ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τσακρής στο Newsbomb.gr: Μπαίνουμε σε περίοδο έξαρσης των κορονοϊών - Οι νέοι «οδηγούν» την πανδημία

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, αλλά και στο ενδεχόμενο ενός γενικού "Lockdown", λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.
AP PHOTOS
5'

O κ. Αθανάσιος Τσακρής, αναφορικά με το κατά πόσο τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, με την καθολική χρήση μάσκας και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, είναι πιθανό να βελτιώσουν σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, υπογράμμισε ότι με αυτή την προοπτική ελήφθησαν: ότι έτσι θα επιτευχθεί σημαντική επιβράδυνση της αυξητικής τάσης της επιδημίας, καθώς μπαίνουμε στην συνήθη περίοδο έξαρσης των κορονοϊών (Νοέμβριος – Μάρτιος).

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μάσκα είναι από τα βασικά εργαλεία δημόσιας υγείας στην αντιμετώπιση του ιού. Η γενικευμένη και σωστή χρήση της μπορεί να έχει σχεδόν ισάξια αποτελέσματα με αυτά ενός lockdown. Όλες οι πρόσφατες μελέτες συσχετίζουν την καθολική χρήση της με την επιτυχή αναχαίτιση του ημερήσιου ρυθμού εξάπλωσης του ιού, σε ποσοστό έως και 80-90%. Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστεί και στις δυτικές χώρες ένα μοντέλο καθημερινότητας που μέχρι τώρα ήταν οικείο μόνο στην Άπω Ανατολή. Ο ιός SARS το 2002 και η γρίπη Η1Ν1 το 2009 εξοικείωσαν τις ασιατικές χώρες με πρακτικές που πλέον τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής εκεί. Οι πολίτες τους έχουν καταλάβει ότι ο μοναδικός τρόπος να προστατευθούν από αυτόν τον αόρατο εχθρό, χωρίς να στερηθούν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, είναι να φορούν προστατευτική μάσκα. Και τα πρόσφατα δεδομένα το επιβεβαιώνουν: το περασμένο Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, στην Ιαπωνία καταγράφηκαν 697 νέα κρούσματα, στην Κορέα 77. Και μιλάμε για δύο από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του πλανήτη, με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα και με εντυπωσιακά εκτεταμένα δίκτυα εργαστηριακών ελέγχων. Είναι προφανές τι προκύπτει από τη σύγκριση με την Ευρώπη... Συνεπώς: Η εμπιστοσύνη και συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά και η συστηματική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων έχουν δώσει στην Ασία σημαντικό προβάδισμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η Ευρώπη μόνο ωφελημένη θα βγει αν ακολουθήσει το παράδειγμά της. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει ώστε να μπορέσει και η οικονομία να επανέλθει στους ρυθμούς της κανονικότητας.»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, σε ερώτηση εάν το ζήτημα του συνωστισμού στις πλατείες, κυρίως από τις νεαρές ηλικιακές ομάδες, είναι ένα από τα σημαντικά «στοιχήματα» που πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση μέσω των νέων μέτρων, επεσήμανε πως «Είναι στοίχημα της ίδιας της κοινωνίας μας, όχι μόνο της κυβέρνησης. Σε όλη την Ευρώπη η πανδημία «οδηγείται» πλέον από τις νεότερες ηλικίες. Οι νέοι, λοιπόν, γίνονται ο πιο καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα μετάδοσης του ιού: στην οικογένειά τους, στο φιλικό και εργασιακό τους περιβάλλον, στο κοινωνικό σύνολο. Αυτή η συνειδητοποίηση, λοιπόν, πρέπει να γίνει κίνητρο αλλαγής της συμπεριφοράς κάποιων νέων, και όχι η επιβολή αστυνομικών μέτρων.»

Για το μείζον και πολυσυζητημένο σενάριο ενός γενικού «lockdown» στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο το επόμενο διάστημα, ο κ. Τσακρής τόνισε ότι «Οριζόντιο, πανελλαδικό lockdown πολύ δύσκολα θα δούμε ξανά».

«Για τις περιοχές όμως που θα μπαίνουν στην «κόκκινη ζώνη» θα είναι αναπόφευκτη η εφαρμογή μέτρων αντίστοιχων με εκείνα που ελήφθησαν πρόσφατα στην Κοζάνη και στην Καστοριά. Στον ίδιο άξονα κινείται όλη η Ευρώπη, άλλωστε, τηρουμένων των αναλογιών. Οι παρεμβάσεις έχουν τοπικό χαρακτήρα και συνεκτιμώνται όχι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, που είναι σχετικός, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (νοσηλείες, διασωληνώσεις, θάνατοι) καθώς και οι αντοχές του συστήματος υγείας κάθε χώρας και κάθε περιφέρειας. Γιατί σε κάθε περίπτωση, ας μην ξεχνάμε ότι η εξάπλωση της επιδημίας έχει και γεωγραφικά χαρακτηριστικά: δεν είναι τυχαίο ότι νομοί, όπως η Ευρυτανία και η Φωκίδα, παραμένουν από την αρχή της πανδημίας στην πράσινη ζώνη.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αθανάσιος Τσακρής είναι καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ενδεχόμενο μίας έκρηξης των κρουσμάτων, προς τον χειμώνα, όταν θα υπάρξει και έκρηξη των ιώσεων και θα βρισκόμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους, λέγοντας ότι «Είναι τόσο πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες αυτής της πανδημίας και τόσο ποικίλες οι μεταβλητές, που όλα τα μαθηματικά μοντέλα προβλέψεων, σε όλο τον κόσμο, έχουν ουσιαστικά αποτύχει και κινούμαστε ως επί το πλείστον βάσει σεναρίων.»

Αναλυτικότερα δήλωσε ότι «Αυτό που μπορούμε σίγουρα να πούμε είναι ότι, εκτός από τα μέτρα, η Ελλάδα είχε εξαρχής -και εξακολουθεί να έχει- σύμμαχό της τον καιρό. Ο χειμώνας διαρκεί εδώ πολύ λιγότερο από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπου, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες εβδομάδες) και είναι ηπιότερος. Αν οι κλιματικές συνθήκες μας ευνοήσουν τους επόμενους μήνες, αυτό μπορεί να συμβάλει ώστε να έχουμε καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες και θα μπορούμε να αερίζουμε καλύτερα τους εσωτερικούς χώρους - κάτι που συμβάλλει καίρια στη μείωση του ιικού φορτίου στην ατμόσφαιρα. Και το κυριότερο: ο ιός εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται πιο εύκολα στον ρινικό βλεννογόνο όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr