Χρίστος Δήμας στο Newsbomb.gr: Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας - Πρωτοφανές ράλι στα ομόλογα
Για την οικονομία, τις επενδύσεις, την Χρυσή Αυγή και φυσικά την πανδημία, μίλησε ο Χρίστος Δήμας στο Newsbomb.gr.
Σχολιάζοντας την λήξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως «στην Νέα Δημοκρατία είμαστε υπερήφανοι για την συμπαγή στάση της παράταξής μας, διαχρονικά, που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής».
Παράλληλα ο κ. Δήμας μίλησε για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις, Elevate Greece, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζαμε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών έχουν. Συμπληρώνει δε ότι «βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι να προωθήσει τη μεταξύ τους δικτύωση, καθώς και την δυνατότητα ανάδειξής τους σε διεθνές επίπεδο».
Μιλώντας επίσης για την προσέλκυση επενδύσεων όπως αυτή της Microsoft και τις δυνατότητες που ανοίγουν, ο υφυπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι «η Ελλάδα σήμερα δύναται να είναι ανταγωνιστική, να προσελκύει ξένες επενδύσεις και η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης για τους επενδυτές».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρίστου Δήμα στο Newsbomb.gr:
- Elevate Greece: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Πώς θα λειτουργεί και κυρίως πώς θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος των startups στην Ελλάδα.
Εδώ και μερικές ημέρες το Elevate Greece αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας. Ήδη, τις πρώτες 7 ημέρες λειτουργίας του ElevateGreece ο συνολικός αριθμός υποβολών ξεπέρασε τις 400 επιχειρήσεις που αιτήθηκαν να εγγραφούν στο μητρώο. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας, η οποία έχει πλέον τη δυνατότητα να σχεδιάζει στοχευμένα μέτρα υποστήριξης, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του οικοσυστήματος. Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζαμε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών έχουν. Με το Elevate Greece μας δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά στην Ελλάδα να προχωρήσουμε στην επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων και στην χαρτογράφηση του οικοσυστήματος που αυτές συνθέτουν.
Η νέα πλατφόρμα αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι να προωθήσει τη μεταξύ τους δικτύωση, καθώς και την δυνατότητα ανάδειξής τους σε διεθνές επίπεδο. Θα καταγράφεται επίσης η πορεία τους στη βάση κρίσιμων δεικτών, καθιστώντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις πόλο έλξης για επενδυτικούς αγγέλους και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, μπορούν να συμμετέχουν στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και να έχουν πρόσβαση σε οφέλη και χορηγίες από τους Επίσημους Υποστηρικτές του Elevate Greece, οι οποίοι καλούνται να ενισχύσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που σχετίζονται με το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.
- Λίγα μέρες πριν, ανακοινώθηκε η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα. Στις αρχές της χρονιάς, αντίστοιχα και η Amazon Web Services έδειξε την εμπιστοσύνη της στην χώρα μας. Ποια είναι τα οφέλη για την πραγματική οικονομία και τι άλλο να περιμένουμε στο επόμενο διάστημα;
Πράγματι, το τελευταίο διάστημα πέραν της Microsoft και άλλες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας έχουν επενδύσει στη χώρα μας μέσω της δημιουργίας Κέντρων Έρευνας και Ανάπτυξης είτε μέσω της συνεργασίας ή/και εξαγοράς Ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Παράλληλα να σημειώσουμε πως η Amazon Web Services έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον να επενδύσει στην Πολιτεία Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ αλλά και για το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessIntec στη Θεσσαλονίκη, όμως οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Δεν θα κουραστώ να τονίζω πως η Ελλάδα διαθέτει σπουδαίο ερευνητικό και επιχειρηματικό ταλέντο που είναι ικανό να παράγει υπεραξίες τραβώντας το ενδιαφέρον κολοσσών όπως είναι η Microsoft, η EY, η Applied Materials, η Pfizer, η Cisco κ.α. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ακόμα φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, από την 1η Σεπτεμβρίου τέθηκε σε ισχύ ο υπερτριπλασιασμός από το 30% στο 100% της υπερ-έκτπωσης δαπανών για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D).
Κύρια επιδίωξη μας είναι να παραχθούν νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους επιστήμονές μας, αλλά παράλληλα να δημιουργηθούν οι συγκυρίες που θα συμβάλλουν στον επαναπατρισμό κάποιων από των επιστημόνων μας που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης και διαπρέπουν στο εξωτερικό σε τομείς αιχμής. Οραματιζόμαστε ένα νέο παραγωγικό, καινοτόμο, ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει στην προμετωπίδα του τους έλληνες επιστήμονες και τους νέους επιχειρηματίες. Προφανώς και αυτό δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη, όμως αυτή είναι η κατεύθυνση που θέλουμε να διανύσουμε.
