Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Λιμάνι - «φάντασμα» ο Πειραιάς - Χωρίς κόσμο και με δεμένα πλοία

Άδειο από κόσμο είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας - Τα πλοία πραγματοποιούν ελάχιστα δρομολόγια - Οι επιβάτες των πλοίων ταξιδεύουν μόνο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. 
5'

«Φρένο» στις μετακινήσεις επιβατών με πλοία λόγω των νέων μέτρων τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού και το δεύτερο lockdown.

Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας που έσφυζε από ζωή, τώρα λόγω κορονοϊού υπάρχει η απόλυτη ηρεμία. Ελάχιστος κόσμος αγναντεύει τη θάλασσα, κάποιοι λίγοι επιβάτες με μάσκες στα πρόσωπα και δικαιολογητικά στα χέρια περιμένουν πότε θα φύγει το πλοίο τους (τα δρομολόγια είναι ελάχιστα) και τα καθίσματα που άλλοτε δεν έβρισκες θέση μέχρι να επιβιβαστείς, είναι άδεια.

Η εικόνα αυτή σου προκαλεί μία μελαγχολία. Τα δεμένα πλοία αλλά κυρίως αυτή η ησυχία.

Ούτε ουρές στα εκδοτήρια, ούτε κορναρίσματα των αυτοκινήτων ποιος θα μπει πρώτος... Δεν μοιάζει με τίποτα στο λιμάνι του Πειραιά που ξέρουμε. Έχει μετατραπεί και αυτό λόγω κορονοϊού σε ένα λιμάνι «φάντασμα».

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4899/Β/6-11-20 επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα περιορισμός των μετακινήσεων επιβατών με πλοία της Ακτοπλοΐας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορoνοϊού COVID-19, από την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6:00.

Ενδεικτικό είναι πως την Παρασκευή (20/11) πραγματοποιήθηκαν μόλις 11 δρομολόγια από τον Πειραιά (εκτός του Αργοσαρωνικού) και μόλις 3 από Ραφήνα.

Ποιοι και πώς θα μπορούν να ταξιδεύουν με πλοία

Ο περιορισμός των μετακινήσεων επιβατών με πλοία της Ακτοπλοΐας δεν ισχύει επίσης για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.

γ) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

στ) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

ζ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ι) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

ια) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.

ιδ) Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.

Για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση της περ. (α) πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης.

Η βεβαίωση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να αποκτάται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

α) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

β) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησης υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη,
διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του.

Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

γ) Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

δ) Σε κάθε περίπτωση, εναλλακτικά των ανωτέρω, μπορεί να λαμβάνεται από την ηλεκτρονική σελίδα forma. gov.gr και να συμπληρώνεται από τον πολίτη πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α).

Υπενθυμίζεται πως για την έκδοση εισιτηρίου και επιβίβαση στα πλοία θα πρέπει ο επιβάτης να έχει αποδεικτικό πιστοποίησης.

Για τους μόνιμους κατοίκους η «ιδιότητα» αποδεικνύεται με την επίδειξη ισχύοντος εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης ή του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη ή με βεβαίωση μόνιμης διαμονής του επιβάτη που εκδίδεται από τον οικείο δήμαρχο.

Υπενθυμίζεται πως στα πλοία η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική, γι΄αυτό και θα πρέπει να τη φοράνε όλοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Χαρδαλιάς: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για άρση του lockdown - «Καμία έκπτωση στην προσπάθεια»