Lockdown: Δεν ξεμπερδεύουμε στις 30 Νοεμβρίου – Επαναλαμβανόμενες καραντίνες μέχρι την Άνοιξη

Κορονοϊός – Lockdown: Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι η καθολική καραντίνα θα τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου; Όχι. Παρά τα όσα ακούγονται για λόγους ψυχολογικούς, επιστήμονες και πολιτεία ξέρουν καλά ότι το μέτρο του περιορισμού δεν μπορεί να σταματήσει αν δεν υπάρξει εμβολιασμός του πληθυσμού ή αν δεν βρεθεί φαρμακευτική καραντίνα. Πότε θα τελειώσει το lockdown; Καραντίνα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Lockdown: Δεν ξεμπερδεύουμε στις 30 Νοεμβρίου – Επαναλαμβανόμενες καραντίνες μέχρι την Άνοιξη
Εναλλασσόμενα τοπικά lockdown μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά της Covid 19
Φωτογραφία αρχείου από το Pixabay
4'

Η καταληκτική ημερομηνία της 30 Νοεμβρίου για το Lockdown είναι ενδεικτική και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού μέχρι το τέλος του μήνα θα «σκάνε» κρούσματα από την προ – καραντίνας περίοδο. Μετά τις αρχές Δεκεμβρίου κι αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να εμφανιστεί η καμπύλη της ύφεσης η οποία βεβαίως θα πρέπει να φτάσει κάτω από 400 άτομα την ημέρα για να μπορεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να κάνει λόγο για ελεγχόμενη κατάσταση.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η έννοια της ελεγχόμενης κατάστασης δεν εξαρτάται μόνο από τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων σε καθημερινό επίπεδο, αλλά και από την αποσυμφόρηση των κλινικών ΜΕΘ – COVID.

Για να αντιληφθείτε την χρονική διάρκεια της πανδημίας, αρκεί να αποκωδικοποιήσετε τη δήλωση που έκανε χθες Κυριακή ο Βασίλης Κικίλιας στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός είπε, μεταξύ άλλων: «Ζητώ να αντέξουμε 2-3 μήνες μέχρι να έρθει το εμβόλιο». Για το εμβόλιο τόνισε ότι εφόσον ολοκληρωθούν και τα τελευταία στάδια με επιτυχία και ασφάλεια, θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι από το τέλος του 2020, αρχές του 2021, θα μπορούμε να έχουμε ένα εμβόλιο για τις ευπαθείς ομάδες και για τους υγειονομικούς κατ' αρχάς και μετά για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό. «Θα επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα, απλά ζητώ αυτούς τους 2-3 μήνες, να αντέξουμε και να μείνουμε όρθιοι, απέναντι σε αυτούς τους λίγους που συκοφαντούν, σε αυτούς οι οποίοι λαϊκίζουν αισχρά, που δίνουν ψευδή στοιχεία και που δεν σέβονται τον κόπο και τον πόνο των Ελλήνων».
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ακόμη κι αν τα μέτρα χαλαρώσουν, έστω και για μία εβδομάδα, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αμέσως μετά θα επιστρέψουμε πάλι σε καθολικό lockdown.

Έξω τα Χριστούγεννα και μετά πάλι καραντίνα

To αισιόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για λίγες ημέρες, την περίοδο των Χριστουγέννων προκειμένου να ρολάρει χρήμα στην αγορά και στην συνέχεια επιστροφή σε νέο 14ήμερο lockdown.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και εκτιμήσεις των περισσότερων καθηγητών. Παρά την προσωρινή επιδημιολογική αποσυμπίεση, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμά ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον.

Όπως είπε, μιλώντας στο OPEN, τόνισε ότι η πρότασή του είναι η εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown. Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ημέρες χαλάρωση, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια.

Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός που το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να διαχειριστεί.
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο Mega, εκτίμησε ότι το lockdown για να έχει αποτέλεσμα μπορεί να πρέπει να διαρκέσει ακόμα και πέντε εβδομάδες.

«Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Οι τρείς εβδομάδες μπορεί να γίνουν τέσσερις μήνες

«Αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων το lockdown θα συνεχίσει», συμπλήρωσε.

«Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 εβδομάδες. Αν δεν είναι 3 εβδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα», τόνισε ο καθηγητής.

Τέλος, υπάρχουν και κάποιες εφιαλτικές προβλέψεις που θέλουν το lockdown ή ανάλογης αυστηρότητας μέτρα να μην μας εγκαταλείπουν αν δεν φτάσει… Μάρτιος.

Δεν αποκλείεται δηλαδή να δούμε τη χώρα να ανοίγει και να κλείνει ξανά και ξανά ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Προς το παρόν οι επιστήμονες παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τον επιδημιολογικό χάρτη εξέλιξης της νόσου και επεξεργάζονται όλα τα μαθηματικά μοντέλα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Σχέδιο για lockdown έως το Μάρτιο - 21 ημέρες καραντίνα, 14 ημέρες χαλάρωση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή