Τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά.
2'

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Ε. Βενιζέλου και Γ. Κουτρουμάνη, στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, οι συζητήσεις έχουν εισέλθει στο πλέον κρίσιμο στάδιο και η διαπραγμάτευση γίνεται σημείο προς σημείο.

Για τους μισθούς

Η τρόικα ζητά μείωση 20% στους κατώτερους μισθούς και κατάργηση του δικαιώματος μετενέργειας, δηλαδή της δυνατότητας επέκτασης της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων έξι μήνες μετά τη λήξη τους, με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τη μείωση αποκλειστικά στο ύψος της κατώτερης αμοιβής, ώστε να μην επεκταθεί στα επόμενα κλιμάκια και στα βασικά επιδόματα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο συνδυασμός της κατάργησης της μετενέργειας και της μείωσης των κατώτατων αμοιβών μπορεί να προκαλέσει ντόμινο μειώσεων σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια αλλά και τις συντάξεις, ο υπολογισμός των οποίων γίνεται στη βάση του κατώτατου μισθού.

Άλλωστε, με την κατάργηση της μετενέργειας, κάθε εργοδότης θα μπορεί μετά τη λήξη της κλαδικής σύμβασης να συνάπτει επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις με βάση τις αμοιβές της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Για τις επικουρικές συντάξεις

Στο ζήτημα περικοπής των επικουρικών συντάξεων, η τρόικα ζητά «μαχαίρι» 25%, με την κυβέρνηση να προτείνει μείωση 15% εντός διετίας, κατά 8% τον πρώτο χρόνο και 6% το δεύτερο.

Η τρόικα φέρεται ότι έχει απορρίψει την πρόταση της ΝΔ για επιβολή πλαφόν 300 ευρώ, καθώς εκτιμά ότι θα προκαλούσε αυξήσεις στις επικουρικές το ύψος των οποίων είναι μόλις 150 ευρώ.

Εφάπαξ και κύριες συντάξεις

Την ίδια ώρα, οι δανειστές απαιτούν μείωση στο εφάπαξ κατά 25% ή 30% καθώς και στο ύψος των κύριων συντάξεων.

Πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το αίτημα για μείωση των κύριων συντάξεων μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων ώστε να «περάσει» τις απαιτήσεις της για τις επικουρικές συντάξεις.