Κορονοϊός: Νέα μέτρα φέρνει το ρεκόρ κρουσμάτων - Οι επίφοβες περιοχές για lockdown

Κορονοϊός: Εξαιρετικά δυσχερής παρουσιάστηκε η εικόνα της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας την Τρίτη (20/10)
IN TIME
8'

Η κρισιμότητα της κατάστασης, αποτυπώθηκε κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτών για την εξάπλωση του ιού, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Τα κρούσματα Covid 19 έκαναν νέο «άλμα», φτάνοντας τα 667 ενώ υπό πίεση παραμένει και το σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός.

«Πρωταγωνίστρια» της εν λόγω κατάστασης παραμένει και η Αττική, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση είναι εύθραυστη, άρα ακόμα επικίνδυνη και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση.

Την ίδια ώρα, κρίσιμα είναι τα πράγματα και στη Θεσσαλονίκη μετά και τα τελευταία αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται στην πόλη. Από τα 667 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα, τα 250 αφορούν την Αττική και τα 125 τη Θεσσαλονίκη, ενώ στο επίκεντρο των επιστημόνων μπαίνει η Καστοριά, οι Σέρρες και τα Ιωάννινα.

Μάσκες παντού και τοπικά lockdown

Νυχτερινή σύσκεψη στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε άλλωστε την Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα να εκτιμούν την κατάσταση. Αν και δεν αποφασίστηκαν νέα μέτρα, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι αποφάσεις μετατίθενται για Παρασκευή, όπου θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη.

Πάντως η Θεσσαλονίκη είναι μία ανάσα να μπει από το «επίπεδο 3», ενώ μπορεί να μπει ακόμη κι εντός της ημέρας,. Ενώ, Ιωάννινα και Καστοριά βρίσκονται ένα βήμα πριν από το τοπικό lockdown – όπως αυτό που ισχύει ήδη στην Κοζάνη.

Στο «τραπέζι» έπεσε ξανά η πρόταση για καθολική χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον για τις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο – και η Αττική - αλλά δεύτερο χρόνο.

Η κρίσιμη ηλικιακή ομάδα 18-39

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ανησυχία προκαλεί η μετακίνηση των νέων από περιοχή σε περιοχή. Συχνό φαινόμενο αποτελεί η διασπορά τους από μια πόλη στην οποία υπάρχουν περιοριστικά μέτρα με το κλείσιμο καταστημάτων σε άλλη για να διασκεδάσουν, γεγονός που αδιαμφισβήτητα «τρομάζει» λοιμωξιολόγους και Πολιτική Προστασία.

Για ακόμη μια φορά η ηλικιακή ομάδα 18-39 είναι, για τους λοιμωξιολόγους, ο νούμερο ένα μεταδότης του κορονοϊού, αφού η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα και με όσα είπε το απόγευμα ο Γκίκας Μαγιορκίνης έχει το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Έως και 20% η “συμμετοχή” των νέων στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών» δείχνοντας πως η ηλικιακή ομάδα των 18 – 39 ετών συμβάλλει στην περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού. «Οι νέοι από 18 έως 39 ετών αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το 60% με 70% των κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες» σημείωσε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε έκκληση στους νέους ζητώντας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι από τα χθεσινά κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 30 έτη και στην Αθήνα τα 33 έτη.

Τα νεαρής ηλικίας άτομα φαίνεται να προβλημάτισαν ιδιαίτερα και τον πρωθυπουργό κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα την Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε τον πρωθυπουργό στην ανάκληση της απόφασης για παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα και όπως επισήμανε το απόγευμα ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς τα δεδομένα των τελευταίων ωρών, καθώς και η κατάσταση στην Ευρώπη, οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην ανάκληση της απόφασης «καθώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα, τη στιγμή που θα πρέπει υπάρχει απόλυτη εγρήγορση».

Η κρισιμότητα της κατάστασης στη βόρεια Ελλάδα φαίνεται και από το γεγονός ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προσταστίας Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη στην Καστοριά, για να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους τρεις δημάρχους της περιοχής, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη.

Πού εντοπίζονται τα 667 νέα κρούσματα

Ρεκόρ καταγράφηκε στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, 667 νέες μολύνσεις, ενώ 8 ασθενείς κατέληξαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Αναλυτικότερα πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα την Τρίτη:

Την Τρίτη, 20/10/2020, δηλώθηκαν 667 επιπλέον κρούσματα. Από τα 615 εγχώρια κρούσματα, τα 88 συνδέονται με γνωστές συρροές

Αναλυτικότερα:

– 45 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 125 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 27 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 30 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ ων οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ημαθίας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 39 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Την Τρίτη, ανακοινώθηκαν 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26.469, εκ των οποίων το 55.6% αφορά άνδρες.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών, έφτασε τους 531. Οι 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Συνολικά, 3.613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1568798 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 37842 δείγματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καστελόριζο: Εικόνες ντοκουμέντο! Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Ένοπλες Δυνάμεις