Ένοπλες Δυνάμεις: Η «ΜΕΔΟΥΣΑ» πνίγει τον Ερντογάν – Επίδειξη ισχύος από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο
Με το καθεστώς Ερντογάν να κλιμακώνει συνεχώς τις προκλήσεις και να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και με νέο Αττίλα την Κύπρο, ο Ελληνισμός προσπαθεί μέσω σημαντικών συμμαχιών να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει διαμηνύσει ότι οι δραστηριότητες των τουρκικών ερευνητικών πλοίων θα συνεχιστούν, όχι μόνο στην ανατολική Μεσόγειο, όπου το Oruc Reis έχει σαρώσει ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά θα συνεχιστούν και στην θαλάσσια περιοχή την οποία περιλαμβάνει η συμφωνία Αθήνας - Καϊρου για οριοθέτηση ΑΟΖ.
Τα τουρκικά νταηλίκια λοιπόν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και αδράνεια στην Αθήνα , που με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά σε εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και σε προσλήψεις προσωπικού, ενώ παράλληλα συνεχίζει την εκπαιδευτική δραστηριότητα των τριών Κλάδων.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει λογική κόπωση και τα στελέχη έχουν καταπονηθεί, στόχος της στρατιωτικής ηγεσίας είναι η Ελλάδα να δίνει δυναμικές απαντήσεις στις προκλήσεις των Τούρκων και παράλληλα να συνεχίζει την εκπαίδευση των πληρωμάτων συμμετέχοντας σε όσο το δυνατόν περισσότερες συμμαχικές ασκήσεις μπορεί.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου η μεγάλη διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 2020», με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καΐρου. Πρόκειται για την άσκηση που προκαλεί νευρικό κλονισμό στον «σουλτάνο» Ερντογάν, ο οποίος βλέπει την πανίσχυρη Αίγυπτο να συνεργάζεται πλέον στενά σε όλους τους τομείς με τη χώρα μας.
Η «ΜΕΔΟΥΣΑ 2020» έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου και επισφραγίζει τη βούληση των δύο πλευρών για δημιουργία ενός δυναμικού πόλου αντίστασης στα τουρκικά σχέδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Επιτελεία των δύο χωρών σχεδιάζουν τη δέσμευση μεγάλων θαλάσσιων περιοχών, ενώ στον αέρα θα χρησιμοποιηθεί το σύνολο του FIR Kαϊρου με έμφαση στην περιοχή όπου συνορεύουν η ελληνική και η αιγυπτιακή ΑΟΖ τόσο για συμβολικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους.
Άλλωστε, Αθήνα και Κάιρο έχουν συμφωνήσει για κοινή στρατιωτική αντίδραση, αν η Άγκυρα επιχειρήσει να προκαλέσει στην περιοχή της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, με στόχο να αμφισβητήσει τη συμφωνία. Για άλλη μία φορά, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου θα αποδείξουν πως είναι σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, πως έχουν αναπτύξει σε εξαιρετικό βαθμό τη συνεργασία τους, επιδεικνύοντας παράλληλα αποφασιστικότητα, ζήλο, άριστο επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
Οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις και των τριών χωρών αναμένεται να υλοποιήσουν πλήθος στρατιωτικών γυμνασίων: αμφίβιες επιχειρήσεις, σενάρια αεράμυνας, ανορθόδοξου πολέμου, απόβασης καθώς και άμυνας σε ασύμμετρες απειλές. Από την Ελλάδα αναμένεται να συμμετάσχουν στην άσκηση μονάδες κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού, φρεγάτες, κανονιοφόροι, περιπολικά σκάφη και φυσικά υποβρύχια, ενώ καθοριστικό ρόλο στα σενάρια θα έχουν και τα ελικόπτερα Aegean Hawk του ελληνικού Στόλου.
Η Πολεμική μας Αεροπορία θα δώσει το «παρών» με τα πανίσχυρα και… μπαρουτοκαπνισμένα από τις αερομαχίες με τους Τούρκους μαχητικά F-16 Block 52+, ενώ ο Στρατός Ξηράς θα συμμετάσχει με τις ειδικές δυνάμεις και τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, Σινούκ και Απάτσι.
Η αποστολή ωστόσο δεν έχει «κλειδώσει» και η αναφορά των δυνάμεων γίνεται με βάση την περυσινή ελληνική δύναμη που συμμετείχε. Στόχος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου είναι να διατηρηθεί στον ύψιστο βαθμό η επιχειρησιακή ετοιμότητα των πληρωμάτων και παράλληλα να αξιολογηθεί το επίπεδο εμπλοκής σε πολλαπλά σενάρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Σε συναγερμό κυβέρνηση και επιστήμονες - Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα παρά το lockdown