Κορονοϊός: Γιατί αποφασίστηκε lockdown στην Ελλάδα - Τα στοιχεία που οδήγησαν στην έσχατη λύση

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία φαίνεται να οδήγησαν τους επιστήμονες στο να προτείνουν το lockdown στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
3'

Στις 12:00 αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι νέες ανακοινώσεις -για ακόμα μια φορά σε δραματικούς τόνους- από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το lockdown στην Ελλάδα.

Η χώρα βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σημείο λόγω της πανδημίας και η ώρα για τις σκληρές αποφάσεις έχει φτάσει, καθώς η κατάσταση με τα ισχύοντα μέτρα φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη. Ενδεικτικό είναι πως στο πλευρό του πρωθυπουργού θα βρίσκεται και ο Σωτήρης Τσιόδρας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία φαίνεται να οδήγησαν τους επιστήμονες στο να προτείνουν το lockdown στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, «χρειάζεται καθολικότητα σε όλα τα μέτρα. Συνεδρίασε χθες έκτακτα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και υπό το πρίσμα της εξάπλωσης της επιδημίας και των επιδημιολογικών δεδομένων, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση γενικό lockdown στη χώρα».

Η επιτροπή σύμφωνα με τον ίδιο, έκανε την συγκεκριμένη πρόταση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω τριών βασικών δεδομένων.

  • Των πολλών θετικών τεστ
  • Της αύξησης του ρυθμού της μεταδοτικότητας
  • Της πίεσης στο σύστημα Υγείας από την αύξηση των διασωληνωμένων

Αναφορικά με τις ΜΕΘ, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι διασωληνωμένοι με τέτοιους ρυθμούς για 10 με 15 μέρες το σύστημα αναμένεται να καταρρεύσει.

«Αν συνεχίσουν να αυξάνονται έτσι οι διασωληνωμένοι, με 10-15 την ημέρα, κάποια στιγμή το σύστημα θα καταρρεύσει. Δεν φτάσαμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιους θα βάλουμε στις ΜΕΘ. Αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε. Σκοπός του lockdown είναι να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει χωρητικότητα στις ΜΕΘ κατά τόπους», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA,

Παράλληλα, για την μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων, εξήγησε ότι αυτό οφείλεται και στον υψηλότερο αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται πλέον καθημερινά και αγγίζουν τα 25.000.

«Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ανεξάρτητος και αδιάψευστος. Αν είχαμε περισσότερα θετικά κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους, οι αποφάσεις θα ήταν διαφορετικές. Ο δείκτης των διασωληνωμένων είναι πολύ ισχυρός για τη δείχνει την αντοχή του συστήματος Υγείας. Και προοιωνίζει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέχεια.

Την ίδια ώρα αναφορικά με την Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη ενώ ενώ ως περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο προέκρινε το κέντρο της Αθήνας. αντίστροφο χρειάζεται κάποια συζήτηση».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Τι μένει ανοιχτό από το Σάββατο – Πώς θα μετακινούμαστε, τι θα γίνει με τα σχολεία