Κορονοϊός: Μάχη για να αποφευχθεί το lockdown - Η ημερομηνία «κλειδί» και τα νέα μέτρα

Αγωνία για το αν και πότε θα αποδώσουν «καρπούς» τα ισχύοντα μέτρα - Τα σενάρια που εξετάζονται 
5'

Σε αγώνα δρόμου με τον χρόνο και την πανδημία έχουν επιδοθεί τόσο οι λοιμωξιολόγοι, όσο και το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο γενικό lockdown. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν ανακοπεί η ορμή του κορονοϊού στη χώρα και σταθεροποιηθεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε ένα επιθυμητά «ασφαλές» επίπεδο.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων βρίσκονται ήδη νέα πιο σκληρά μέτρα που εξετάζονται, προκειμένου να μην βρεθεί και πάλι η χώρα, αντιμέτωπη με την τελευταία έσχατη λύση. Σημειώνεται τα πρώτα «δείγματα γραφής», για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ αναμένονται σε περίπου 14 μέρες. Τότε μόνο θα μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα.

Νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα είναι το πιθανότερο ότι θα εφαρμοστούν στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, με κάποια από αυτά να είναι μάλιστα, η επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και την άθληση, καθώς και νέα μείωση του ωραρίου λειτουργίας, δηλαδή πριν τις 00:00 που είναι σήμερα.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν τετραψήφιος, φτάνοντας τις 1.259. Σχεδόν τα μισά, καταγράφονται στην Αττική (295) και στη Θεσσαλονίκη (291). Τα ενεργά κρούσματα κορoνοϊού σε όλη τη χώρα, ανέρχονται σε 7.134.

Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί και για το ενδεχόμενο να συνεχίσει ακάθεκτη η πορεία της πανδημία, δοκιμάζοντας το σύστημα υγείας. Σε πέντε με επτά ημέρες από τώρα θα φανούν οι επιπτώσεις αυτής της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων στο σύστημα υγείας, όπως εκτίμησε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε κρεβάτια. Κάποια νοσοκομεία πιέζονται πολύ», τόνισε και εξήγησε πως κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια μαζική ροή ασθενών.

Εξαδάκτυλος: Συζητούμε για κάποια ενίσχυση των μέτρων

Το μέχρι που θα πάει η κατάσταση εξαρτάται από το τι θα κάνουμε τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Αν αισθανθούμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ανεξαρτήτως των δικών μας προσπαθειών μπορώ να σας πω τι έχει συμβεί στην Ελβετία είπε ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέροντας ότι στα μέσα Οκτωβρίου στη συγκεκριμένη χώρα είχαν 1200 κρούσματα, μετά από πέντε μέρες 5.600 κρούσματα και λίγες μέρες μετά είχαν 13000 κρούσματα.

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το όριο που θα σημάνει τον μεγάλο συναγερμό ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είπε ότι εάν κοκκινίσουν περιοχές τα μέτρα που θα εφαρμόζονται σε αυτές ισοδυναμούν με lockdown. «Εάν κοκκινίσει όλη η Ελλάδα θα μπούμε αυτομάτως σε μέτρα που θα αντιστοιχούν στο lockdown που έχουμε συνηθίσει, διότι αυτή είναι η πρόβλεψη όσοι μπαίνουν στο κόκκινο επίπεδο έχουν τέτοια μέτρα».

Ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι συζητούν για κάποια ενίσχυση των μέτρων στα προηγούμενα επίπεδα, σε χώρους όπου έχει διαπιστωθεί υπερμετάδοση και τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ήπια. Ανέφερε ότι υπάρχουν συζητήσεις για περιοριστικά μέτρα στο κίτρινο και πορτοκαλί επίπεδο ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν μιλάμε για απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

«Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Ή καθολικά θα αντιδράσουμε και θα δούμε το πράγμα να παγώνει ή θα ξεφύγει προς τα επάνω και τότε θα έχουμε επιπτώσεις και υγειονομικές και οικονομικές παντελώς ανεπιθύμητες» τόνισε.

«Aδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού»

Η κρισιμότητα της κατάστασης επανέφερε τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα στη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η διασπορά του ιού είναι αδύνατον να ελεγχθεί αλλά δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας και απηύθυνε έκκληση για χρήση μάσκας από όλους και για πιστή εφαρμογή των μέτρων.

«Δυστυχώς παραβιάζονται οι ατομικές μας ελευθερίες με αυτά τα μέτρα, όμως αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι μοναδική επιλογή που έχουμε. Προσωπικά, έχω να πάω σε καφέ και εστιατόριο από το Φεβρουάριο. Είναι η μοναδική επιλογή που έχω, ώστε να μη μεταφέρω τον κορωνοϊό σε κανέναν» δήλωσε.

Οι σκέψεις για τα νέα μέτρα

«Σκεφτόμαστε κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να δουλέψουν παραπάνω, επιπλέον δηλαδή στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Μάλιστα, θέλοντας να φέρει ένα παράδειγμα είπε ότι υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή μας που πρέπει να μιλήσουμε φωναχτά, να είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην διασκέδαση. Όπως τόνισε « η μουσική καλό είναι να είναι χαμηλά ώστε να ακουγόμαστε και να μην απαιτείται να φωνάζουμε περισσότερο, καθώς όσο περισσότερο φωνάζουμε τόσο περισσότερο αεροσταγονίδια εκπέμπονται από το στόμα μας».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν αποκάλυψε τα μέτρα θα συζητηθούν στην επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά μίλησε για επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή. Τα εν λόγω μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως μέσα στις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Κρούσματα σήμερα: «Μολυσμένη» όλη η Ελλάδα - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν