Κορονοϊός – Γώγος στο Newsbomb.gr: Τείνει προς το 1 το Rt – Όλη η προσοχή στο σύστημα υγείας

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Μια πρώτη σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά παράλληλα μέγιστο πρόβλημα με τις αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, διακρίνει ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Τι είπε μιλώντας στο Newsbomb.gr για τον ρυθμό μετάδοσης του ιού και τα αποτελέσματα του lockdown.

Κορονοϊός – Γώγος στο Newsbomb.gr: Τείνει προς το 1 το Rt – Όλη η προσοχή στο σύστημα υγείας
5'

Σε οριακή κατάσταση είναι το σύστημα υγείας με το δεύτερο κύμα του κορονοϊου να έχει «χτυπήσει» την Ελλάδα με πολύ μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο. Καθημερινά σημειώνονται αρνητικά ρεκόρ διασωληνωμένων, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανακοινώθηκε τριψήφιος αριθμός θανάτων.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως η θετικότητα του ιού – παρά τον χαμηλό αριθμό τεστ που έγιναν την Κυριακή (22.11) – έφτασε σε ποσοστό 11.7% (1498 θετικοί στον κορονοϊό σε 12698 τεστ), αν και η μεταδοτικότητα δείχνει να σταθεροποιείται όπως ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Αυτή τη στιγμή, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε λιγότερα κρούσματα. Όσο λιγότερα είναι τα κρούσματα, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να έχουμε και περιστατικά ανθρώπων που νοσούν βαριά από τον ιό. Δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει βελτίωση, γνωρίζουμε πως το Σαββατοκύριακο οι αριθμοί είναι μικρότεροι λόγω και των μειωμένων τεστ που γίνονται, παρατηρούμε όμως μια σταθεροποίηση. Την περιβόητη επιπέδωση που λέμε, καθώς βλέπουμε πως ο αριθμός κυμαίνεται στα 2.000 με 3.000 κρούσματα και σταμάτησε αυτή η εκθετική αύξηση που είχαμε το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα μέχρι τις 22 Νοεμβρίου είναι 91619eody.gr

Τείνει προς το 1 το Rt

Όπως εξήγησε, είναι πολύ σημαντικό για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα το γεγονός πως ο δείκτης Rt (σ.σ. ρυθμός μετάδοσης του ιού) τείνει να φτάσει ξανά προς τον αριθμό 1. Θυμίζουμε πως το προηγούμενο διάστημα, και λίγες ημέρες πριν επιβληθεί το lockdown στη χώρα, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είχε εκτιναχθεί σε τιμές πάνω από το 1,4 και αυτό δημιούργησε προφανώς και την έξαρση των κρουσμάτων. «Το σημαντικό είναι πως το Rt, τείνει προς το 1 αυτή τη στιγμή. Σαφώς και το είχε ξεπεράσει το προηγούμενο διάστημα, για αυτό και υπήρξε αυτή η έξαρση των κρουσμάτων, που έφερε στη συνέχεια και τον μεγάλο αριθμό των διασωληνωμένων και δυστυχώς των θανάτων», εξήγησε ο κ. Γώγος.

Τη στιγμή, ωστόσο, που παρατηρείται μια σταθερότητα στα κρούσματα η κατάσταση με τους ανθρώπους που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ αλλά και με τους συνανθρώπους μας που χάνουν τη μάχη και καταλήγουν, έχει καταστεί δραματική. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, είναι απόρροια των κρουσμάτων που καταγράφηκαν είτε πριν την έναρξη, είτε στις πρώτες ημέρες του lockdown καθώς όπως εξήγησε για να εκδηλωθούν βαριά περιστατικά και συμπτώματα, χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι πολύ άσχημη στις ΜΕΘ αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τον αριθμό των θανάτων. Ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, παραμένει πολύ δύσκολη η κατάσταση και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για να εκδηλωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης χρειάζεται να περάσουνε επτά με δέκα ημέρες. Για αυτό τον λόγο τώρα παρατηρείται αυτή η αύξηση σε διασωληνωμένους και θανάτους, καθώς πρόκειται για ανθρώπους που έχουν νοσήσει πριν από αρκετές ημέρες», εξήγησε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών.

Μόνο με μεγάλη μείωση των κρουσμάτων θα πάρει ανάσα το σύστημα υγείας, σχολίασε ο κ. Γώγος στο Newsbomb.grInTime

Όλη η προσοχή στο σύστημα υγείας

Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντική μια μείωση κρουσμάτων η οποία προοδευτικά θα οδηγήσει σε λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία. Αυτό θα δώσει ανάσα στο σύστημα υγείας που στη Βόρεια Ελλάδα είναι σε οριακή κατάσταση και βιώνει στιγμές που θυμίζουν «πόλεμο», με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να κάνει υπερβάσεις για να βοηθήσει τους ασθενείς. Αν, λοιπόν, μειωθούν τα κρούσματα τότε δεδομένα θα μειωθούν οι πιθανότητες και για ανθρώπους που θα χρειαστούν νοσηλεία, κάτι που θα δώσει «ανάσα» στο σύστημα υγείας.

«Το μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται τώρα είναι η αυξημένη ροή στα νοσοκομεία. Και σε κλινικές Covid και σε απλές κλινικές. Το βασικό είναι να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που δημιουργείται, να αντέξει το σύστημα υγείας – κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα – για να μπορεί να παρέχεται σε κάθε ασθενή μια αξιοπρεπή νοσηλεία και βοήθεια απέναντι στη νόσο. Επαναλαμβάνω πως αν ελαττωθούν τα κρούσματα, δεδομένα θα ελαττωθούν και τα βαριά περιστατικά που χρειάζονται διασωλήνωση, όπως και οι θάνατοι, συνεπώς θα υπάρξει μια ελάφρυνση σε όλο το σύστημα υγείας που πιέζεται αφόρητα», είπε ο κ. Γώγος.

Ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, σχολίασε επίσης πως μια πιο φυσιολογική ροή ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία δεν είναι ανέφικτη κι εκεί έχει εστιαστεί η προσοχή όλων τα τελευταία 24ωρα. «Υπάρχει μεγάλο χάσμα των εισιτηρίων στα νοσοκομεία, σε σχέση με τα εξιτήρια. Εκεί επικεντρώνεται τώρα όλη η προσοχή. Στο να μειωθεί αυτό το χάσμα, να υπάρχει μια πιο φυσιολογική ροή ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία και να βελτιωθεί η κατάσταση χωρίς να ζήσουμε επιπλέον δραματικές καταστάσεις», ήταν τα λόγια του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Οι περιοχές της Ελλάδας που «λυγίζει» ο κορονοϊός - «Φλέγεται» η Θεσσαλονίκη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή