Δίκη Χρυσής Αυγής ποινές - Β. Χειρδάρης στο Newsbomb.gr: Ποιοι θα φύγουν ελεύθεροι από το δικαστήριο

Δίκη Χρυσής Αυγής - Απόφαση: Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των ποινών σε βάρος των καταδικασθέντων, ο Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω Βασίλης Χειρδάρης, μιλά στο Newsbomb.gr για την «επόμενη μέρα» της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ποιοι θα φύγουν ελεύθεροι από το δικαστήριο, ποια θα είναι η «τύχη» του Λαγού, ο οποίος δεν μπορεί να συλληφθεί, έχοντας ασυλία ως ευρωβουλευτής. Τα χρονικά περιθώρια για την έναρξη της εκδίκασης των εφέσεων και η πίεση, που ασκήθηκε στο δικαστήριο από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους πολίτες, που ζητούσαν την καταδίκη των -μέχρι πρότινος- κατηγορουμένων και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα ως προς το τεκμήριο της αθωώτητας και το ζήτημα της δίκαιης δίκης.
INTIME
8'

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, για την ανακοίνωση των ποινών σε βάρος των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, o δικηγόρος παρ'Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Χειρδάρης, περιγράφει τα επόμενα στάδια, αναλόγως των ποινών, εξηγώντας ποιοι θα φύγουν ελεύθεροι από το δικαστήριο μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, σημειώνοντας ταυτόχρονα το χρονικό περιθώριο για την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό, ώστε να προληφθεί η παραγραφή των πλημμελημάτων.

Ακόμη, αναφέρεται στην κατάργηση της ποινής αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων από τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, χαρακτηρίζοντας την «αναχρονιστική» και αναλύει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τις ελληνικές Αρχές και την Ευρωβουλή, προκειμένου να χάσει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γιάννης Λαγός.

Τα πάντα θα κριθούν στη «φυλάκιση» αντί για κάθειρξη

Όσον αφορά στην πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών, που ήταν 13 χρόνια για τους καταδικασθέντες ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση και όχι 15 που είναι το ανώτατο βάσει ΠΚ όριο, ο κ. Χειρδάρης είπε:

«Το πλαίσιο της ποινής είναι 5 έως 15 χρόνια, δηλαδή πρότεινε μία ποινή, που είναι δηλαδή κοντά στο ανώτατο. Δεν είναι επιεικής η πρόταση της εισαγγελέως, είναι εύλογη. Ως προς τους άλλους, που οι ποινές που προβλέπονται είναι 5 με 10 χρόνια και προτείνει 7, είναι σχεδόν στο ήμισυ του πλαισίου. Θεωρώ ότι γενικά οι προτεινόμενες ποινές κινούνται σε λογικά πλαίσια».

«Πάντως, πρέπει να πούμε, ότι σε αυτούς για τους οποίους αναγνώρισε ελαφρυντικά, ζητάει ποινή φυλάκισης και όχι κάθειρξης 5 ετών. Τα πέντε χρόνια μπορεί το δικαστήριο, να τα χαρακτηρίσει και ως φυλάκιση και ως κάθειρξη. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν χαρακτηριστούν ως φυλάκιση, δεν μπαίνουν μέσα στη φυλακή, γιατί είτε θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα ή θα μετατραπεί σε χρηματική ποινή. Σε όποιον δηλαδή επιβληθεί φυλάκιση, δεν μπαίνει στη φυλακή. Θα δώσει είτε αναστολή, αν δικαιούται, είτε αν δεν δικαιούται, θα μετατρέψει την ποινή σε χρηματική και μπορεί να δώσει έως και 36 δόσεις», σημείωσε ο κ. Χειρδάρης.

«Αναχρονιστική» η αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων - Πολλές οι καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Όσον αφορά στην κατάργηση της ποινής της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων από τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο κ. Χειρδάρης είναι ξεκάθαρος.

«Κατηγορηματικά, ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν προβλέπει αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων. Ο μόνος τρόπος για να τους επιτραπεί να εκλέγονται, γιατί αυτό είναι το βασικότερο, είναι να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τις επόμενες εκλογές. Άρα, είναι στα χέρια της Βουλής και της κυβέρνησης. Αυτό το κομμάτι βγήκε από τον Ποινικό Κώδικα και τώρα, η επιτροπή που κατήρτησε τον Ποινικό Κώδικα, λέει στον κοινό νομοθέτη, "ασχολήσου εσύ, με το εάν θα πρέπει να μπορούν να εκλέγονται"», είπε.

Ο κ. Χειρδάρης, ο οποίος ήταν στην πρώτη επιτροπή, βάσει της οποίας βγήκε ο νέος Ποινικός Κώδικας, υπογράμμισε πάντως το εξής:

«Κάτι που πρέπει να πούμε όμως, είναι πρώτον, ότι είναι αναχρονιστική αυτή η παρεπόμενη ποινή και δεύτερον, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επανειλημμένως έχει καταδικάσει για τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και ιδίως την Ιταλία. Υπάρχουν πολλές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που λένε ότι δεν συμβιβάζεται με μία τυπική απόφαση η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων».

Πώς μπορεί να χάσει την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γιάννης Λαγός

Τι σημαίνει αυτό όμως για την έδρα του Λαγού στην Ευρωβουλή;

«Αυτή τη στιγμή, δεν του απαγορεύεται του Λαγού και οποιουδήποτε να εκλέγεται και να εκλέγει. Στην Ευρωβουλή, εξακολουθεί να είναι ευρωβουλευτής και δεν μπορεί να συλληφθεί, γιατί έχει ασυλία. Για να αρθεί η ασυλία, πρέπει να ακολουθηθεί ολόκληρη διαδικασία».

«Και η διαδικασία είναι, ότι πρέπει να αποσταλεί αίτημα από τις ελληνικές αρχές στην Ευρωβουλή, ο πρόεδρος της οποίας πρέπει να την ανακοινώσει στην Ολομέλεια και να το αναθέσει σε μία νομική επιτροπή. Η νομική επιτροπή κάνει εισήγηση, για το εάν θα πρέπει να αρθεί η ασυλία ή όχι και αποφασίζει, μόλις κατατεθεί η εισήγηση της επιτροπής, αμέσως μετά την κατάθεση, η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ευρωβουλής. Οι συνεδριάσεις της Ευρωβουλής σε Ολομέλεια είναι συνήθως από 3 έως 6 τον μήνα και εκτιμώ ότι σε χρόνο, μάλλον προς το τέλος Νοεμβρίου θα αποφασίσουν ή και Δεκέμβρη, όχι νωρίτερα», εξήγησε.

«Θεωρώ, ότι ο εισαγγελέας της εκτέλεσης των ποινών του Εφετείου θα στείλει το αίτημα στο Υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο θα το διαβιβάσει στην Ευρωβουλή ή και ο εισαγγελέας απευθείας στην Ευρωβουλή. Η διαδικασία δεν προσδιορίζεται επακριβώς, είναι θέμα ερμηνείας και εφόσον ανακοινωθεί στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, θα πρέπει να αποφασίσει ο πρόεδρος», πρόσθεσε.

Αγώνας δρόμου για να μην παραγραφούν τα πλημμελήματα

Ακόμη, ως προς την έφεση που αναμένεται να ασκήσουν οι καταδικασθέντες και το πόσο χρόνο θα πάρει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, επεσήμανε:

«Ένα κομμάτι είναι ότι θέλει χρόνο, να καθαρογραφεί η απόφαση. Από την άλλη πλευρά πρέπει όμως, σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο να γίνει πριν τις 21 Σεπτεμβρίου του 2021, οπότε και ξεκινούν να παραγράφονται τα πλημμελήματα. Τα πλημμελήματα παραγράφονται σε 8 χρόνια, δηλαδή στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021. Άρα, δεν θα αργήσει πολύ η εκδίκαση των εφέσεων».

Ποιοι θα φύγουν ελεύθεροι από το δικαστήριο - Σε ποιους θα δοθεί αναστολή

«Μόλις εκδοθούν οι αποφάσεις και οι ποινές, πρέπει να πει το δικαστήριο, αν έχει η έφεση ανασταλτικό αποτέλεσμα. Θα το πούν πιστεύω, όπως συμβαίνει συνήθως, σε όσους έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση. Για τους άλλους είναι θέμα του δικαστηρίου. Θεωρώ, ότι η έφεση δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα για τον Ρουπακιά. Αν του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, αποκλείεται να του δοθεί. Για τους άλλους, έχει δικαίωμα το δικαστήριο να αποφασίσει να έχει η έφεση ανασταλτικό αποτέλεσμα. Είναι θέμα δικαστηρίου. Κατά την άποψή μου, δεν θα είναι εύκολο, να δώσει αναστολή, υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί», εξήγησε ο κ. Χειρδάρης.

«Είναι πολύ βασικό, σε ποιους θα πει, ότι η έφεση θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Σε όσους το πει, φεύγουν ελεύθεροι από την αίθουσα του δικαστηρίου, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση και να εκδοθεί η απόφαση στο Εφετείο».

«Θεσμικά μη ορθή» η πίεση του κόσμου στο δικαστήριο για καταδίκη των κατηγορουμένων

Καταλήγοντας, ο έγκριτος νομικός σημείωσε ότι «η δίκη αυτή έχει ιστορική σημασία και για το θέμα, ότι έχουμε την καταδίκη ενός κόμματος, που έχει φασιστικά στοιχεία, αλλά και από την άλλη γιατί έχει μία ιδιομορφία, ότι δεν έχει ξαναγίνει παγκοσμίως, να συγκεντρώνονται χιλιάδες κόσμος και να απαιτούν την ενοχή των κατηγορουμένων».

«Υπάρχει μία πίεση ασυνήθιστη προς το δικαστήριο, που εγείρει θέματα κατά πόσον το δικαστήριο μπορεί, εντελώς ανεξάρτητα, να αποφασίσει. Αν και πιστεύω, ότι αυτοί οι δικαστές, οι συγκεκριμένοι, είναι άνθρωποι που δεν επηρεάζονται. Δεν είναι όμως θεσμικά ορθό, αυτή η πίεση που γίνεται. Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, με το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Και ξέρετε, σ'αυτό το θέμα κι επειδή ασχολούμαι με τα θέματα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μπορούν να προκύψουν προβλήματα και από πλευράς τεκμηρίου της αθωώτητας με τις δηλώσεις των πολιτικών και από πλευράς δίκαιης δίκης, υπό την έννοια της πίεσης που ασκήθηκε στο δικαστήριο. Αλλά, ας ελπίσουμε, ότι θα διορθωθούν αυτά στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο», είπε χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι η δίκη κράτησε περισσότερο από πέντε χρόνια, η πίεση αυτή ασκήθηκε, αν και στο τελευταίο στάδιο, πριν την ανακοίνωση της απόφασης, σύμφωνα με τον κ. Χειρδάρη, ο οποίος υπογράμμισε:

«Έχω κριτικάρει επανειλημμένως κατά της Χρυσής Αυγής. Αλλά, θεσμικά, είναι φοβερό, όταν κάποιος κατηγορείται, να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλήθος, που ζητά την καταδίκη του».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr