Δίκη Χρυσής Αυγής - Ποινές: Κάθειρξη 13 ετών για το «διευθυντήριο» πρότεινε η Εισαγγελέας
Ειδικότερα για την ηγετική ομάδα η εισαγγελέας πρότεινε ποινή κάθειρξης 13 ετών στον καθένα.
Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο καθώς και για τους, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Οι Μπαρμπαρούσης, Ζαρούλια, Ηλιόπουλος, Πατέλης, Πανταζής και υπόλοιποι κατηγορούμενοι για ένταξη που δεν έλαβαν ελαφρυντικό, ζητά να καταδικασθούν σε ποινή κάθειρξης 7 ετών.
Σημειώνεται ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά μόνο σε 4 πρώην βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν με της στάση τους και συγκεκριμένα στους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Στάθη Μπούκουρα, (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) Νίκο Μίχο (ειλικρινή μεταμέλεια) και Μιχάλη Αβράμη-Αρβανίτη (σύννομο βίο), οι οποίοι όπως όλα δείχνουν θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης κατά την τελική κρίση των δικαστών.
Με δεδομένα τα παραπάνω η πρόταση της Εισαγγελέως περιλαμβάνει ποινή φυλάκισης πέντε ετών για όσους κρίθηκαν καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και έλαβαν ελαφρυντικό.
Η μέγιστη ποινή που θα μπορούσε να προταθεί από την εισαγγελέα για τους καταδικασθέντες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση θα ήταν 6 έτη κάθειρξης.
Πρόταση για ισόβια στον Γιώργο Ρουπακιά
Για τους καταδικασθέντες για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, του Παύλου Φύσσα η εισαγγελέας πρότεινε να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών. Για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατέλη προτάθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών για τη συνέργεια σε ανθρωποκτονία και 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε όσους έλαβαν ελαφρυντικό η προτεινόμενη ποινή είναι τα 6 έτη κάθειρξη.
Για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης από 7-10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή πρότεινε ποινή κάθειρξης 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και 7 ετών κάθειρξη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να επιβληθεί ποινή 10 μηνών φυλάκισης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε θύμα. Εξαίρεση αποτελεί ο Χρήστος Χατζηδάκης ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό και για αυτόν ζήτησε ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κάθε πράξη.
Για α το αδίκημα της οπλοφορίας η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιακος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Γιώργος Γερμενής και ο Νίκος Μίχος.
Υπενθυμίζεται επίσης πως οι προτάσεις της Εισαγγελέως δεν είναι δεσμευτικές για το δικαστήριο.
Η μεθόδευση του Ιωάννη Λαγού
Αίσθηση αλλά και σημαντική καθυστέρηση στην πρόοδο της χθεσινής διαδικασίας προκάλεσε ωστόσο η μεθόδευση του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού να υποβάλει στο… παρά πέντε -μέσω του δικηγόρου του Κωνσταντίνου Πλεύρη- αίτημα για εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου για λόγους «μεροληψίας», όπως κατήγγειλε.
«Υπάρχουν υπόνοιες επηρεασμού του δικαστηρίου από όλα τα κόμματα και τα ΜΜΕ -ακόμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος του Λαγού ψέγοντας την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ότι επέτρεψε κατά τη διάρκεια της δίκης να μιλούν μάρτυρες για φασισμό, ναζισμό κ.λπ., αντί να τους διακόπτει.
«Πολιτικοποιήσατε μια ποινική δίκη. Οφείλατε να κάνετε μια δήλωση ότι εδώ δεν δικάζονται ιδέες. Δεν μπορεί όλα τα κομματόσκυλα να κάνουν δηλώσεις ότι νίκησε η Δημοκρατία, δεν δικάστηκε η Δημοκρατία (…) Εγώ είμαι ακροδεξιός. Θέλετε να με πείτε φασίστα; Πείτε με. Θα δικαστώ για τις ιδέες μου;».
Τελικώς το αίτημα του καταδικασμένου για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», αφού εξετάστηκε υπό νέα σύνθεση δικαστών (χωρίς αναπληρωματικούς), απορρίφθηκε μετά από διάσκεψη περίπου 3 ωρών.
«Ο Ιωάννης Λαγός υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας του από τα ΜΜΕ, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πολιτικούς. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχει κρίνει ότι οι δημόσιες δηλώσεις αποτελούν παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας. Πλην όμως αυτές οι δηλώσεις έγιναν εκτός δικαστηρίου. Δεν προέκυψαν πράξεις ή παραλείψεις του δικαστηρίου που να μπορούν να δικαιολογήσουν μεροληψία», ανέφερε η πρόεδρος.
Πάντως τις θέσεις του συνηγόρου του Λαγού, Κωνσταντίνου Πλεύρη σχολίασε δηκτικά ακόμη και ο γιος του, Θάνος Πλεύρης, γράφοντας στο Twitter: «Η υποβολή αιτήματος εξαίρεσης σε δικαστές που εφάρμοσαν τον νόμο και απέδωσαν δικαιοσύνη, μετά την έκδοση της απόφασης, γίνεται προσχηματικά και εκθέτει όποιον την υποβάλλει. Η Δημοκρατία διασφάλισε δίκαιη δίκη και οι αρνητές της κρίθηκαν ένοχοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν».
«Μου είπαν ότι θα με σκοτώσουν»
Την ίδια στιγμή και μετά την καταδικαστική απόφαση της δικαιοσύνης, πληθαίνουν οι καταγγελίες των θυμάτων της οργάνωσης.
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Βαγγέλης Παπαμιχαήλ, θύμα της Χρυσής Αυγής και μέλος νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι δέχτηκε επίθεση τρεις φορές και κατήγγειλε στοχοποίησή του από τοπικά στελέχη της οργάνωσης στη Σαλαμίνα.
«Με κυνήγησαν περίπου 15 άτομα και την γλύτωσα τυχαία. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χρυσής Αυγής μου υποσχέθηκε ότι δε θα φύγω ζωντανός από την περιοχή μου».
Ο κ. Παπαμιχαήλ τόνισε ότι μετά την καταδικαστική απόφαση της δικαιοσύνης τα τοπικά στελέχη δρουν υπόγεια πλέον και συνεχίζουν τις άσχημες συμπεριφορές, ενώ δήλωσε ότι αρκετοί έχουν μετακομίσει σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Δεν θα πάνε στον Κορυδαλλό οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής