Χτυπά και τους νέους ο κορονοϊός: Από 18-39 ετών το 45% των νέων κρουσμάτων
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα ποιοτικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Η Ελλάδα το Σάββατο «έσπασε» το φράγμα των 500 νεκρών από την αρχή της πανδημίας, την ώρα που οι διασωληνωμένοι κυμαίνονται σταθερά πάνω από 80.
Όπως φαίνεται από την ανάλυση των στοιχείων που δίνει ο ΕΟΔΥ στην δημοσιότητα η διασπορά του ιού είναι μεγάλη και ανεξέλεγκτη καθώς στο στόχαστρο του μπαίνουν και οι νεαρότερες ηλικίες.
Από τα 482 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο άνω του 45% ανήκει στην ηλιακή ομάδα 18-39 ετών, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται και 40 παιδιά έως 18 ετών.
Τα νούμερα δεν λένε ψέματα και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι ακόμα και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι στον κορονοϊό. Τα νούμερα «δείχνουν» επίσης ότι τα μέτρα προστασίας για τον φονικό ιό δν τηρούνται στον βαθμό που θα έπρεπε.
Η ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών είναι αυτή που κυκλοφορεί περισσότερο στις πόλεις, αφού είναι πιο δραστήριοι και έχουν και περισσότερες αντοχές από τους μεγαλύτερους σε ηλικία που μπορεί να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ το πρωί, αλλά μετά το μεσημέρι συνήθως κλείνονται στο σπίτι τους.
Κατά κανόνα δε σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι περισσότεροι ηλικιωμένοι τηρούν ευλαβικά τα μέτρα.
Αντίθετα, άτομα νεαρότερης ηλικίας εμφανίζονται πιο «ατρόμητα» και δεν εντάσσουν στα αγαπημένα και αναγκαία αξεσουάρ τους τη μάσκα και το αντισηπτικό ή και να το κάνουν δεν το κάνουν σωστά.
Αυτές οι ενέργειες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τον κορονοϊό με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τόσο για τους ίδιους όσο και για το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους. Οι περισσότεροι δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι η κοινωνική ευθύνη που αναλαμβάνει ο κάθε πολίτης σε αυτή τη δύσκολη και επικίνδυνη συγκυρία της πανδημίας είναι τεράστια.
Η ηλικιακή κατανομή
Σε ότι αφορά τα συνολικά κρούσματα κορονοϊου στη χώρα που έχουν φθάσει συνολικά τα 24.932, η πλειοψηφία τους ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 18-39 ετών.
Αναφορικά με τις συνέπειες της μόλυνσης από κορονοϊό σε αυτές τις ηλικίες, ευτυχώς ο αριθμός των διασωληνώσεων και ακόμη χειρότερα των θανάτων είναι μικρός, αλλά… υπαρκτός.
«Δύσκολος χειμώνας» - Ανησυχία των επιστημόνων για τα κρούσματα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί μετά και το αρνητικό ρεκόρ των 508 κρουσμάτων κορονοϊού την Παρασκευή (16/10).
Από τα νέα κρούσματα, 46 συνδέονται με γνωστές συρροές και 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και πάλι η Αττική με 207 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Παράλληλα, 83 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 66 έτη, ενώ 24 (28.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η κυρία Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος Ένωσης Γιατρών Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), επεσήμανε χαρακτηριστικά πως: «μπαίνουμε στο χειμώνα με μεγάλες δυσκολίες που δεν ξέρω πώς το θα ξεπεράσουμε. Από εδώ και πέρα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, δεν περιμέναμε πως τα κρούσματα θα αυξηθούν τις τελευταίες ημέρες, πιστεύαμε για μια ευθεία της καμπύλης, δυστυχώς δεν έγινε έτσι».
Μάλιστα, πρόσθεσε πως παρόλο που πέρασαν τρεις εβομάδες από τα μέτραπου είχαν ανακοινωθεί, αυξήθηκαν οι νεκροί, τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις (25 θάνατοι σε τρεις μέρες), και αυτό δεν είναι καλός δείκτης, ενώ όλοι αυτοί οι παράμετροι φανερώνουν πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι πολύ δύσκολο.
«Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων τον χειμώνα, στόχος είναι να μειωθούν γιατί αν φτάσουμε τον Νοέμβριο και με τη γρίπη τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα» υπογράμμισε η κυρία Παγώνη.
Από την πλευρά του και ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ALPHA τόνισε αρχικά πως τα μέτρα δεν τηρούνται πλήρως, υπάρχουν συγχρωτισμοί που δεν θα έπρεπε τέτοια εποχή.
«Είμαστε σε καλή θέση σε σχέση με την ΕΕ, έχουμε σταθερά επίπεδα τα κρούσματα, αλλά θέλουμε να τα μειώσουμε ενόψει χειμώνα. Να μπούμε στη χειμερινή περίοδο με Rt κάτω από 1» ανέφερε ο καθηγητής.
Ακόμη, σημείωσε πως η κατάσταση στα γηροκομεία της χώρας είναι σοβαρή και κάλεσε τους εργαζόμενους να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι έχουν χαλαρώσει, επειδή στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικοί και γενικότερα παρατηρούνται έντονα φαινόμενα συνωστισμού με τη διασπορά της νόσου να συνεχίζεται κανονικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Συναγερμός στη Φθιώτιδα - 200 άτομα σε καραντίνα μετά από κρούσμα σε εργοστάσιο