Δήμαρχος Κοζάνης στο Newsbomb.gr: Το νοσοκομείο της πόλης έχει φτάσει στα όριά του

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κοζάνη που από την περασμένη Παρασκευή (16/10) μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου βρίσκεται σε τοπικό lockdown. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας το νοσοκομείο της πόλης έχει φτάσει στα όριά του.

Δήμαρχος Κοζάνης στο Newsbomb.gr: Το νοσοκομείο της πόλης έχει φτάσει στα όριά του
4'

«Το νοσοκομείο Κοζάνης μετά την αύξηση των κρουσμάτων έχει φτάσει τα όριά του. Ασθενείς με Covid – 19 διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία. Για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη η δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας», δήλωσε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος της Κοζάνης.

Όσον αφορά την κατάσταση στην πόλη o κ. Μαλούτας μας κάνει γνωστό ότι: «η κατάσταση στην πόλη θυμίζει την Άνοιξη με το γενικό lockdown σε όλη τη χώρα με τη μόνη διαφορά ότι τα σχολεία είναι ανοιχτά εκτός από ορισμένα που έχουν βρεθεί κάποια κρούσματα και παραμένουν κλειστά. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που κυκλοφορούν στην πόλη και όλοι με μάσκες τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Η ενημέρωση που έχω είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι κυρίως σε νέους, κάτω των 40 ετών» λέει στο Newsbomb.gr ο Δήμαρχος Κοζάνης.

Οι λόγοι που οδήγησαν στο μίνι lockdown

Οι λόγοι που οδήγησαν την Πολιτική Προστασία με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να θέσουν την Περιφερειακή ενότητας Κοζάνης για 14 ημέρες στο επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας συνοψίζονται στους εξής:

  • Το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύ στην Κοζάνη: 227 ενεργά κρούσματα, δηλαδή 227 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 και 554 επαφές αυτών σε περιορισμό. Μόνο την Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 22 νέα κρούσματα.
  • Τα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών ξεπέρασαν το κριτήριο που έχει υιοθετήσει η ΕΕ.
  • Η συνεχής αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Εκτός από τα 22 νέα κρούσματα την Πέμπτη τρεις κάτοικοι Κοζάνης εισήχθησαν στο Μαμάτσειο νοσοκομείο.
  • Η αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, όπως δείχνουν τα περισσότερα από 220 ενεργά κρούσματα και οι 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση.
  • Οι δεκάδες μικρές διάσπαρτες, επικίνδυνες όμως εστίες κορονοϊού σε όλη την περιοχή

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

  • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
  • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
  • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
  • Κινηματογραφικές προβολές
  • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
  • Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
  • Μουσικές σκηνές
  • Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
  • Παιδότοποι
  • Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
  • Γυμναστήρια
  • Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
  • Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
  • Συνέδρια / Εκθέσεις
  • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση, για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

«Η απόφασή μας βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η Ε.Ε., τη συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση, αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, η Κοζάνη κατέγραψε 22 νέα περιστατικά με Covid-19.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Θα πεθάνουν οι μισοί από τους 100 ασθενείς που θα μπουν στις ΜΕΘ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή