eDiplomas: Έρχεται πλατφόρμα για αντίγραφα τίτλων σπουδών

Αντίγραφα των τίτλων σπουδών τους ψηφιακά, αλλά και καταπολέμηση του φαινομένου των πλαστών πτυχίων μέσω της πλατφόρμας e Diplomas προωθεί η δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

eDiplomas: Έρχεται πλατφόρμα για αντίγραφα τίτλων σπουδών
Pixabay
3'

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συντονιστικής δράσης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υλοποίηση της εν λόγω πλατφόρμας συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, o υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης και ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Απόστολος Δημητρόπουλος στις 21 Οκτωβρίου 2020 με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της Βόρειας Ελλάδας. Η πλατφόρμα eDiplomas αφορά στην ψηφιακή πρόσβαση και διαχείριση των τίτλων σπουδών των ΑΕΙ, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του ελληνικού κράτους, gov.gr.

Βασικοί στόχοι της ψηφιακής λύσης eDiplomas, η οποία πρόκειται να τεθεί σύντομα προς αξιοποίηση από τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας αφού θα επιτρέπει στους πολίτες να λαμβάνουν αντίγραφα των τίτλων σπουδών τους ψηφιακά, ενώ αντίστοιχα θα υπάρξει μείωση του διοικητικού φόρτου των ΑΕΙ.

Παράλληλα, μέσω της συγκεκριμένης δράσης, αναμένεται να υπάρξει καταπολέμηση του φαινομένου των πλαστών πτυχίων, καθώς και έγκαιρη διασύνδεση της χώρας με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα θα πιστοποιούνται οι τίτλοι σπουδών που εκδίδονται από αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς φορείς με σημείο εκκίνησης τους τίτλους των ελληνικών ΑΕΙ και αναγνωρισμένων τίτλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του εξωτερικού. Σταδιακά, το πεδίο εφαρμογής θα διευρύνεται, εντάσσοντας τίτλους και πιστοποιήσεις από άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Σημειώθηκε επίσης ότι, κατά το σχεδιασμό της πλατφόρμας, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τη διατήρηση της αποκλειστικής αρμοδιότητας των Πανεπιστημίων όσον αφορά τη βεβαίωση των τίτλων σπουδών καθώς και για τα θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων του πολίτη και τον έλεγχο αυτών από τον ίδιο. Η πλατφόρμα eDiplomas βάζει τον πολίτη στο κέντρο, δίνοντάς του τον έλεγχο της διάθεσης των δεδομένων που τον αφορούν. Ένας πολίτης, αφού αυθεντικοποιηθεί μέσω Taxisnet, θα μπορεί να δώσει την συγκατάθεσή του ώστε ένας φορέας (δημόσιος οργανισμός ή εταιρεία) να αποκτήσει πρόσβαση σε επιλεγμένες πληροφορίες για τους τίτλους σπουδών του. Παράλληλα, οι δημόσιοι φορείς θα μπορούν να διενεργήσουν εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα, αυτεπάγγελτο έλεγχο γνησιότητας των τίτλων σπουδών που τους έχουν κατατεθεί.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης αντιπρυτάνεις, στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας καθώς και διευθυντές πληροφορικής των Πανεπιστημίων και από το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο (GUNET).

Από τον ακαδημαϊκό χώρο εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολεμικό Ναυτικό: «Βασανιστήρια» σε τουρκικά υποβρύχια - Εφιάλτης για τα πληρώματα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή