ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Μυλωνόπουλος στο Newsbomb.gr: Ηπιότερος ο νέος νόμος - Πόσο θα μείνουν στη φυλακή

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στα μαλακά πέφτουν οι καταδικασθέντες ως ένοχοι στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα. Τι προβλέπεται για τις ποινές φυλάκισης, ιδίως αν τους αναγνωριστεί ελαφρυντικό. «Απαράδεκτη και επικίνδυνη» χαρακτηρίζει, μιλώντας στο Newsbomb.gr, την κατάργηση της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων τους, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, Χρίστος Μυλωνόπουλος.
INTIME
13'

«Εγκληματική οργάνωση, ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», είναι η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώπιον του οποίου εισήχθη η υπόθεση, η εκδίκαση της οποίας κράτησε περισσότερα από πέντε χρόνια και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου.

Το δικαστήριο, καταδικάζοντας ως ενόχους την πλειοψηφία των κατηγορουμένων, αποδέχτηκε τη ναζιστική φύση της οργάνωσης και τα κίνητρα, με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ξεκίνησε και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία που θα οδηγήσει στη λήξη της δίκης, με την ανακοίνωση των ποινών.

Με τα βλέμματα όλων στραμμένα στο δικαστήριο, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών Χρίστος Μυλωνόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr για την ιστορική και πρωτοφανή για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα απόφαση, αλλά και για την ποινική μεταχείριση, της οποίας θα τύχουν οι καταδικασθέντες, ανάλογα με την ποινή που θα τους επιβληθεί.

«Δεν μπορώ να αναφερθώ στη συγκεκριμένη απόφαση, γιατί είναι εκκρεμής και σε εξέλιξη η διαδικασία. Όμως, πρόκειται για απόφαση, που οριοθετεί τη σχέση μεταξύ της πολιτικής δράσης και της ποινικής πλευράς, όπου έχουμε την τέλεση αξιόποινων πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, με έναυσμα την ιδεολογία. Είναι προφανές, ότι κρίθηκε, ότι στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει εγκληματική οργάνωση, με τέλεση επαναλαμβανόμενων πράξεων από ομάδα, με σκοπό την τέλεση αξιόποινων πράξεων», σχολίασε ο κ. Μυλωνόπουλος.

Όπως είπε, το δικαστήριο εξετάζοντας την υπόθεση, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι υπήρξε από άτομα συγκεκριμένης ιδεολογίας συμφωνία περί εγκληματικής οργάνωσης, που αποτελείται, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, από τουλάχιστον τρία άτομα, με ιεραρχική δομή και μονιμότητα, με την τέλεση των αξιόποινων πράξεων να μην απαιτείται να γίνουν από συγκεκριμένο άτομο.

Καταργήθηκε η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων

Όσον αφορά στη νομοθεσία, ο κ. Μυλωνόπουλος διευκρίνισε, ότι ο Ποινικός Κώδικας παλιά περιόριζε κάθε κακούργημα αδιακρίτως. «Η ποινική μεταχείριση είναι πολύ ηπιότερη σήμερα σε σχέση με το προγενέστερο καθεστώς», είπε και εξήγησε τι ισχύει:

«Ο νέος Ποινικός Κώδικας έχει καταργήσει την αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, πράγμα απαράδεκτο και επικίνδυνο. Αυτό σημαίνει, ότι θα μπορούν να ασκούν κανονικά το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν προβλέπεται σε καμία περίπωση αποστέρηση πολιτικών δικαιμάτων, εκτός εάν ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος θα το ρυθμίζει εκεί, προβλέποντας κώλυμα. Με βάση τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων έχει τελειώσει. Και μάλιστα, ακόμα κι αν επανέλθει η διάταξη όπως ήταν, δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς θα ισχύει ο ενδιάμεσος επιεικέστερος νόμος».

Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, όπως εξήγησε ο καθηγητής, για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, προβλέπεται ποινή 10 έως 15 έτη, ενώ παλιά ήταν 10 έως 20 έτη.

«Εάν πάρουν ένα ελαφρυντικό, η ποινή πέφτει στα 2 με 8 έτη. Το δικαστήριο θα έχει δικαίωμα δηλαδή, να επιβάλει στον διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση και 2 και 3 και 4 και 5 και 8 χρόνια. Αν υποθέσουμε, ότι το δικαστήριο του επιβάλει το ανώτερο, τα 8 έτη, αν δεχτούν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, που είναι ένα τυπικό κριτήριο, ο καταδικασθείς έχει δικαίωμα στα τρία πέμπτα της ποινής, να ζητήσει υφ'όρων απόλυση. Τα τρία πέμπτα της ποινής είναι περίπου 4,5 χρόνια. Εάν όμως κάνει μεροκάματα, είναι 2 χρόνια και 3 μήνες. Αν αφαιρέσουμε δε τυχόν κράτηση στην οποία έχουν υποβληθεί, σε λίγο βγαίνουν έξω».

Διαφορετική είναι η ποινική μεταχείριση, εάν γίνει δεκτό, ότι κάποιος ευθύνεται και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και για ανθρωποκτονία.

«Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν άλλα ζητήματα. Εάν δεχτούμε ότι η εγκληματική οργάνωση είναι διαρκές έγκλημα, που έτσι συνελήφθησαν κι αυτοί, τότε η συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση μαζί με την ανθρωποκτονία θεωρούνται ότι είναι εγκλήματα που συρρέουν κατ'ιδέαν. Σε περίπτωση κατ'ιδέαν συρροής έχουμε ηπιότερη μεταχείριση, από ό,τι εάν πρόκειται για δύο εγκλήματα που τελέστηκαν με δύο ξεχωριστές πράξεις, πράγμα που σημαίνει ότι, εάν αυτός που κρίθηκε ένοχος και για τα δύο εγκλήματα, πάρει και για τα δύο εγκλήματα ελαφρυντικό, τότε το μάξιμουμ της ποινής (επειδή θα του αναγνωριστεί ελαφρυντικό, άρα θα πέσει από τα ισόβια για την ανθρωποκτονία) θα είναι 15 χρόνια για την ανθρωποκτονία με ελαφρυντικό συν 8 χρόνια για τη διεύθυνση με ελαφρυντικό, αλλά αυτά τα δύο δεν θα αθροιστούν και η ποινή θα ανέβει το πολύ στο μάξιμουμ του είδους της ποινής, που είναι 15 χρόνια και δεν θα επιβαρυνθεί παραπάνω», πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μυλωνόπουλος, ο Κώδικας δόθηκε στη διαβούλευση αρχές του 2019 και η διαβούλευση έληξε 27 Μαρτίου του 2019, ενώ η δίκη της Χρυσής Αυγής είχε αρχίσει χρόνια πριν.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με την έδρα του Γιάννη Λαγού στο Ευρωκοινοβούλιο, ο καθηγητής εξήγησε:

«Υπάρχει προεδρικό διάταγμα που ορίζει τα κωλύματα εκλογιμότητας και πότε χάνει την έδρα του (π.δ. 26/2012), που λέει ότι κάποιος χάνει την έδρα του, εάν αποστερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων, συνεπεία καταδίκης. Ο νόμος δυστυχώς, πλέον, δεν το προβλέπει. Εκτός αν θεωρηθεί, ότι τέλεσε την πράξη κατά παράβαση των καθηκόντων του ως ευρωβουλευτή, που είναι πολύ τραβηγμένη ερμνηνεία. Δεν πήγε για παράδειγμα, να υπεξαγάγει έγγραφα του Ευρωκοινοβουλίου ή να βάλει μπουρλότο στο Ευρωκοινοβούλιο. Το εάν χάσει την έδρα του, είναι θέμα ερμηνείας της διάταξης για την αποστέρηση δικαιωμάτων λόγω έκπτωσης από αξιώματα ή μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να αποφασίσει».

Ολόκληρη η απόφαση - Τι απεφάνθη το Δικαστήριο

Συνολικά η απόφαση του δικαστηρίου είναι η ακόλουθη:

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους: Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ' ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Τα ελαφρυντικά που ζητούν οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Η διαδικασία μετά την ανάγνωση της απόφασης συνεχίστηκε στο δικαστήριο, με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, με τον συνήγορο του να ζητά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Όπως ανέφερε ο συνήγορος, «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλή συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. «Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε. Έχει τηρήσει ολες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πως διηύθυνε και τί διηύθυνε...», επεσήμανε ο εκ των συνηγόρων του και συνέχισε: «Αν ειναι να κανουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πηρα χαμπάρι, τοτε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξερω που βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ηταν γενικός γραμματέας ενος νόμιμου πολιτικού κόμματος».

Αναφορικά με το σύννομο βίο, υποστήριξε πως ο Νικ. Μιχαλολιάκος δεν έχει εχει καμία καταδίκη. «Εχει παράξει έργο και ας μην ειναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» αναφέρθηκε. Για τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά, η υπεράσπιση, είπε: «Εν αγνοια του τελεστηκε ένα αδικημα, λοιδορήθηκε και προφυλακιστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».

Και κατέληξε η πλευρά του Νικ. Μιχαλολιάκου: «Δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο, αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;».

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά και αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. Σύμφωνα με τη συνήγορο, ο εντολέας του «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» και προσέθεσε πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου, καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης «λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας», είπε η υπεράσπισή του, αιτούμενη τρία ελαφρυντικά. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης, αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης, η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί». Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κ. Κασιδιάρη, «η απόφαση είναι προδήλως εσφαλμένη» και ασφαλώς «θα καταθέσουμε έφεση». Οι συνήγοροι ανέφεραν επίσης, πως ο εντολέας τους υπέστη σκόπιμα έναν «ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας».

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρίνοταν ένοχη για «τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη». Ο συνήγορός της τόνισε επίσης, ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος».

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Ιω. Λαγός αιτήθηκε κι αυτός τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο συνήγορος του αναφέρθηκε στις δράσεις του Ιω. Λαγού υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».

Ο πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος ζήτησε τα ίδια τρία ελαφρυντικά με τους συγκατηγορούμενούς του, καθώς και εκείνο της έμπρακτης μετάνοιας. «Από 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα, με ανδρισμό, σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπερασπιστής του, επισημαίνοντας ότι ο Νικ. Μίχος αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα.

«Να μην εξοντωθεί ο Κ. Μπαρμπαρούσης», ζήτησε ο συνήγορος του καταδικασθέντα, αιτούμενος τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων. «Υπάρχει μία ασυμβατότητα απόφασης και εισαγγελικής πρότασης που δημιουργεί την προσδοκία ότι στην κατ έφεση δίκη που θα έχει διαλυθεί το κόμμα θα γίνει σε άλλες συνθήκες» είπε υποστηρίζοντας πως δεν γινεται να τοποθετηθούν οι συνηγοροι επί των ελαφρυντικών όταν δεν γνωρίζουν το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης. «Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων. Η εγκληματική οργάνωση σε τί προσδοκούσε; Δεν έχω αιτιολογία...» κατέληξε η υπεράσπισή του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μάγδα Φύσσα: Συγκλόνισε έξω από το Εφετείο - «Κερδίσαμε ένα κομμάτι, τίποτα δεν τελείωσε»