά τα κρούσματα στην Αττική, έχουμε πολλούς -λυπάμαι πολύ που το λέω- "υποψήφιους" να κολλήσουν από τα 240 κρούσματα. Έχουμε μεγάλο πληθυσμό σε κίνδυνο», επεσήμανε.
«Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά αλλά δεν χρειάζεται πανικός, γιατί με τον πανικό μπορεί να υπάρχουν άλλες σοβαρές συνέπειες, που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία μας. Δεν ξέρω γιατί αργούμε να πάρουμε αποφάσεις και να λύσουμε προβλήματα. Νομίζω ότι αργούμε και αυτό είναι εις βάρος μας. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι, να πάρουμε μέτρα ατομικής προστασίας και να ενθαρρύνουμε -με τον τρόπο του ο καθένας- την Πολιτεία να εφαρμόσει ανώδυνα μέτρα γρήγορα ώστε να μη χρειαστεί να έχουμε επώδυνα μέτρα», συμπλήρωσε η καθηγήτρια.
«Δεν επαρκεί η μάσκα από μόνη της, χρειάζεται απόσταση και χρήση των ατομικών μέσων καθαριότητας», συμπλήρωσε η κ. Λινού για τα κρούσματα στα σχολεία και σημείωσε: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χώρο, είναι τόσο καλύτερο να βρίσκονται τα παιδιά έξω».
«Θα έκανα υποχρεωτική τη μάσκα και έξω. Θα προσπαθούσα να αποσυμφορήσω τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και θα προσπαθούσα να εμπνεύσω τους συμπολίτες μου να δημιουργήσουν "φούσκες" στις οποίες θα συμμετέχει μία ή δύο οικογένειες και θα απέφευγα κάθε άλλη επαφή. Τέλος θα προσπαθούσα να δώσω κίνητρα ώστε να αποφευχθεί το στίγμα και οι συνέπειες όταν ανακοινώσει κάποιος ότι έχει τη νόσο ή συμπτώματα», ανέφερε επίσης η καθηγήτρια. «Με όλα αυτά θα μπορούσα να αποφύγω το lockdown», κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Νεκρός από το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής