Κορονοϊός: «Στενάζει» το σύστημα υγείας – Θύματα πλέον και γιατροί, νοσηλευτές κι εργαζόμενοι
Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού είναι σφοδρότερο από το πρώτο, σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση και το σύστημα υγείας της χώρας πιέζεται αφόρητα από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία. Το βασικότερο πρόβλημα, βέβαια, είναι το status των ΜΕΘ όπου δυστυχώς τη Δευτέρα (16.11) σημειώθηκε «μαύρο» ρεκόρ με 400 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Μετά το «μαύρο» ρεκόρ των 71 θανάτων της Κυριακής, ήρθε ακόμα μια ημέρα με μεγάλη αύξηση νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Είναι πλέον εμφανές πως το σύστημα υγείας πιέζεται αφόρητα και η κατάσταση θυμίζει πόλεμο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και εντατικολόγος στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Ευάγγελος Καϊμακάμης.
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, το προσωπικό λειτουργεί στα όριά του. Μπορούμε να πούμε ότι δουλεύουμε στο 120 – 150% των δυνατοτήτων μας και των αντοχών μας. Το κύμα των ασθενών είναι τεράστιο και δύσκολα διαχειρίσιμο» σημείωσε ο εντατικολόγος του «Παπανικολάου». Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε μια εβδομάδα έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία περισσότεροι από 1500 συμπολίτες μας λόγω κορονοϊού.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στις ΜΕΘ γίνεται δραματική. Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα έφτασε σύμφωνα με πληροφορίες στο 95% το βράδυ της Δευτέρας (16.11), ενώ και στην Αττική η κατάσταση δυσκολεύει. Από τη στιγμή που δεν μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, δυστυχώς αυξάνεται η πιθανότητα κάποιος να διασωληνωθεί, με αποτέλεσμα τη «μαύρη» επίδοση των 400 χθες, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Σε όλη αυτή την κατάσταση, προσπαθούν να παίξουν «άμυνα» με «νύχια και δόντια» όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας είναι διαρκώς στην πρώτη γραμμή και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να βοηθήσουν όσο περισσότερους ασθενείς μπορούν. Πέρα από την τεράστια υπερπροσπάθεια, όλοι τους καλούνται να δείξουν και τεράστια ψυχική δύναμη. Τόσο γιατί βλέπουν διαρκώς την κατάσταση στις ΜΕΘ να χειροτερεύει και ανθρώπους να «φεύγουν» καθημερινά, όσο και γιατί χάνονται ζωές πλέον και από τον κλάδο της υγείας.
Νοσούν οι εργαζόμενοι στην υγεία, «υποφέρουν» τα νοσοκομεία
Από την αρχή της πανδημίας ο «φόρος αίματος» που έχει «πληρώσει» ο υγειονομικός κλάδος είναι ιδιαίτερα βαρύς. Τα τελευταία «χτυπήματα» ήταν ο θάνατος του γιατρού της Βουλής, Γιάννη Μητρόπουλου, την περασμένη Παρασκευή, ο θάνατος του 42χρονου πνευμονολόγου που εργαζόταν στο «Αττικόν» και ο θάνατος της 50χρονης χειρίστριας ιατρικών μηχανημάτων στο ΑΧΕΠΑ.
«Η 50χρονη γυναίκα, που έχασε την μάχη από την πανδημία, ήταν μία από αυτούς που είχε συμπτωματολογία, αλλά δεν άντεξε, έμεινε μία βδομάδα μέσα και παρά το ότι δεν είχε υποκείμενα νοσήματα κατέληξε. Η κοπέλα αυτή ήταν από τις πιο μικρές, οι περισσότεροι είμαστε πάνω από 50 χρονών», είπε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός.
Ο κ. Μπάμπης Κοροξενός, θέλοντας να υπογραμμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης, τόνισε πως «Νοσούν πάρα πολλοί εργαζόμενοι, κάποιοι από αυτούς είναι σε καραντίνα, είναι επομένως λογικό το ήδη ελάχιστο προσωπικό, με 35-40% έλλειψη πριν την καραντίνα, να έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο».
Ιδιωτικοί γιατροί θα απασχοληθούν στο ΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας
Βλέποντας την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο, η κυβέρνηση στράφηκε σε μια προσπάθεια να δώσει περισσότερα «όπλα» για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Σε πρώτη φάση αυτά θα αφορούν έμψυχο δυναμικό, αφού κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Υγείας, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, που προβλέπει πρόσληψη επικουρικού προσωπικού σε δομές Υγείας, απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ και υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε ιδιωτικές δομές υγείας.
Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και διασπορά του νέου κορονοϊού, δύναται να προσλαμβάνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2020 για ένα έτος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας επικουρικό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στα στρατιωτικά νοσοκομεία, στο ΝΙΜΤΣ στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στα νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο, στην Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας , στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στις δομές πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία. Η ισχύς της διάταξης άρχεται από 1η Οκτωβρίου 2020.
Επίσης, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διασποράς του νέου κορονοϊού και έως και την 30η Ιουνίου 2021, με απόφαση του Γενικού Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας δύναται να εντάσσεται στο δυναμικό των ΠΦΥ και των Νοσοκομείων εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας. Για την απασχόληση του συγκεκριμένου προσωπικού συνάπτεται ατομική σύμβαση απασχόλησης με τον διοικητής της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία αναφέρεται ο χρόνος απασχόλησης και οι όροι αποζημίωσης . Η διάρκεια απασχόλησης δύναται να παρατείνεται για έξι ακόμα μήνες από τη λήξη της σύμβασης και σε κάθε περίπτωση όχι πέρα από την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Προβλέπεται επίσης η απασχόληση συνταξιούχων γιατρών στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την διασπορά του covid-19.
Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
Έως και την 28η Φεβρουαρίου 2021, ασθενείς που ανήκουν στις κατηγορίες ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και χρήζουν νοσηλείας , δύναται να μετακινούνται σε ιδιωτικές δομές Υγείας με βεβαίωση του προέδρου του ΕΚΑΒ και να δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία νοσηλείας στις δημόσιες δομές. Οι δαπάνες νοσηλείας καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Μεγάλη η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα – Η ημερομηνία ορόσημο για την άρση των μέτρων