Κορονοϊός: «Καζάνι που βράζει» η Θεσσαλονίκη – Στα όριά του το σύστημα Υγείας
Βαρύ είναι το πλήγμα του κορονοϊού για τη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς τα νοσοκομεία της είναι κοντά στο να θυμίσουν... Ιταλία.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε ότι «σε κάθε οικογένεια της πόλης υπάρχει και ένας ασθενής».
«Βρισκόμαστε στο προτελευταίο στάδιο των περιοριστικών μέτρων με την ελπίδα να αποδώσουν» ανέφερε ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα ξέφυγαν», αποδίδοντας την κατάσταση που επικρατεί στο ότι υπήρξε μια χαλάρωση και ένας εφησυχασμός. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι ώρα να γίνει απόδοση ευθυνών. «Πρέπει να αποδώσουν τα μέτρα», σχολίασε ενώ εμμέσως πρότεινε και το πρότυπο του Ισραήλ, που εφάρμοσε ένα αυστηρό lockdown για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα. Ο κόσμος έχει εμφανίσει μια κόπωση από τον Μάρτιο, αλλά όπως είπε πειθαρχεί στα νέα μέτρα.
Παράλληλα, εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις οικονομικές επιπτώσεις της όλης κατάστασης, ώστε να προστατευθούν όλοι οι πολίτες που πλήττονται και να επιστρέψουν κανονικά στις εργασίες τους όταν τελειώσει αυτή η δραματική περιπέτεια. «Πρέπει να δώσουμε μια ανάσα στον κόσμο να υπάρξει βοήθεια από τους δήμους αλλά και την κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Ζέρβας.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι την Τετάρτη, στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης, καταγράφηκαν 777 κρούσματα.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βρέθηκε χθες στην πόλη και ανακοίνωσε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Κέντρο νοσηλείας Covid-19 το «Βελλίδειο»
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι υπάρχει σχέδιο για να μετατραπεί το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο σε κέντρο για κορονοϊού με την τοποθέτηση κλινών. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι δεν απέχουμε και πολύ από το να ζήσουμε και στην Ελλάδα καταστάσεις όπως αυτές που έζησε η Ιταλία στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου απηύθυνε έκκληση σε όλους τους γιατρούς στη χώρα να βοηθήσουν όπως μπορούν, ενώ σημείωσε ότι είμαστε πολύ κοντά στο να στηθούν σκηνές και νοσοκομεία σε δημόσια κτήρια προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες.
Παράλληλα, μιλώντας στο Newsbomb.gr, μίλησε για μια δύσκολη «πολεμική μάχη» με τον κοινό εχθρό της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι «Η κατάσταση στα νοσοκομεία μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολεμική. Το σύστημα υγείας καταρρέει χρειάζεται άμεσα στήριξη».
Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος έστειλε σαφές μήνυμα σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τονίζοντας «Τα μέτρα δεν αρκούν. Πρέπει να επιστρέψουμε στο επίπεδο των μέτρων που είμασταν τον Μάρτιο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημίας».
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ανάφερε «Θα δούμε μεγάλη αύξηση των θανάτων τις επόμενες ημέρες. Θέλω να ελπίζω πως δεν θα δούμε εικόνες Ιταλίας».
Ουρές για rapid test στο Ιπποκράτειο
Στην μάχη κατά της πανδημίας, συμβάλλει και το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου μετα το ΑΧΕΠΑ, στήθηκαν σκηνές στους εξωτερικούς χώρους του, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας.
Οι σκηνές τοποθετήθηκαν προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού που έχουν συμπτώματα Covid-19, ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το GrTimes.
Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί.
Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη των πρόχειρων αυτών κατασκευών προκειμένου να μην διενεργούνται τα τεστ σε υπαίθριο ο χώρο ενόψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.
Ανάλογες σκηνές έχουν τοποθετηθεί εδώ και μέρες και στους εξωτερικούς χώρους του ΑΧΕΠΑ.
Δείτε φωτογραφίες στην gallery:
Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν οι ειδικοί
Θορυβημένοι, ένεκα της κατάστασης που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη, είναι και οι ειδικοί, οι οποίοι φοβούνται ότι το προσεχές διάστημα θα αντικρύσουμε εικόνες «Μπέργκαμο» στην πόλη της βόρειας Ελλάδας.
«Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μίλησε για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, το lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 5:00.
«Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω» ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων, υπογράμμισε ο κ. Γώγος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αν χρειαστεί πρέπει «το lockdown να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας ότι «είμαστε στα όρια και για αυτό υπάρχει κινητικότητα στη βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ», ενώ συμπλήρωσε ότι «η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο είναι μια σωστή σκέψη αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γώγος τόνισε ότι «σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ενώ επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα και στη Λάρισα, καθώς και εκεί τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται.
Με την σειρά του, την ανησυχία του, εξέφρασε για την Βόρεια Ελλάδα και ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν, ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος, επεσήμανε νωρίτερα στο Newsbomb.gr, ότι «Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δε θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».
Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν. «Ο αριθμός τους μπορεί να αυξάνεται ακόμα και αν μειώνονται τα κρούσματα για τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr.
Σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με την συνεχή αλλαγή στα μέτρα κατά του κορονοϊού ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι θα πρέπει τα μέτρα να μένουν σταθερά έτσι ώστε ο κόσμος να συνηθίσει τη νέα αυτή πραγματικότητα που ζούμε. «Είμαι αντίθετος στα μέτρα… ακορντεόν», ανέφερε.
Ασφυκτική κατάσταση με τις ΜΕΘ
Μέχρι και χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας, οι κενές Εντατικές για τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) ήταν μόλις 16.
Την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, με βάση τα οποία σήμερα, σε όλη τη χώρα, λειτουργούν συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%).
Μέχρι και χθες οι ΜΕΘ-Covid σε όλη την Ελλάδα ανέρχονταν σε 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%). Στα νοσοκομεία της Αττικής το σύνολο των Εντατικών για κορονοϊό ήταν μέχρι χθες σε 206. Η πληρότητά τους κυμαίνεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη και έφτανε μέχρι χθες το 63%. Με δεδομένο, όμως, ότι οι ασθενείς παραμένουν περισσότερες από δέκα ημέρες μέσα στα νοσοκομεία, εάν οι νέες εισαγωγές συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό -ξεπέρασαν από προχθές τις 400-, τότε το σύστημα θα «μπουκώσει». Στην παραδοχή ότι οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες προχώρησε, άλλωστε, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Αποκάλυψη: «Κλείδωσε» η παράταση του lockdown - Πότε θα ανοίξει η χώρα - Το σενάριο μέχρι το Μάιο