Αλλαγή ώρας 2020: Μην ξεχαστείτε! Την Κυριακή γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω

Αλλαγή ώρας 2020: Η ώρα έφτασε, σε λίγες ώρες και συγκεκριμένα στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής (25/10) γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω!
Pixabay
2'

Αν και στα περισσότερα κινητά η αλλαγή ώρας θα γίνει αυτόματα, ωστόσο στα παραδοσιακά ρολόγια τοίχου και στα ξυπνητήρια καλό θα είναι, (αν θέλετε να είστε στην ώρα σας), όταν πάει 4 το πρωί να γυρίσετε τους δείκτες σας μία ώρα πίσω, έτσι ώστε το ρολόι να δείχνει 3.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιουργούνται μετά την αλλαγή ώρας είναι ότι... θα σκοτεινιάζει πιο νωρίς!

To ζήτημα που απασχολεί αρκετά το τελευταίο καιρό είναι σχετικά με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα η αλλαγή της ώρας διότι για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, οι οποίες επιθυμούν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ψήφισμά του, να προβεί σε «διεξοδική αξιολόγηση της ισχύουσας οδηγίας σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα και να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρησή της».

Η Κομισιόν διοργάνωσε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι του 2018, στην οποία συμμετείχαν 4,6 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίων το 84% τάχθηκε υπέρ της διακοπής των εξαμηνιαίων αλλαγών, ενώ το 16% εναντίον.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για διακοπή των εποχικών αλλαγών του χρόνου εντός του 2019, αλλά το Κοινοβούλιο μετέθεσε την απόφαση των κρατών-μελών για δύο χρόνια.

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας.

Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.