Κορονοϊός: «Κόκκινος» Οκτώβρης - Φόβοι για «έκρηξη» κρουσμάτων και εστίες υπερμετάδοσης

Μπορεί τα κρούσματα κορονoϊού, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα του Σαββάτου, να ήταν μειωμένα σε σχέση με αυτά των προηγούμενων ημερών ωστόσο η ανησυχία των ειδικών παραμένει. Ο φονικός ιός εξακολουθεί να σαρώνει την Αττική καθώς από τα 267 κρούσματα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, τα 123 εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα ενώ υψηλός είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων (79).
8'

Ο μήνας που διανύουμε θεωρείται από τους ειδικούς κομβικούς καθώς η αλλαγή του καιρού μπορεί να ευνοήσει νέα «έκρηξη» κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Μεγάλος πονοκέφαλος εξακολουθεί να είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν δραματικά την δυναμική της πανδημίας στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλούν και οι εστίες υπερμετάδοσης του ιού που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε οίκους ευγηρίας στην Αθήνα και την Καρδίτσα, αλλά και το εργοστάσιο στην Πέλλα.

Τη Δευτέρα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Ο κορονοϊός φωλιάζει στην Αττική

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τους ειδικούς εντοπίζεται στην Αττική όπου σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα εντοπίζεται η μεγαλύτερη επιδημιολογική πίεση.

Ο καθηγητής μιλώντας στο Open ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με την κατάσταση όπως είναι τώρα. Η παρέμβαση που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύ σημαντική. Η κατάσταση είναι δύσκολη στην Αττική. Τώρα πρέπει να καμφθεί η επιδημία πριν είναι αργά».

Ο κ. Σύψας τόνισε πως όλα χρειάζονται μέτρο και καλή θέληση, λέγοντας ότι «δεν θεωρώ ότι είναι σημαντικό να γίνει υποχρεωτική και με πρόστιμο η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους». Ξεκαθάρισε όμως προς πάσα κατεύθυνση ότι «υπάρχει ήδη έτοιμο πακέτο νέων μέτρων, αν χρειαστεί να το πάρουμε».

Την ίδια στιγμή, η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας μιλώντας στο MEGA, τόνισε τα κρούσματα δεν πέφτουν διότι οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η πολιτεία.

«Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ακόμη και σε κλειστούς χώρους αρνούνται να φορέσουν μάσκα» είπε. Για να συμπληρώσει: «Πιστεύω πως αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, τα κρούσματα θα μειωθούν ριζικά».

Ποια μέτρα εξετάζονται

Ένα από τα μέτρα που εξετάζεται πάρα πολύ σοβαρά είναι η η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες και θεωρείται ότι μπορεί να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του κορονοϊού.

Ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι και το κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα από ότι τώρα δηλαδή, για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.

Η κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή τις ρεαλιστικές επιλογές που υπάρχουν, με την απόφαση για το αν και πότε θα επιβληθούν νέα μέρα, να λαμβάνεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οποίος σημείωσε πως «είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown».

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον ιστορικό και συγγραφέα Yuval Noah Harari

Kατά τη συζήτηση που είχε με τον ιστορικό και συγγραφέα Yuval Noah Harari, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Όταν “χτύπησε” το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν ξέραμε πολλά για τον ιό. Έτσι, η απόφαση ήταν καθαρή. Πήγαμε σε lockdown. Πήραμε την απόφαση πολύ-πολύ νωρίς και ήταν καθαρά η σωστή απόφαση αφού καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό σε αυτό το πρώτο κύμα. Και ξέραμε ότι ήταν η σωστή απόφαση εκείνη τη στιγμή γιατί χρειαζόμασταν χρόνο να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον ιό και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας. Ξέραμε επίσης ότι θα έχει οδυνηρές οικονομικές συνέπειες μολονότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, χώρες που δεν επέλεξαν το lock down αρχικά όπως η Σουηδία, πλήρωσαν τελικά και το οικονομικό τίμημα. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που ήδη λαμβάνουμε. «Ομως αν ρωτήσει κάποιος αν αυτό μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, η απάντηση είναι καθαρά «όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Επέλαση του κορονοϊού στην Αττική με 123 κρούσματα

Από τα 267 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο (03/10), τα 239 είναι εγχώρια, τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στην Αττική.

Αναλυτικά πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα το Σάββατο:

  • 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 123 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 2 κρούσματα από Π.Ε. Έβρου
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 267, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 19.613 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 55.8% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 405 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 79 (69.6% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 19.613 κρουσμάτων, 3.019 (15.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 8.025 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.339.664 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 14.071 δείγματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον πρόεδρο Τραμπ - Δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο