Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τα «στοιχειωμένα» κτήρια της Αθήνας και η ιστορία τους

Οδοιπορικό του Newsbomb.gr στα «στοιχειωμένα» μέρη της Αθήνας - Κτήρια «φαντάσματα» του παρελθόντος - Τα spooky σημεία που θέλουμε να δούμε από κοντά και να μάθουμε την ιστορία τους... 

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τα «στοιχειωμένα» κτήρια της Αθήνας και η ιστορία τους
8'

Στην Αττική μπορεί να ακούσει κανείς αμέτρητες ιστορίες για «στοιχειωμένα» κτήρια, που συντηρούν αστικούς μύθους αιώνων. Ακόμα και αν δεν ανήκετε σε αυτούς που πιστεύουν σε υπερφυσικά φαινόμενα σίγουρα τα συγκεκριμένα κτήρια προκαλούν δέος και ανατριχίλα...

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη - Φωτογραφίες: Σπύρος Μελισσάρης

Σανατόριο

Ένα κτήριο «φάντασμα» του παρελθόντος, το σανατόριο βγάζει ένα μυστήριο. Ίσως να είναι η ιστορία του και η εγκατάλειψή του ή μπορεί και οι θρύλοι για φαντάσματα... Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο στοιχειωμένο κτήριο της Ελλάδας και αποτελεί το σύμβολο ερευνητικών ομάδων που ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν τα υπερφυσικά όντα.

Ιστορία:

Το 1914, η Μονή Πετράκη δώρισε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός μία συγκεκριμένη έκταση προκειμένου να δημιουργηθεί φθισιατρείο-σανατόριο για την φροντίδα ασθενών που έπασχαν από τη θανατηφόρα φυματίωση της εποχής. Λειτούργησε για πάνω από 3 δεκαετίες. (Είναι γνωστό ότι το κλίμα της Πάρνηθας ήταν πολύ καλό για τους φυματικούς λόγω του καθαρού αέρα).Στο Σανατόριο νοσηλεύθηκε και ο γνωστός ποιητής Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος έγραψε εκεί το ποίημα «Εαρινή Συμφωνία» (1938).

Sanatorio1.jpg

Περίπου 100.000 άνθρωποι στην Ελλάδα υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους λόγω φυματίωσης, τη δεκαετία 1929 – 1938.

Το 1943, το σανατόριο γνώρισε την παρακμή όταν άρχισε η βιομηχανική παραγωγή της πενικιλίνης η οποία σταδιακά καταργούσε τα σανατόρια σε όλο τον κόσμο. Το 1965, το κτήριο αλλάζει την ιδιοκτησία του και η διαχείρισή του δίνεται στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού ο οποίος το μετατρέπει σε ξενοδοχείο με το όνομα Ξενία και ταυτοχρόνως χρησιμοποιείται και ως σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Έτσι, η λειτουργία του συνεχίστηκε μέχρι το 1985 που ανακοινώθηκε και η εγκατάλειψή του. Έκτοτε, οι εγκαταστάσεις του παραμένουν σε πλήρη εγκατάλειψη.

Sanatorio4.jpg

Μετά από τον σεισμό που έγινε το 1999 και είχε ως επίκεντρο την Πάρνηθα, το κτήριο κρίθηκε ως ακατάλληλο προς επίσκεψη.

Sanatorio3.jpg

Γύρω από το Σανατόριο της Πάρνηθας έχουν γεννηθεί δεκάδες αστικοί μύθοι, ενώ το κτήριο παραμένει ορόσημο για τους λάτρεις του παραφυσικού και του ανεξήγητου. Τα βράδια κατεβαίνοντας στο υπόγειο ακούς ανθρώπινα ουρλιαχτά και κραυγές λένε...

Sanatorio2.jpg

Τρομακτικές Ιστορίες από το «στοιχειωμένο» σανατόριο στη Πάρνηθα

Agalma1.jpg

Οι παλιοί έλεγαν ότι όταν ο ήλιος χαθεί και έρθει το σκοτάδι, ο οδοιπόρος δεν θα πρέπει να βρεθεί κοντά στην Πηγή της Κυράς γιατί θα συναντήσει ένα κοριτσάκι ντυμένο στα λευκά με μια γαλάζια κορδέλα γύρω από την μέση.

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, το κοριτσάκι ξεκίνησε από το σανατόριο της Πάρνηθας, ενώ ήταν βαριά άρρωστο και δεν μπορούσε να πιεί ούτε μια στάλα νερό, ζήτησε να την πάνε σε μια πηγή εκεί κοντά με σκοπό να πιει ιαματικό νερό, κάτι το οποίο δεν κατάφερε καθώς ξεψύχησε στα μέσα της διαδρομής. Η εικόνα του κοριτσιού έρχεται προς το μέρος του οδοιπόρου με απλωμένα χέρια και δάκρυα στα μάτια.

Άλλοι λένε πως εμφανίζεται και μια γυναίκα γύρω στα σαράντα, φορώντας κι αυτή ρούχα μιας περασμένης εποχής, που κάτι ψάχνει στους γύρω θάμνους και πίσω από τους βράχους. Όταν δει τον επισκέπτη της πηγής ταχύνει το βήμα και τον πλησιάζει. Αφού όμως δει ότι δεν είναι αυτός που ψάχνει, τότε είτε θυμώνει παίρνοντας μια φοβερή όψη που μπορεί να φοβίσει τον καθένα είτε αρχίζει να κλαίει και χάνεται...

Δίπλα στο Σανατόριο, βρίσκεται ένα πάρκο με γλυπτά σμιλεμένα από το καμμένο ξύλο του βουνού από την καταστροφική πυρκαγιά του 2007.

Agalma.jpg

Το «Πάρκο των Ψυχών» το έφτιαξε ο γλύπτης Σπύρος Ντασιώτης και αποτυπώνει, στους σμιλεμένους κορμούς δέντρων, με τον καλύτερο τρόπο τα αισθήματα των τροφίμων του σανατορίου.

Βίλα Καζούλη

Η έπαυλη αποπνέει μια αριστοκρατική αύρα άλλης εποχής. Ωστόσο, κρύβει πολλές ιστορίες στο πέρασμα του χρόνου που περιλαμβάνουν βασανιστήρια, κρυφά περάσματα αλλά και…φαντάσματα.

Μία παλιά, αρχοντική κατοικία που συνοδεύεται από θρύλους, χτισμένη στις αρχές τoυ 1910 από τον Αιγυπτιώτη επιχειρηματία της Αλεξάνδρειας, Νικόλαο Καζούλη.

Kazouli.jpg

Την περίοδο της γερμανικής κατοχής η βίλα, κατόπιν κατάληψης των Γερμάνων, διετέλεσε φρουραρχείο των SS όπου βασάνιζαν αντιστασιακούς.

Kazouli8.jpg

Θρύλοι περί φαντασμάτων εντός της έπαυλης μοιάζουν ολοένα και πιο αληθινοί στο άκουσμα των μεσαιωνικών βασανιστηρίων εις βάρος των συλληφθέντων αντιστασιακών.

kazouli3.jpg

Οι εφιαλτικοί μέθοδοι των SS οδήγησαν στον θάνατο 12 Ελλήνων, οι οποίοι θάφτηκαν στον κήπο της έπαυλης.

Kazouli2.jpg

Φήμη που έρχεται να ενισχύσει την ύπαρξη φαντασμάτων, αποτελεί η δολοφονία της δημοσιογράφου Χούλια και o Σπανός, από τους Γερμανούς, έξω ακριβώς από την έπαυλη.

Kazouli4.jpg

Το γεγονός ότι η έπαυλη είναι χτισμένη πάνω σε νεκροταφείο ήταν ακόμη μία αφορμή, ώστε, να δημιουργηθούν οι ιστορίες της «στοιχειωμένης βίλας» με πρωταγωνιστές δεκάδες φαντάσματα και περιπλανώμενες ψυχές.

Kazouli7.jpg

Τα υπόγεια περάσματα – όπως η φημολογούμενη σήραγγα που συνέδεε την άλλοτε θερινή κατοικία με το παρεκκλήσι του Αγ. Παύλου, εντός του ΚΑΤ- οι ατελείωτοι διάδρομοι, και τα δεκάδες σκοτεινά δωμάτια προκαλούν δέος και ενισχύουν στους πιο εύπιστους τα διάφορα φανταστικά σενάρια.

O πύργος των ονείρων

Ένας εγκαταλελειμμένος πύργος επί της οδού Σμολένσκυ, στο Ν. Φάληρο συνοδεύεται από ιστορίες όπου το φάντασμα του τελευταίου ιδιοκτήτη περιφέρεται ακόμη στα δωμάτια του πύργου.

Faliro6.jpg

Ο συγκεκριμένος πύργος χτίστηκε τον 19ο αιώνα και είναι γνωστός στους λάτρεις των μεταφυσικών φαινομένων.

Faliro.jpg

O πύργος ανήκε στην εμπορική οικογένεια Κουρτάλη. Ο Κωνσταντίνος Κουρτάλης ήταν ένας πολύ πλούσιος έμπορος υφασμάτων.

Faliro3.jpg

Ο γιος του, Κυριάκος Κουρτάλης, υπήρξε ο τελευταίος ιδιοκτήτης του ακινήτου, του οποίου μοναδική φιλοδοξία ήταν να αποκτήσει ένα αξίωμα. Άλλοι λένε πως επιθυμούσε διακαώς να γίνει τενόρος αλλά ο πατέρας του τον εμπόδισε, θεωρώντας το υποτιμητικό επάγγελμα. Οι γείτονες αναφέρουν πως έβγαινε συχνά στον εξώστη του σπιτιού και τραγουδούσε άριες.

Pyrgos.jpg

Στα τελευταία του λένε πως τρελάθηκε και αφού έχασε όλη την περιουσία του, κλείστηκε μέσα στον πύργο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Faliro4.jpg

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι για χρόνια τις νύχτες το φάντασμα του Κουρτάλη τριγυρίζει στους έρημους διαδρόμους του αρχοντικού μονολογώντας : «Μακριά από τον πύργο! Είναι δικός μου!» και κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως το σπίτι έχει μια περίεργη ηλεκτρομαγνητική ενέργεια.

Faliro5.jpg

Η σπηλιά του Νταβέλη

Η Πεντέλη είναι παγκοσμίως γνωστή για τα αρχαία λατομεία της και την κρυσταλλική όψη και χρυσή απόχρωση του μαρμάρου, από το οποίο κατασκευάστηκε ο Παρθενώνας.

Η σπηλιά του Νταβέλη, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πεντέλης σε υψόμετρο 720 μέτρων. Λένε πως πήρε το όνομά της από τον λήσταρχο Νταβέλη και πως αποτελούσε κρησφύγετό του ενώ ο θρύλος λέει ότι είχε ανακαλύψει τούνελ που οδηγούσαν στο σπίτι της αγαπημένης του Δούκισσα της Πλακεντίας.

Ntabeli.jpg

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι επισκέφθηκαν το μέρος και υπήρξαν ανωμαλίες στη λειτουργία των ηλεκτρονικών συσκευών τους, παράξενα φώτα και πλάσματα, νερό που στάζει προς τα πάνω, φανταστικές φωνές και άλλα...

Ntabeli1.jpg

Όποια και αν είναι η αλήθεια τελικά, υπάρχει κάτι ξεχωριστό στη σπηλιά.

Οι επιστήμονες βρήκαν σχιστόλιθο εμπλουτισμένο με γραφίτη μεταξύ των στρωμάτων του πεντελικού μαρμάρου, το οποίο καθιστά το βουνό έναν καλό αγωγό ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την επιστημονική άποψη το πεντελικό μάρμαρο διαθέτει ορισμένες ιδιότητες που το κάνει να δίνει ηλεκτρική φόρτιση κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης. Έτσι εξηγούνται μερικά από τα παράξενα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα που παρατηρούνται εκεί, όπως ο ζαλάδα και ο αποπροσανατολισμός.

Ο πύργος Τυπάλδου

Ιστορίες για φαντάσματα, ιππότες, νεράιδες και μάγισσες συνδέθηκαν με το σπίτι της οδού Θήρας 54 στην Πλατεία Αμερικής.

Typaldou.jpg

Αποτελεί το μοναδικό αυθεντικό νεογοτθικής αρχιτεκτονικής κτίσμα σε ολόκληρη την Αθήνα. Πρόκειται για ένα από τα σπάνια δείγματα εφαρμογής του νεογοτθισμού που εκπορεύθηκε από την Αγγλία στα μέσα του 19ου αιώνα.

Typaldou1.jpg

Ένα επιβλητικό κάστρο που κατασκευάστηκε ως βίλα εξοχής, αφού εξοχή ήταν η γειτονιά πέριξ της οδού Πατησίων το 1914, τη χρονιά δηλαδή που η οικογένεια Τυπάλδου αποφάσισε να χτίσει την εντυπωσιακή της κατοικία. Το κτήριο παραμένει ακατοίκητο από το 1993, χαρακτηρισμένο διατηρητέο το 2008, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ανθρώπινες εισβολές.

Typaldou2.jpg

Η εγκατάλειψη δίνει τροφή στη φαντασία κάθε περαστικού, που έχει τη δική του εκδοχή για το μοναδικό αυτό κτήριο. Ο μεσαιωνικός του ρυθμός έδωσε τροφή στη φαντασία φίλων του μεταφυσικού οι οποίοι άρχισαν να το αποκαλούν στοιχειωμένο.

Typaldou3.jpg

Ο πύργος αποτέλεσε συνέχεια οικογενειακό σπίτι, ενώ κατοικήθηκε ασταμάτητα μέχρι το 1995.

Typaldou4.jpg

Τελευταία πυργοδέσποινα ήταν η υπέργηρη αδερφή της γιαγιάς της κυρίας Καλλιμάνη, η οποία εγκατέλειψε τον πύργο με τον γιο της, μετά από μια ληστεία, που τους ανάγκασε να φύγουν με πολύ άσχημο τρόπο.

Typaldou5.jpg

Έκτοτε δεν επέστρεψαν ποτέ και ο πύργος παρέμεινε κλειστός και ερειπωμένος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι περιοχές αυξημένου κινδύνου - Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή