Κορονοϊός -Σωτήρης Τσιόδρας: Αυτά είναι τα πιο ελπιδοφόρα εμβόλια - Σε τι στάδιο βρίσκονται
Ιδιαίτερη έμφαση στα νέα εμβόλια -τα πιο ελπιδοφόρα-, έδωσε κατά την συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα εμβόλια των Astrazeneca, Pfizer και Moderna.
Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα για τα συγκεκριμένα εμβόλια αναμένονται αποτελέσματα είτε τέλος Νοεμβρίου είτε στις αρχές του επόμενου μήνα, ενώ όπως επεσήμανε, «έχουν καλά αποτελέσματα στις φάσεις 1 και 2». Η Ελλάδα, σημείωσε ο καθηγητής, συμμετέχει με διαφάνεια μέσω της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας ώστε να γίνει ισότιμα η διανομή.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας πρόσθεσε, ότι «το καθένα από αυτά έχει δαφορετικό μηχανισμό κατασκευής και διαφορετική αποθήκευση. Ο κ. Κικίλιας τον τελευταίο μήνα έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό της εμβολιαστικής προσπάθειας που έχει πολλές παραμέτρους» και όπως εξήγησε, «υπάρχει ήδη εισήγηση για τις κατηγορίες πολιτών που θα εμβολιαστούν πρώτα. Θα υπάρχει ιεράρχηση γιατί δεν θα είναι όλη η ποσότητα διαθέσιμη».
«Κανείς δεν μπορεί να πει αν θα έχουμε δόσεις στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2021. Περιμένουμε με αγωνία πότε θα έχουμε θετικά στοιχεία για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε αποτελέσματα για τους πρωτοπόρους τρεις και μετά θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα εμβόλια. Και θα έρθουν γρήγορα τον άλλο χρόνο οι υπόλοιποι» πρόσθεσε καταλήγοντας ότι «από τώρα σχεδιάζουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα λογιστικά προβλήματα με τα εμβόλια».
Φόβος για τα fake news
«Δυστυχώς πρέπει να πω δυο λόγια για τις ψευτοειδήσεις, τα περίφημα fake news και τους σημαντικούς κινδύνους που εγκυμονούν. Χιλιάδες άνθρωποι στο νοσοκομείο από παραπληροφόρηση, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, εκατοντάδες νεκροί. Δυστυχώς, τα ψευδή νέα όχι μόνο οδηγούν στην υιοθέτηση λάθος στάσης και συμπεριφοράς απέναντι στον ιό αλλά και σε αποδοχή πραγμάτων τα οποία είναι καθαρά ψέματα» υπογράμμισε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας και παρουσίασε μερικά τέτοια διεθνή παραδείγματα, όπως τα δημοσιεύματα για τον εργαστηριακό έλεγχο των κρουσμάτων στην Ελβετία και τη δοκιμή του εμβολίου σε μειονότητες στη Νέα Υόρκη, «κάτι που φυσικά δεν γίνεται».
«Φοβόμαστε μήπως αυτά τα ψεύτικα νέα επηρεάσουν τη στάση του κόσμου όσον αφορά τη διασπορά της επιδημίας και την αποδοχή του εμβολίου» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας και εξέφρασε την ελπίδα ότι «στην επόμενη χρονιά με την καθολική χρήση των μέτρων αλλά και του εμβολίου» θα φτάσουμε στο τέλος της επιδημίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι τίποτα σίγουρο. Θα παρακολουθούμε τον ιό και θα είμαστε εδώ για να τον αντιμετωπίσουμε με τα καλύτερα επιστημονικά δεδομένα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: «Λουκέτο» 3 εβδομάδων στη χώρα - Αναλυτικά τα νέα μέτρα