Κορονοϊός: Αυτές οι 13 περιοχές της Ελλάδας είναι ένα βήμα πριν το lockdown

Lockdown: Δεκατρείς νομοί της χώρας - ανάμεσα σε αυτούς της Λάρισας, της Ροδόπης, της Βοιωτίας, της Πέλλας, της Καβάλας και των Τρικάλων - παρουσιάζουν το τελευταίο δεκαήμερο μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση λόγω κορονοϊού, που μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα.
INTIME
5'

Μετά την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, που βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού, οι 13 αυτές περιοχές έχουν το διάστημα από 17 έως 26 Οκτωβρίου από 37 έως 247 νέα κρούσματα η κάθε μία, κι έπονται στη σχετική κατάταξη με την κατανομή των νέων διαγνώσεων.

Όμως οι τρεις από αυτές (Λάρισα, Ροδόπη, Βοιωτία) έχουν ήδη υπερβεί το όριο των 50 νέων φορέων ανά 100.000 κατοίκους που είναι μία από τις βασικές παραμέτρους που ίσως μπορεί να τις μετατρέψουν σε «κόκκινες» περιοχές.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», ο πλέον «προβληματικός» είναι ο νομός Λαρίσης που έχει το τελευταίο δεκαήμερο 247 κρούσματα κορονοϊού με αντιστοιχία 86 ανά 100.000 κατοίκους.

Ακολουθούν η Ροδόπη, με 68 νέους φορείς ανά 100.000 κατοίκους και η Βοιωτία με 60.

Στην επικίνδυνη ζώνη με μεγάλο αριθμό κατά πληθυσμιακή αντιστοιχία νέων νοσούντων είναι η Πέλλα, η Καβάλα και τα Τρίκαλα με 45 έως 49 νέους φορείς σε 100.000 κατοίκους.

Οι υπόλοιπες περιοχές, όπως η Αχαΐα, το Ηράκλειο, η Μεσσηνία (σ.σ. μετά από μια περίοδο μηδαμινού αριθμού νέων φορέων υπάρχει συσσώρευση κρουσμάτων), η Μαγνησία, η Πιερία, η Ημαθία, η Χαλκιδική, έχουν μεγάλο αριθμό νέων διαγνώσεων (από 37 έως 80) αλλά λόγω σχετικά μεγάλου πληθυσμού η αντιστοιχία στους 100.000 κατοίκους είναι χαμηλότερη (από 21 έως 33).

Γενικό lockdown: Τότε θα «πατήσει το κουμπί» η κυβέρνηση

Εξαιρετικά κρίσιμο θεωρείται το διάστημα των επόμενων 15 ημερών, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου δηλαδή, για τα επόμενα βήματα κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι επιδημιολόγοι τονίζουν πως μετά τα νέα μέτρα, η εξάπλωση του κορονοϊού δεν έχει σταματήσει, αλλά περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα από τους περιορισμούς και τα lockdown που έχουν τεθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανάλογα με την επιδημιολογία που υπάρχει.

Αρκετές περιοχές, όπως η Καστοριά, η Κοζάνη, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα και φυσικά η Αττική και η Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν υψηλότατα ποσοστά κρουσμάτων, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να περιμένουν 10 με 15 ημέρες για να διαπιστώσουν αν τα μέτρα έχουν πιάσει τόπο και αν ο κορονοϊός έχει καταφέρει να διεισδύσει περισσότερο στην κοινότητα.

«Επειδή ο χρόνος επώασης είναι μετά τις 7 - 10 ημέρες, η τελική αποτίμηση θα γίνει σε 10 - 15 ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος στην ΕΡΤ.

Σκέψεις για νέο περιορισμό ωραρίου στην εστίαση

Οι ειδικοί, σε περίπτωση που στο διάστημα αυτό, δεν δουν αισθητή μείωση των κρουσμάτων, θα επεξεργαστούν νέα μέτρα, με ένα από αυτά να είναι ένας περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου για κάποιες κατηγορίες της εστίασης.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, τόνισε πως αν δεν υπάρξει τήρηση των μέτρων, τότε θεωρεί πως τον επόμενο μήνα τα κρούσματα θα διπλασιαστούν!

«Ο διπλασιασμός την τελευταία εβδομάδα είναι η ένδειξη ότι έχουμε επιθετική αύξηση. Αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, αν δεν λειτουργήσουν, στις επόμενες οκτώ ημέρες θα έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων, θα έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα», είπε η κυρία Λινού που μιλώντας στο Mega τόνισε πως χρειάζεται να προστεθούν επιπλέον μέτρα και να τηρηθεί το μέτρο της μάσκας παντού σε όλη την χώρα.

«Αν δε πάρουμε κι άλλα μέτρα, τότε το επόμενο διάστημα θα διπλασιαστούν και ίσως τριπλασιαστούν. Φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στα 2.500 κρούσματα. Μακάρι να διαψευστώ», προειδοποίησε η καθηγήτρια, που σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθούν κίνητρα για να πηγαίνει ο κόσμος να κάνει τεστ.

Στο «κόκκινο» Αττική, Ιωάννινα, Σέρρες, Λάρισα - Μείωση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Στο «κόκκινο» παραμένουν, εν τω μεταξύ, αρκετές περιοχές σε όλη τη χώρα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 κρούσματα, με 260 να αφορούν στην Αττική. Αρκετά μειωμένος, αλλά υψηλός, είναι ο αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, που είναι πλέον σε διψήφιο νούμερο (84), ενώ παραμένει έντονη η ανησυχία τόσο για τα Ιωάννινα, όπου εντοπίστηκαν 52 νέα κρούσματα, όσο και για τις Σέρρες, που η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με 31 νέα κρούσματα, μεταξύ των οποίων τα 13 από γηροκομείο της πόλης.

Την ίδια ώρα, η Λάρισα παρουσιάζει νέα αύξηση κρουσμάτων καθώς εντοπίστηκαν άλλα 41 χθες, εκ των οποίων τα 16 από ιχνηλατήσεις μετά από άλλα κρούσματα.

Και στο… βάθος lockdown

H εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δεν έχει εξαντληθεί στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και το νυχτερινό «shutdown».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα και εφόσον οι αριθμοί συνεχίζουν να μαρτυρούν ότι το επιδημικό κύμα απέχει μακράν από το σημείο εκτόνωσής του, η επιβολή επιπλέον περιορισμών είναι αναπόφευκτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εάν τα κρούσματα φθάσουν τα 2.000 καθημερινά, οι εντατικές γεμίσουν και το σύστημα υγείας φτάσει στα όριά του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown.

Στο ίδιο πλαίσιο, το «απαγορευτικό» ταξιδιών εντός της χώρας, μέτρο που ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές, φαίνεται να είναι το επόμενο βήμα, σε μία προσπάθεια, να εγκλωβιστεί εντός των ορίων των επιβαρυμένων επιδημιολογικά ζωνών.

Παράλληλα, εξετάζεται το σενάριο ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης του ωραρίου λειτουργίας στους κλάδους εστίασης και διασκέδασης, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 «αυξημένης επιτήρησης».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά: Γιατί κόπηκε στα δυο το «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού;