Κρούσματα σήμερα: Σε συναγερμό κυβέρνηση και επιστήμονες - Γιατί δεν πέφτουν παρά το lockdown

Κρούσματα σήμερα: Έντονη είναι η ανησυχία τόσο της κυβέρνησης όσο και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, καθώς παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε lockdown εδώ και  δύο εβδομάδες, τα κρούσματα αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ διαρκώς αυξάνονται, με τα αρνητικά ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο.
INTIME NEWS
3'

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είναι εκτός ελέγχου, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση τονίζει πως η άρση του lockdown που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκέμβρη απομακρύνεται.

Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα

Να εξηγήσουν το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα προσπάθησαν οι επιστήμονες, κάνοντας μάλιστα και κάποιες εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Ο Αθανάσιος Τσακρής θέλοντας να εξηγήσει την έξαρση στη Βόρεια Ελλάδα τόνισε πως οι θερμοκρασίες ήταν πιο χαμηλές από τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τη Νότια Ελλάδα κι αυτός ήταν ο κύριος παράγοντας που βοήθησε στην εκτίναξη της πανδημίας.

«Νομίζω χρίζει σχολιασμού και προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος, τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή του lockdown στη Θεσσαλονίκη και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε ολόκληρη την επικράτεια», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

«Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης Άνοιξης από το πρώτο εθνικό lockdown θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση, το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε».

«Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο», είπε.

Και εξήγησε: «Καθημερινά γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων που μπορούν να συνεχίσουν τη διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτά διενεργούνται κατά κύριο λόγο στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Φαίνεται ότι την τελευταία εβδομάδα μεγάλος αριθμός τεστ διενεργήθηκαν τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη Λάρισα και είδαμε και εικόνες με τους ανθρώπους ή και τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές».

«Ο ΕΟΔΥ αναλύει τη μεταβολή του μέσου όρου του επιδημιολογικού φορτίου, σε κάθε περιφερειακή ενότητα ανά εβδομάδα. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις», υπογράμμισε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που δεν παρατηρείται η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Εξαιρετικά σημαντική είναι και η αυστηρή τήρηση των μέτρων, ενώ θα υπέθετε κανείς ότι σήμερα θα ήμασταν πολύ πιο προσεκτικοί, αφού έχουμε έναν συγγενή ο οποίος νόσησε. Δυστυχώς, φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί, ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, λάθος αποφάσεις μας για ευκαιριακές απολαύσεις, έχουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για εμάς και την οικογένειά μας, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία», εξήγησε.

Σοκάρουν τα στοιχεία

Τα τελευταία στοιχεία από την πορεία του κορονοϊού στη χώρα εξακολουθούν να τρομάζουν.

Χθες ανακοινώθηκε διπλό ρεκόρ, με 72 νεκρούς και 519 διασωληνωμένους αλλά και 2.581 νέα κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, Θεσσαλονίκη και Αττική είναι σταθερά στο «κόκκινο» με 673 και 582 νέες μολύνσεις αντίστοιχα, ενώ ακόμη 4 περιφέρειες μετράνε πάνω από 100 μολύνσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Κλείδωσε» η παράταση του lockdown - Τρόμος για νέα αρνητικά ρεκόρ