Κρυμμένοι θησαυροί από... βινύλιο! Στην Κατερινή η πρώτη βινυλιοθήκη της χώρας

Οι παλιοί ξεχασμένοι δίσκοι από βινύλιο, που κάποτε συντρόφευαν τους ανθρώπους σε ποικίλα μουσικά μονοπάτια αποκτούν «δεύτερη ζωή» στην Κατερίνη.
4'

Η διοίκηση του δήμου δημιούργησε την πρώτη Βινυλιοθήκη στη χώρα, όπου μέσα από τους δίσκους, οι νεότεροι έχουν τη δυνατότητα να μάθουν την εξέλιξη της μουσικής και οι παλιοί να «ταξιδεύουν» σε στιγμές του παρελθόντος, τότε που άκουγαν τα αγαπημένα τους τραγούδια τοποθετώντας τη βελόνα σε δίσκους βινυλίου επάνω σε γραμμόφωνα και πικ απ.

Η ιδέα για την πρώτη Βινυλιοθήκη «γεννήθηκε» πριν από λίγο καιρό, όταν εργαζόμενοι στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Κατερίνης, στο πλαίσιο τακτοποίησης των αποθηκών, βρήκαν μέσα σε μαύρες σακούλες περίπου 2500 δίσκους βινυλίου, μέρος της συλλογής του δημοτικού ραδιοφώνου της πόλης. Οι δίσκοι με ελληνική και ξένη μουσική χρησιμοποιούνταν επί χρόνια για να βγαίνει στον «αέρα» το ραδιοφωνικό πρόγραμμα, όμως η έλευση των cd's τους «εξαφάνισε» εν μία νυκτί και τους οδήγησε στην αποθήκη, όπου και παρέμειναν τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Η διοίκηση του δήμου Κατερίνης αποφάσισε άμεσα να τους αξιοποιήσει. Τους μετέφερε στη δημοτική βιβλιοθήκη και αφού τους καθάρισε, τους αποθήκευσε σε ειδικά ράφια στο χώρο του Αναγνωστηρίου. Εκεί, έγινε η καταγραφή και η ταξινόμηση τους με αλφαβητική και χρονολογική σειρά, ενώ αγοράστηκε ένα ρετρό πικ απ, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να τοποθετούν τη βελόνα επάνω στο βινύλιο και ν' ακούνε το αγαπημένο τους τραγούδι, που τους «γυρίζει» σε στιγμές της εφηβείας και της νιότης τους.

Ύστερα απ' αυτή την εξέλιξη, ακολούθησε μία ακόμη ευχάριστη είδηση, καθώς ήρθε σε επαφή με τον δήμαρχο Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμο, και τους συνεργάτες του ένας αντιναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού που ζει μόνιμα στην Αθήνα. Ο Σπυρίδων Περβαινάς είχε μάθει για τον εντοπισμό των πρώτων 2500 δίσκων και θέλησε να χαρίσει κι αυτός τη δική του, ιδιαίτερα σπάνια συλλογή.

Τη συγκεκριμένη συλλογή την είχε ξεκινήσει ο πατέρας του κ. Περβαινά, ο οποίος την εμπλούτισε και τη διαφύλαξε και αυτή τη στιγμή αριθμεί 2000 δίσκους από βινύλιο και συλλεκτικά μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου, μεταξύ αυτών κι ένα παλιό πικ απ του 1950. Ο δήμαρχος άμεσα έστειλε τους συνεργάτες του στην Αθήνα και μετέφεραν τη συλλογή στην Κατερίνη. «Όλα αυτά είναι ένας θησαυρός. Τον οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος κ. Κουκοδήμος, ο οποίος ήδη επικοινώνησε με το υπουργείο Πολιτισμού καταθέτοντας αίτημα εκ μέρους του δήμου ώστε να δημιουργηθεί στην πόλη της Κατερίνης ένας μουσειακός χώρος.

Την άνοιξη του 2021 παραδίδεται το Πολιτιστικό Μέγαρο Μουσικής και στις σκέψεις της δημοτικής αρχής είναι να χρησιμοποιηθεί ένας χώρος του, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να μαθαίνουν την ιστορία της μουσικής και του βινυλίου. Αυτή τη στιγμή -και μετά τη δωρεά του κ. Περβαινά- είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία καταλογογράφησης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός κατάλογος, τον οποίο θα επισκέπτονται ηλεκτρονικά οι ενδιαφερόμενοι και θα γνωρίζουν εάν ο δίσκος που επιθυμούν υπάρχει στη συλλογή του δήμου Κατερίνης.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω έχουν αρχίσει αρκετοί ακόμη συλλέκτες να επικοινωνούν με τον δήμο Κατερίνης επιθυμώντας να προσφέρουν δίσκους βινυλίου, τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια τους κρατούν καλά φυλαγμένους. Γιατρός ήρθε σε επαφή με τον δήμαρχο λέγοντάς του ότι διαθέτει 500 δίσκους ελληνικής και ξένης μουσικής που επιθυμεί να τους δωρίσει, ενώ έναν αξιόλογο αριθμό προσωπικών δίσκων διαθέτει και ο ίδιος ο κ. Κουκοδήμος, καθώς ο αδελφός του ήταν λάτρης της μουσικής και του βινυλίου.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ακόμη τρεις νεκροί στην Ελλάδα - Ρεκόρ διασωληνωμένων