- Με δεδομένο πως οι οικονομικοί δείκτες το 2020, δεν είναι και οι καλύτεροι λόγω της πανδημίας, τι παραπάνω, εκτός από την πολιτική σταθερότητα, προσφέρετε στους υποψήφιους επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα; Έχετε σκεφτεί παρεμβάσεις που αφορούν στην φορολογία;
Στόχος της Κυβέρνησης, από την πρώτη μέρα, είναι να διαμορφωθεί ένα κλίμα περισσότερο φιλικό προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα γενικότερα. Οι στρατηγικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, όχι μόνο στο χώρο της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας, αλλά και σε άλλους τομείς, φανερώνουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα σήμερα δύναται να είναι ανταγωνιστική, να προσελκύει ξένες επενδύσεις και η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης για τους επενδυτές. Η αυξανόμενη επενδυτική δραστηριότητα, οφείλουμε να τονίσουμε, πως γίνεται εν μέσω Covid19, εν μέσω μιας διεθνούς κρίσης, κατά την οποία η Ελλάδα δείχνει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και στο οικονομικό πεδίο αυτής της κρίσεως πέραν του υγειονομικού. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πρωτοφανές ράλι στα ελληνικά ομόλογα, στο οποίο αποτυπώνεται η τεράστια εμπιστοσύνη της αγοράς ομολόγων στην Ελλάδα.
Φτάσαμε στο σημείο να σπάσουμε στο δεκαετές το 1%, μία κατάσταση που αποτελεί ρεκόρ. Πιο επιγραμματικά να τονίσω πως, η επίσπευση των διαρθρωτικών διαδικασιών, η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, η ψηφιοποίηση του κράτους που εν μέσω covid-19 επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό και πλέον μέσω του gov.gr μπορείς στην πραγματικότητα να πάρεις σχεδόν κάθε χαρτί που χρειάζεσαι από το ελληνικό δημόσιο. Παράλληλα η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα και μία σειρά άλλων μέτρων που έχουμε ήδη ψηφίσει, φτιάχνουν ένα εξαιρετικά καλό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα. Άρα, το μήνυμα που στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση, είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει πλέον μια νέα κατάσταση, ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, ασφαλές, σωστό, διαφανές, γρήγορο, αποτελεσματικό, που σέβεται το χρήμα και το χρόνο των επενδυτών.
- Είδαμε, όμως, την Pitsos να φεύγει από την Ελλάδα. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη εξέλιξη για να σας ασκήσει κριτική. Η αλήθεια πού βρίσκεται τελικά;
Από την ημέρα που ανακοινώθηκε το κλείσιμο του εργοστασίου της BSH/Pitsos στην Ελλάδα, ξεκίνησαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να διαρρέουν ψευδείς ειδήσεις με στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση. Η απόφαση του ομίλου να μεταφερθεί εκτός Ελλάδας είναι δεδηλωμένη ήδη από το 2017 και ειλημμένη ουσιαστικά πολύ νωρίτερα, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Τσίπρας. Η αντίστροφη μέτρηση για την Pitsos ξεκίνησε το 2011, όταν ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας, προερχόμενος από τον Σύριζα, κατάφερε να μπλοκάρει μέσω του δημοτικού συμβουλίου την ανέγερση του εργοστασίου σε έκταση που είχε αγοράσει από το 2009 η εταιρία. Τότε η Pitsos ξεκίνησε την σταδιακή μεταφορά των παραγωγικών δραστηριοτήτων της σε Τουρκία και Πολωνία. Στην τελευταία πράξη αυτής της αποχώρησης ο πρώην πρωθυπουργός είχε λάβει δύο φορές επιστολή από τους εργαζομένους του εργοστασίου, στις οποίες τον ενημέρωναν αναλυτικά για τις αποφάσεις του ομίλου, χωρίς ποτέ να απαντήσει. Η τότε κυβέρνηση αδράνησε και ως εκ τούτου η κατάσταση κατέστη μη αναστρέψιμη πολύ πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα, μέσα σε ένα έτος και σε συνθήκες παγκόσμιας ύφεσης η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεμπλόκαρε όλες τις πολύ μεγάλες επενδύσεις, ξεκίνησε τα έργα στο Ελληνικό, ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για το Καζίνο, έφερε νέες επενδύσεις από κολοσσούς όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, η TeamViewer και πολλές άλλες, προσέλκυσε δεκάδες εμβληματικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον τουρισμό, ενώ προχώρησε δυναμικά τόσο στο κομμάτι της αναγέννησης της αμυντικής μας βιομηχανίας όσο και σε αυτό των υποδομών.
- Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης πότε θα έρθουν και πότε θα ξεκινήσουν να συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών της πανδημίας;
Αρχικά να τονίσουμε πως η ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ έως το 2026 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων 19,3 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους. Ήδη τα σχέδια και οι προτάσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν κατατεθούν. Μόνο το 2021, προβλέπεται ότι, από όλα τα εργαλεία του Ταμείου, οι πόροι θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα το 2021 αναμένεται να απορροφήσουμε 2,6 δισ. ευρώ επιχορήγησης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Από αυτά, τα 1,1 δισ. ευρώ είναι προκαταβολή που αναμένεται να εισπραχθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους και τα 1,5 δισ. ευρώ είναι η αναμενόμενη απορρόφηση του δευτέρου εξαμήνου. Επιπλέον, η χώρα μας θα λάβει το 2021 περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ως προκαταβολή, από τα 12,7 δισ. ευρώ δανείων του RRF και 1,6 δισ. ευρώ, από τα 2,3 δισ. ευρώ, του REACT-EU καθώς αφορούν σε μέτρα για κορωνοϊό, ορισμένα από τα οποία ήδη εφαρμόζονται.
- Η Ελλάδα προσπάθησε να θέσει προ των ευθυνών της την Ε.Ε. για τις τουρκικές προκλήσεις. Εντός της Ένωσης είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν αντιστάσεις για καταδίκη της Άγκυρας. Τι παραπάνω, λοιπόν, μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαίωμα αποφεύγοντας το θερμό επεισόδιο;
Η θέση μας, απέναντι σε ένα γείτονα που στρατιωτικοποιεί την διπλωματία, είναι να μετατρέψει την διπλωματία στο δικό της όπλο. Ο Πρωθυπουργός, ζήτησε από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πωλούν πλέον στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία, όπως άλλωστε προβλέπει και το Ενωσιακό Πλαίσιο από το 2008 για τις εξαγωγές όπλων και όπως ήδη έχουν πράξει οι ΗΠΑ (μετά την αγορά των S-400) και ο Καναδάς (μετά την νέα εμπλοκή στη Συρία) . Δεν γίνεται Ευρωπαϊκές χώρες να προμηθευόμουν στην Τουρκία σφαίρες τις οποίες ενδέχεται να χρησιμοποιήσει εναντίον κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ζητά να καταγραφούν και οι πολλές παραβιάσεις των μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν γίνεται μια, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να απαλλάσσεται από δασμούς, να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, ενώ την ίδια ώρα απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναστατώνει ολόκληρη τη Μεσόγειο. Από την πλευρά μας παραμένουμε σταθεροί στις αρχές που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Την ίδια στιγμή που η Τουρκία αναλώνεται σε πολιτικές προηγούμενων αιώνων, εμείς υπογράψαμε νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο και την Ιταλία και συμφωνήσαμε να προσφύγουμε από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την Αλβανία για την επίλυση της διαφοράς μας. Έτσι λύνουν τις διαφορές τους τα σοβαρά και υπεύθυνα κράτη.
- Χρυσή Αυγή. Μία δίκη ετών ολοκληρώθηκε. Ποια βήματα πρέπει να κάνει από εδώ και ύστερα η Πολιτεία προκειμένου να μην εμφανιστούν ξανά τέτοια φαινόμενα στην χώρα μας.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως η Δημοκρατία νίκησε και το ναζιστικό μόρφωμα μετά τις κάλπες καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Κλείνει λοιπόν αισίως ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας και της πολιτικής ζωής της χώρας. Στην Νέα Δημοκρατία είμαστε υπερήφανοι για την συμπαγή στάση της παράταξής μας, διαχρονικά, που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, η οριστική νίκη κατά του ρατσισμού, του ολοκληρωτισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία είναι ένας αγώνας που χρειάζεται διαρκή επαγρύπνηση. Είναι στο χέρι όλων μας λοιπόν, να νικήσουμε οριστικά και καθημερινά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Οι τέσσερις φορές στη Μεταπολίτευση που κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά υπουργού